Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DSÖ Ülkelere Çağrıda Bulundu: “Kovid-19 Salgın Verilerini Paylaşın”

Dünya Sağlık Örgütü Genel

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bulunan 194 ülkeden yalnız 53’ü yaş ve cinsiyet sınıflandırmasına göre ölen vakalara dair verileri paylaştığını belirterek, Kovid-19 salgınına dair ülkelere elde ettikleri verilerin tümünü paylaşmasını konusunda çağrıda bulundu.

Genel Direktör Ghebreyesus, DSÖ’nün Cenevre merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısında, bugün Uganda’da, Eylül 2022’de kendisini gösteren Ebola salgınında sona gelindiğini belirterek, Uganda hükümetini, halkını ve sağlık personelerini tebrik etti.

Ebola salgınının son bulduğunu fakat DSÖ’nün Uganda sağlık sistemini iyileştirmek için desteklerinin devam edeceğini aktardı.

Ghebreyesus, görülen ilk Kovid-19 vakasının dünyaya duyurulmasının üzerinden tam 3 yıl geçtiğini hatırlatarak, geçen zamanda testlerin ve aşıların geliştirildiğini vurguladı.

Kovid-19’un evrilerek dönüştüğü Omicron varyantının en üst seviyelere ulaşması sonrasında paylaşılan vaka sayılarında yüzde 90 oranında düşüş yaşandığını aktaran Ghebreyesus, vaka verilerini paylaşan ülke sayısının da önemli bir oranda azaldığını kaydetti.

Ghebreyesus, Omicron varyantı zamanında ülkelerin yaptığı testleri ve vaka verilerini paylaşım oranlarını koruyamamalarının beklenen bir durum olduğunu, fakat fiili girişimlerde bulunmayarak virüsün son bulmasını da beklememek gerektiğini belirtti.

Ülkelerin kovid-19’a dair paylaştığı verilerin Omicron’un alt varyantı XBB.1.5 gibi her geçen gün bilinmeyen varyantların türemesi ve yayılmasının kontrolü açısından önemli olduğunu ifade eden Ghebreyesus, ülkelere elde ettikleri verileri paylaşması konsunda çağrıda bulundu.

Ghebreyesus, “Geçen yıl şubattan bu yana, DSÖ’nün haftalık olarak bildirdiği ölüm sayısında yüzde 90 azalma var. Ancak eylül ortasından bu yana haftalık olarak bildirilen ölü sayısı 10 ila 14 arasında sıkışıp kaldı. Elimizde bunları önlemek için araçlar varken, dünya bu ölümleri kabul edemez.”  ifadelerini kullandı.

Virüsün geçtiğimiz hafta 11 bin 500 kişinin ölümüne yol açtığının rapor edildiğini anımsatan Ghebreyesus, ölümlerin yüzde 40’ının Amerika’da, yüzde 30’unun da Avrupa ve Batı Pasifik bölgesinde meydana geldiğini ifade etti.

Risk Grubunda Bulunan Bireyleri Aşılama Çağrısı

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, ülkelerden gelen verilerde hangi hastanın neden öldüğüne dair net bir veri dosyası çıkartmada yetersiz kaldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“194 ülkeden sadece 53’ü yaş ve cinsiyete göre ayrılmış ölümler hakkında veri sağlıyor. Dördüncü yılına girdiğimiz salgın sürecinde, tüm ülkelere verileri paylaşma çağrısında bulunuyoruz. Ne kadar çok veriye sahip olursak, salgına dair o kadar net bir tablo elde ederiz. Tüm ülkeleri, başta yaşlılar olmak üzere, risk altındaki grupları aşılamaya odaklanmaya davet ediyoruz. Tüm insanları, gerektiğinde kendinizi ve başkalarını korumak için tüm önlemleri almaya davet etmeye devam ediyoruz.”