Gündem

Çocukluktaki Uzun Süreli Hareketsizlik İleride Kalp Hasarlarına Neden Olabilir

Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin (ESC) internet sitesinde yayımlanan 766 çocuğun katıldığı araştırmaya göre çocuklar ve gençlerin uzun süre hareketsiz kalmalarının ilerleyen yaşlarda kalp hasarlarına neden olduğu açıklandı.

Çocukların 11, 15 ve 24 yaşlarında birer haftalık dönemlerde aktivite izleyicisine sahip akıllı saatlerle oturarak hareketsiz kalma süreleri incelendi. Katılımcıların, 17 ve 24 yaşlarındayken ekokardiyografi adı verilen ultrason taramasıyla kalplerindeki sol karıncığın ağırlığı ölçüldü.

Araştırmacılar, yaş, cinsiyet, kan basıncı, vücuttaki yağ oranı, sigara kullanımı, fiziksel aktiviteler ve sosyoekonomik durum gibi faktörlere göre düzenleme yapılmasının ardından 11 ila 24 yaşında hareketsiz kalınan süreyle, 17 ve 24 yaşlarında elde edilen kalp ölçümlerini karşılaştırdı.

Uzmanlar çocukların uzun süre hareketsiz kalmasının “sol karıncık ağırlığında artışla” ilişkisi olup olmadığını da inceledi. Katılımcıların 11 yaşındayken hareketsiz geçirdiği yaklaşık 6 saatlik sürenin 24 yaşında 9 saat civarına çıktığı ifade edildi. 11 ila 24 yaşlarında hareketsiz geçirilen her dakikanın, sol karıncık ağırlığında artışa neden olduğu keşfedildi.

Araştırmacılar Kalp Hastalıklarına Karşı Bolca Fiziksel Aktivite Tavsiye Ediyor

Doğu Finlandiya Üniversitesinden ve araştırmacılardan Dr. Andrew Agbaje, “Gençlerin ekran başında geçirdikleri süre, daha ağır bir kalbe neden oluyor. Yetişkinler üzerine yapılan araştırmalardan, ağır bir kalbin kalp krizi ve inme ihtimalini artırdığını biliyoruz.” ifadesini kullandı.

Agbaje, bahsi geçen araştırmanın, hareketsiz geçirilen sürenin, vücut ağırlığına ve kan basıncına bakılmaksızın kalpte meydana gelebilecek hasarlarla bağlantılı olduğunu söyledi.

Çocukların ve gençlerin uzun vadede sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Agbaje, ebeveynlere, çocukların fiziksel aktivitelerini teşvik etmeleri ve ekran sürelerini kısıtlamaları tavsiyelerinde bulundu. (Kaynak: AA)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat