Gündem

DSÖ’nün Raporunda Çarpıcı Detaylar! İnsan Ömrü Nasıl Uzar?

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) raporunda yer alan dikkat çekici ifadelere göre, hava kirliliği standardının karşılanması durumunda, ortalama bir insan ömrünün 2,3 yıl daha uzayabileceği açıklandı.

Chicago Üniversitesi Enerji Politikası Enstitüsü (EPIC) tarafından yayımlanan Hava Kalitesi Yaşam Endeksi (AQLI) raporunda, hava kirliliğinin insan ömrüne etkileri incelendi ve bunun dünya nüfusuna 17,8 milyar yaşam yılı ekleyebileceği belirtildi. Bahse konu raporda yer alan açıklamaya göre, bütün ülkelerin DSÖ’nün hava kirliliği standartlarını karşılaması halinde ortalama insan ömrünün 2,3 yıl uzayabileceği; bunun, dünya nüfusuna 17,8 milyar yaşam yılı ekleyebileceği vurgulandı. Buna göre, hava kirliliğinin, en fazla Güney Asya‘da ölümlere yol açtığı bildirilen raporda, günümüzde insan hayatının en büyük dış tehdidi olmaya devam ettiği de ifade edildi. Yine raporda, Bangladeş, Hindistan, Nepal ve Pakistan’da mevcut kirlilik seviyesinin devam etmesinin buralardaki insan ömrünü ortalama 5 yıl düşürebileceği belirtildi.

“Yüzde 59’u Hindistan kaynaklı”

Yayınlanan raporda, 2013 yılından bu zamana kadar dünyada oluşan hava kirliliği artışının yaklaşık yüzde 59’unun tek başına Hindistan’dan kaynaklandığı bilgisine yer verildi. Yeni Delhi’deki hava kirliliğinin DSÖ’nün yıllık standartlarına uygun olmasının, Delhi sakinlerinin ortalama 11,9 yıl daha uzun yaşamasına imkan sağlayabileceği belirtildi. DSÖ’nün belirlemiş olduğu hava kirliliği standardının karşılanması oranına göre, sınırdan altı kat fazla kirliliğin yaşandığı Çin’in ise 2013’ten bu yana hava kirliliğini yüzde 42,3 azalttığı ve bu sayede vatandaşlarının 2,2 yıl daha uzun yaşamasını sağlayabileceği kaydedildi. Raporda, Afrika ülkelerinden Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ruanda, Burundi ve Kongo Cumhuriyeti’nin dünyanın hava kirliliği en yüksek 10 ülkesi arasında yer aldığı aktarılırken Asya ve Afrika’nın birçok bölgesinde hava kirliliğiyle mücadele edecek altyapının bulunmadığından söz edildi. ABD’de Temiz Hava Yasası’nın yürürlüğe girdiği 1970’e göre bugün hava kirliliğinin yüzde 64,9 düştüğü; bu nedenle ülkedeki vatandaşların ortalama yaşam süresinin 1,4 yıl uzadığı bildirildi. 1998’e göre yüzde 23,5 daha az hava kirliliğinin yaşandığı Avrupa’da ise ortalama yaşam süresinin yaklaşık 4,5 ay arttığı ifade edildi. AQLI kurucusu Profesör Michael Greenstone açıklamasında, hava kirliliğinin dünyadaki ortalama yaşam süresi üzerindeki etkisinin dörtte üçünün Bangladeş, Hindistan, Pakistan, Çin, Nijerya ve Endonezya kaynaklı olduğunun altını çizdi. Profesör Greenstone, bu altı ülkede yaşayan insanların soludukları kirli havanın yaşamlarından 1 ila 6 yıldan fazla çaldığını belirtti. (Kaynak: AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat