Gündem

Çoklu Kişilik Bozukluğu(Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu) Nedir?

Çoklu Kişilik Bozukluğu Nedir?

19. yüzyıla dek pek çok psikolojik hastalık gibi “Çoklu Kişilik Bozukluğu” diğer adıyla “Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu” , şeytandan ya da kötü ruhlardan etkilenme olarak adlandırıldı. 1800’lü yılların başında ilk kez Benjamin Rush bu rahatsızlığı dissosiyatif kimlik bozukluğu olarak tanımladı.

Disosiyatif kimlik bozukluğu, kişinin kendi karakteri ve benliği haricinde çok sayıda kişinin karakterini ve kimliğini tek bir bedende barındırması olarak ifade edilir. Farklı ifadelerle, bireyin içinde bir ya da daha fazla kişiliğin de var olduğunu hissetmesidir. Bireyin gerçekte kendi benliğine ait olan duygu, düşünce ve kavramları bedeninde barınan farklı bir bireye aitmiş gibi yaşaması olarak da ifade edilebilir.

coklu kisilik bozuklugu

Çoklu Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Çoklu Kişilik Bozukluğu rahatsızlığına sahip bireyler sanki içinde kendisi dışında bir bireyin ya da bireylerin de olduğunu hisseder ve o şekilde yaşar. Hastalığa sahip bireyin içinde olduğunu hissettiği bu farklı kişilikler “alter” olarak adlandırılır.

Bu psikolojik rahatsızlığa sahip birey, ruhunda hissettiği bu varlık bir kişi yerine, başka bir kişilik ya da kişiliklerin farklı bir uzantısı olarak da düşünülebilir. İçte hissedilen kişiliğin, farklı bir adı, farklı fiziksel özellikleri yaşamı hatta farklı cinsiyet özellikleri olabilir. Burada önemli olan hastanın ruhunda hissettiği diğer kişiliği kendisinin dışında ikinci bir birey olarak algılamasıdır.

Dissosiyatif kişilik bozukluğuna sahip hastalarda, ruhlarında hissettikleri ikinci bir kişilik ile iletişim halinde olup onun sesini duyarak, onunla karşılıklı diyalog içerisinde olabilir. Beraberinde hasta bireyin içinde hissettiği diğer kişilik ya da kişilikler kendi kendine davranışsal ve psikolojik evrelere geçmeyi sağlayabilir, bireyi yönlendirebilir, etkisi altına alabilir ya da kişinin bedensel kontrolünü ele geçirebilir.

kisilik bozuklugu 

Çoklu Kişilik Bozukluğu Tedavisi:

Bu hastalığın henüz belirli bir ilaç tedavisi yoktur. Uzman kişilerden psikoterapi alarak tedavi olabilmek mümkündür. Çoklu kişilik bozukluğu rahatsızlığına ait belirtiler genellikle terapiler devam ettiği esnada zamanla ortaya çıkar. Hastalar genellikle terapi almaya başlayana dek alter kişiliklerinin farkında değildirler. Psikoterapi alan birey alter kişiliklerini terapilerde fark eder ve seanslar ilerledikçe de alter kişiliklerin sayısında artış görülür.

Her seansta uzman psikolog, hastanın farklı alter kişilikleriyle ayrı ayrı konuşur. Bu teknikte uzman psikolog, hastayı bütünleştirmeyi hedefler. Yöntem sayesinde görüşülen alter kişilikler yavaş yavaş birleşmeyi kabul eder ve hastalık tedavi edilmiş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat