Son Dakika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Asgari Ücrete İlişkin Önemli Açıklamalarda Bulundu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz asgari ücret zammına ilişkin; “Sadece kamunun perspektifi, zammı belirlemekte yetmez. İşçi, işveren tarafları da var. Sosyal diyalog mekanizması yürütülmeden perspektif belirtmek doğru olmaz. İşverenler de işletmelerin devamlılığı, kayıt dışılığın önlenmesi gibi yaklaşımlarla masada olacaktır. Tarafların söyleyeceklerini görelim” ifadelerini kullandı.

Cevdet Yılmaz, 7 bin 500 lira altındaki emekli maaşları için bütçe imkanlarını zorlayarak ellerinden geleni yapacaklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, mevzuat gereği Aralık’ın ilk iş gününde toplanacağını dile getiren Yılmaz “Bu yıl asgari ücrete yüzde 114 zam yapıldı. Asgari ücret artışı, enflasyonun çok üzerinde oldu. Üstüne bir de asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirildi. Bunun bütçeye maliyeti 500 milyar lira oldu” diye konuştu.

Asgari ücret belirlenirken müzakerelerin üçlü mekanizmayla yürütüldüğüne değinen Yılmaz açıklamalarına şu sözlerle devam etti; “Sadece kamunun perspektifi, zammı belirlemekte yetmez. İşçi, işveren tarafları da var. Sosyal diyalog mekanizması yürütülmeden perspektif belirtmek doğru olmaz. İşverenler de işletmelerin devamlılığı, kayıt dışılığın önlenmesi gibi yaklaşımlarla masada olacaktır. Tarafların söyleyeceklerini görelim.”

“Memurun zammı, memur emeklisine de yansıyacak”

Emekli maaşlarıyla ilgili de konuşan Yılmaz; “Ödenen primle alınan ücret arasında denge olması gerekiyor. Sürdürülebilirlik açısından bu önemli. 3-4 çalışanın 1 emeklinin maaşını karşılaması gerekiyor. Ancak Türkiye’de durum böyle değil” şeklinde konuştu.

Yılmaz, EYT’nin, henüz bitmiş bir süreç olmadığını ifade ederek, 2 milyon vatandaşın emekli olduğunu ama daha EYT ile emekli olacak 3 milyon vatandaş olduğunu aktararak; “Bu durum, sosyal güvenlik sistemi içinde ciddi baskı oluşturdu. Sosyal güvenlik sistemine her yıl 1 trilyon liraya yakın kaynağı transfer ediyoruz. Emekli maaşlarında reel olarak ciddi artışlar oldu. Ancak son dönemdeki enflasyon, emekli maaşında da tartışma yarattı” ifadelerini kullandı.

Yılmaz emekli maaşlarıyla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti:

“Yılsonunda memur zammının ne olacağı toplu sözleşmeyle belli. Memurun zammı, memur emeklisine de yansıyacak. İşçi emeklileri biraz daha az alıyor normalde. Orayı dengelemek gerekiyor gibi bir durum var. 7 bin 500 lira altındaki maaşlar için bütçe imkanlarını zorlayarak elimizden geleni yapacağız. Ama bunu yaparken depremi unutmamak lazım, enflasyonla mücadeleyi unutmamak lazım.”

Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadelede son aylarda, aylık bazda sonuç almaya başladıklarını kaydetti. CDS’in, Mayıs seçimleri öncesinde 700 puan üstüyken, şu anda 339 olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü; “Enflasyonla mücadele, toplumsal fedakarlık da gerektiriyor. Sosyal medya veya başka mecralarda gerçeklerden kopuk algı oluşturulması, kalıcı refah artışı getirmiyor. Denge çok önemli. Belli bir kesime zam yapıp diğerlerine yapılmazsa denge bozuluyor. Adaleti sağlamalı, kaynaklarımızı denge gözeterek kullanmalıyız.” (Kaynak: HaberTürk)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu