Bilinçsiz Ağrı Kesici Kullanımı Böbreklere Zararlı
Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, bilinçsizce yapılan ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımının böbrek yapısını bozarak böbrek yetersizliğine sebep olduğundan bahsetti.
Prof. Dr. Üstündağ, ülkede diyaliz veya böbrek nakli olmasaydı hastaların hayatını kaybetme riskinin büyük oranda artabileceğini de vurguladı.
Böbrek yetersizliğinin globalde en çok artış gösteren ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirten Üstündağ, “1990’lı yılların sonunda Türkiye’de son dönem böbrek hastası, yani diyaliz veya nakil olmazsa yaşamayacak durumda olan hastaların sayısı 1 milyonda yaklaşık 300-350 kişiydi. Günümüzde son rakamalar 1 milyonda 1000 civarında. 20 yıllık dönemde Türkiye’de son dönem böbrek hastalığı, nakil ve diyaliz olmazsa yaşamını sürdüremeyecek hastaların oranı 3 kat artmış oldu.” sözlerini kullandı.
Üstündağ, böbrek hastalıklarının ölüme yol açma konusu göz önünde bulundurulduğunda birçok kanser çeşidinden daha ağır sonuçlar doğurduğunu, böbrek yetersizliğinin pek çok nedeninin bulunduğunu belirtti.
Yaşam kalitesini bozan bazı önemli hastalıklar için risk faktörü olan obezitenin böbrek hastalığının ilerlemesinde önemli bir etken olduğundan bahseden Üstündağ, “Kilo fazlalığı tek başına böbreği bozucu bir faktördür. Hareketsiz yaşamın artışı ve işlenmiş hazır gıdalarla beslenmenin artışı obeziteyi beraberinde getiriyor.” ifadesini kullandı.
“Ağrı kesiciler böbreği olumsuz etkiliyor”
Ağrı kesicilerin birçoğunun da böbreğe zarar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Üstündağ, kadınların erkeklere oranla daha çok ağrı kesici kullandığına dikkat çekti.
Ağrı kesicilerin bilinçsiz ve kontrolsüzce tüketildiğini ve bu durumun hastalarda böbrek yetersizliğinin oluşmasına sebep olduğunu ekleyen Üstündağ, şunlara dikkat çekti:
Ağrı kesicilerin pek çoğu böbreğe dokunuyor. Ağrı kesicilerin fazla kullanılması böbrek yapısını bozuyor. Bir insan hayatı boyunca bir kilogram ağrı kesici tüketirse onun böbrekleri muhakkak belli bir derecede bozulur. Eğer 2-3 kilogram ağrı kesici ilaç tüketirse, bu hastalarda son dönem böbrek hastalığı görmek mümkün olur. Bu hastalar yaşama tutunmak için nakil veya diyaliz tedavisi görmek zorunda kalır. Ortalama bir ağrı kesicinin yarım gram olduğunu düşünürsek, günde bir tane kullanıldığında yılda yaklaşık 200 gram kullanılmış oluyor.
Kullanmaya devam edildiğinde 5 sene sonra muhakkak böbreğinizi bozmuş oluyorsunuz. Bizim ülkemizde komşu tavsiyesiyle, arkadaş önerisiyle ağrı kesici kullanımları böbrek hastalığının çok önemli nedeni. Örneğin bir hastanın hipertansiyon nedeniyle enseden başlayıp omuzlara yayılan ağrısı var, bu hastalık tedavi edileceğine ağrı kesici kullanılırsa böbrekler zarar görüyor. Kemik ağrıları olan bir kişi bu hastalığı tedavi etmek yerine ağrı kesici kullanırsa, var olan hastalığın üzerine yeni bir hastalık eklemiş oluyor.”
Üstündağ, böbrek nefronlarının gelişiminin anne karnında tamamlandığını söyleyerek zamanından önce yapılan sezaryen doğumlarda bebeğin böbrek gelişimi yeteri kadar tamamlanamadığı için ilerleyen yaşlarda kişide böbrek yetersizliği olabileceğini ekledi.