Sağlık Makaleleri

DSÖ, Salgın İhtimaline Karşın Mücadele Kapsamında Önlem Aldı

Geçtiğimiz yıllarda tüm dünyada en ağır biçimde etkisini gösteren Kovid-19 salgını üzerine Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), gelecekteki olası salgın ihtimaline karşı hazırlıklı olabilmek adına 2022 yılı içerisinde önemli adımlar attı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19’un dünya genelinde sağlık sisteminde oluşturduğu olumsuz etkilerinden çıkarım yapılması ve olası salgın ihtimallerine karşın çok daha sağlam mücadele verebilmek için girişimlerde bulunurken üye olan ülkelere sağlık ağlarını temelden güçlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Salgın Önleme, Hazırlık ve Mücadele için Finansal Aracı Fonu

DSÖ liderliğinde kurulan Salgın Önleme, Hazırlık ve Mücadele için Finansal Aracı Fonu, önlemler kapsamında en önemlilerinden biri.

Geçtiğimiz ay toplanmaya başlayan bağışlardan Salgın Fonu, uzun vadede gelir seviyesi düşük veya orta olan ülkelerin salgınla mücadele kapasitesini ileri seviyeye taşımayı ve sağlık sistemlerini daha sağlam bir hale getirmeyi amaçlıyor.

Salgın fonu sayesinde DSÖ üyesi ülkelerin dünya genelinde yaşanabilecek sağlık sorunlarıyla mücadele yolunda işbirliğini artırması ve iyileştirilmeye gidilmesi gereken ülkelere sürdürülebilir yardımda bulunulması hedefleniyor.

Aşı Üretim ve mRNA Teknoloji Paylaşım Merkezleri

DSÖ, Kovid-19 dahil olmak üzere diğer salgınlara karşı global düzeyde aşıya erişebilme olanaklarını daha hızlı hale getirebilmek için çalışmalara başladı.

Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) ve Kovid-19 ile Mücadele Araçlarına Erişimi Hızlandırma (ACT-A) kuruluşlarının, ihtiyaç duyan ülkelere aşı, test ve hijyen gibi tıbbi malzemeleri tedarik etmede beklenen düzeye ulaşamaması nedeniyle DSÖ, aşı üretiminin global düzendeki dağılımını revize etmeyi ve teknoloji paylaşımını artırmayı öngördü. Bunu sağlayabilmek adına DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika ülkelerinden Gana, Nijerya ve Fas’ta aşı üretim alanları oluşturulacağını duyurdu.

DSÖ, bunların yanı sıra gelir seviyesi düşük olan ülkelerin Kovid-19 ve benzeri virüslere karşın mRNA teknolojisiyle üretilen aşılara ulaşabilmesi için Güney Afrika’da mRNA Teknoloji Transfer Merkezi kurdu.

Patojenleri Belirlemek İçin AR-GE Çalışmaları

DSÖ, gelecekte karşılaşılabilecek salgınlara sebep olabilecek öncelikli patojenleri belirleyebilmek için bilimsel çalışmalar başlatacak.

Çalışmalar için, karşılaşılabilecek patojenlerin listesinin düzenleme sürecinde, özellikle aşılar, testler ve tedavilerde küresel yatırım ve AR-GE çalışmalarına öncülük etmesi amaçlanıyor.

Uluslararası Salgınla Mücadelede İlk Anlaşma

DSÖ’nün önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek salgınlara karşı uluslararası boyutta hazırlıkları artırma niyetli en kapsamlı projesi ise salgınlara karşı işbirlikçi mücadele için global çapta geçerli bir anlaşma hazırlamak.

Bu proje ilk defa Aralık 2021’deki DSÖ Genel Kurulu toplantısında gündem haline gelmişti.

Genel Kurulda Kovid-19’un ardından gelebilecek küresel boyuttaki salgınlara karşı dünyayı çok daha iyi koruyabilmek için üye durumundaki tüm ülkeleri yasal olarak bir arada tutacak olan uluslararası anlaşma hazırlanması için karar alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat