Memişoğlu: Başarılı Hekimlik Uygulamaları Desteklenecek
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, 2025 yılı bütçe planlamaları kapsamında “iyi hekimlik uygulamalarını” ödüllendireceklerini ve Kanıta Dayalı Geleneksel Tıp Uygulamalarını güçlendireceklerini açıkladı.
Memişoğlu, sağlık sektörüne yönelik yüksek teknoloji yatırımlarını artırdıklarını belirterek, hastanelerde toplamda 1026 MR, 1381 BT ve 19 Cyberknife cihazının bulunduğunu, özellikli hizmetlerin ulaşılabilirliğini kolaylaştırmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ayrıca, 59 Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, 45 Robotik Cerrahi Merkezi ve 118 Kemik İliği Transplantasyon Merkezi’nin vatandaşların hizmetinde olduğunu ifade etti.
Yoğun bakım yatak sayısının 48 bini aştığını belirten Bakan, Kovid-19 sürecinde bu sayının 1,5 kat artırıldığını dile getirdi. Bağımlı hastalar için 63 Erişkin ve Çocuk Arındırma Merkezi, 79 Ayakta Arındırma Merkezi ve 16 Rehabilitasyon Merkezinin hizmet verdiğini de vurguladı.
Aile hekimliği
Kemal Memişoğlu, son 4 ayda başarıya dayalı bir aile hekimliği ödeme sistemini uygulamaya koyduklarını, kayıtlı nüfus sayısı yerine hastalık yüküne göre modellenen yeni sistemle aile hekimlerinin vatandaşlara ayıracağı süreyi artırdıklarını söyledi. Memişoğlu, “Koruyucu sağlık hizmetlerini merkeze alan, kronik hastalıkları kapsamlı şekilde takip eden, muayene sayısı yerine teşhis ve tedavi sürecinin etkinliğini artıran yeni modeli daha da geliştiriyoruz. Yöneticilerimizi, başarı kriterleri ile takip ediyor ve değerlendiriyoruz.” sözlerini sarf etti.
Sağlık eğitimi ve hizmetinin kalitesini, etkinliğini ve verimliliğini artırmak amacıyla YÖK ile “Sağlık Hizmetleri ve Eğitim Koordinasyon Komisyonu”nu kurduklarını anlatan Memişoğlu, normal doğumu teşvik etmek amacıyla eylem planını hayata geçirdiklerini, Bağımlılıkla Mücadele, Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi ve Sağlık Okuryazarlığı yeni eylem planlarının hazırlandığını aktardı.
“İyi hekimlik uygulamalarını ödüllendirip, değerli kılacağız”
Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda sağlık alanındaki yol haritasına ilişkin bilgi veren Memişoğlu, koruyucu sağlık hizmetini geliştireceklerini; doğru yerde, doğru zamanda, etkin tedavinin mümkün olacağı, verimli ve sürdürülebilir sağlık sistemini güçlendireceklerini ifade etti.
Şeffaf, bilişim tabanlı, bilimsel verilere ve risk yönetimine dayalı, yapay zekanın kullanılacağı, çoklu denetim mekanizmasını geliştireceklerini belirten Memişoğlu, şunları kaydetti:
“İyi hekimlik uygulamalarını ödüllendirip, değerli kılacağız. Kanıta Dayalı Geleneksel Tıp Uygulamalarını güçlendireceğiz. Başta gıda takviyeleri olmak üzere halk sağlığını doğrudan etkileyen ürünlerle ilgili çalışma yapacağız. Genetik bazlı kişisel tedavilerin ülkemizdeki uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Akılcı laboratuvar, akılcı görüntüleme ve akılcı ilaç kullanımı programlarıyla sağlık hizmetlerinde maliyet etkin hizmet sunumunu geliştireceğiz. Yeni nesil ilaçların geliştirilmesi için yapılan çalışmaları destekleyeceğiz. Evde sağlık hizmetlerinde uzaktan sağlık hizmet sunumu ve tele-tıp uygulamalarının kullanımını yaygınlaştıracağız.”