Sağlık Makaleleri

Baş Ağrısına Ne Sebep Olur?

Baş Ağrısına Ne Sebep Olur?

Sürekli baş ağrılarınız varsa, fizik muayene yapabilen ve durumunuza neyin neden olduğunu belirlemenize yardımcı olabilecek bir doktora gitmek en iyisidir. Baş ağrılarınızı doktorunuzla tartışırken, semptomlarınız ve baş ağrılarınızın sıklığı hakkında mümkün olduğunca ayrıntılı olun. Ayrıca baş ağrınızı tetikleyebileceğini düşündüğünüz şeyleri ve onları neyin daha kötü veya daha iyi hale getirebileceğini listelemelisiniz. Dilerseniz baş ağrısı günlüğü de tutabilirsiniz.

baş ağrısına ne sebep olur?

Baş Ağrılarının Yaygın Nedenleri

Uyku sorunları, yiyecek ve içecek, reçeteli ilaçlar ve çevresel faktörler dahil olmak üzere birçok yaygın baş ağrısı nedeni vardır. Migren en yaygın olanıdır, ancak bazı kişilerde stres nedeniyle baş ağrısı da gelişir. Bu durumdan muzdaripseniz, bir baş ağrısı günlüğü tutun ve baş ağrılarınızın tetikleyicilerini yazın. Bir baş ağrısı günlüğü, hangi yiyecek ve içeceklerin baş ağrınızı tetikleme olasılığının en yüksek olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri de baş ağrılarını önleyebilir veya hafifletebilir. Besleyici yiyecekler yemek, yeterli uyku almak ve düzenli egzersiz yapmak faydalıdır. Günlük vitamin veya takviye almak da yardımcı olabilir. Baş ağrısı beş günden fazla devam ederse doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Aşırı durumlarda, acil servise gitmeniz veya 911’i aramanız gerekebilir.

Sinüslerin iltihaplanması da baş ağrısına neden olabilir. Bu baş ağrıları genellikle ateş, kulaklarda dolgunluk ve burun akıntısı gibi diğer semptomlarla ilişkilidir. Bazı insanlar ayrıca ateş ve şişmiş bir yüz yaşarlar. Ek olarak, sinüslerden sarı veya yeşil bir akıntı baş ağrısına eşlik edebilir.

Sık sık baş ağrısı yaşıyorsanız ve uyuyamıyorsanız, bir doktora görünmelisiniz. Doktorunuz diğer olası nedenleri ekarte etmek için nörolojik muayene yapacaktır. Görüşünüzü etkileyen bir baş ağrınız varsa, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almalısınız. Bir nörolog, diğer baş ağrısı nedenlerini ekarte etmek için BT taraması veya MRI da önerebilir.

baş ağrısına ne sebep olur?

Çevresel Faktörler

Kirlilik, stres ve uyku eksikliği gibi çevresel faktörler baş ağrısına neden olabilir. Çalışmalar, bu faktörlerin baş ağrısı sıklığı, süresi ve şiddeti üzerinde etkili olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, baş ağrılarının kesin nedenleri hala belirsizdir. Neyse ki, riskinizi azaltmak için kontrol edebileceğiniz birkaç faktör var.

Öncelikle hava kalitesine dikkat edin. Kirlilik seviyesi yüksek günlerde dışarı çıkmamaya çalışın. Dış mekan zamanınızı sınırlamak migren ataklarını önlemenize de yardımcı olabilir. Kirliliğe maruz kalmanızı azalttıktan sonra bile sorun devam ederse, baş ağrısı tetikleyicilerinizi yazın. Bu şekilde gözlemlerinizi personel sağlık uzmanınızla paylaşabilirsiniz. Bundan sonra ne yapacaklarını bilmeleri onlar için daha kolay olacaktır. Ancak, en iyi çabalarınıza rağmen migrenleriniz geri gelmeye devam ederse şaşırmamalısınız.

Diğer bir risk faktörü, endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan kirleticilere maruz kalmaktır. Kirliliğin kaynağına bağlı olarak, bu emisyonlar beynin iyileşme yeteneğini etkileyebilir. PM2.5’e sahip olmayanlara göre daha fazla maruz kalanların migren baş ağrılarından muzdarip olma olasılığı daha yüksektir. Çeşitli çalışmalar ozon, karbon monoksit, azot dioksit ve ince parçacıklara maruz kalmanın migren baş ağrılarına neden olabileceğini göstermiştir.

Kükürt dioksit ve azot dioksit gibi hava kirleticileri de migren alma riskinizi artırabilir. Kuzey Kaliforniya’dan 360.000 kişiden oluşan bir çalışmada, yüksek seviyelerde azot dioksit ve metan, artan migren riski ile ilişkilendirildi. Yüksek partikül madde seviyeleri ve oksidatif stres de bir faktör olabilir.

baş ağrısına ne sebep olur?

Yaşam Tarzı Faktörleri

Yaşam tarzı faktörleri farklı baş ağrısı türleri ile ilişkili olabilir. Almanya’da yakın zamanda yapılan bir araştırma, çeşitli yaşam tarzı faktörleri ile farklı baş ağrısı türlerinin prevalansı arasındaki ilişkiyi belirlemek için ülkenin farklı bölgelerindeki üç çalışmaya baktı. Üç çalışma, kuzeydoğu bölgesindeki Pomeranya’daki Sağlık Çalışmasını, güneydeki Augsburg Bölgesindeki Kooperatif Sağlık Araştırmasını ve batıdaki Dortmund Sağlık Çalışmasını içeriyordu. Bu üç çalışma, çeşitli bölgelerdeki farklı baş ağrısı türlerinin prevalansını değerlendirmeyi amaçlayan Alman DMKG Baş Ağrısı Çalışmasının bir parçasıydı.

Stres ve zayıf uyku düzenleri de baş ağrısına neden olabilir. Bu faktörler hızlı göz hareketini (REM) ve derin uyku düzenini bozarak kronik sabah baş ağrılarına neden olabilir. Ek olarak, bazı yiyecek ve içecekler alkol, tütün ve kırmızı şarap gibi baş ağrılarını tetikleyebilir. Bu içecekler, baş ağrısını tetikleyebilecek yüksek düzeyde tanen içerir.

Ağız, burun ve boğazdaki enfeksiyonlar da baş ağrısına neden olabilir. Bu enfeksiyonlar için semptomatik tedaviler arasında antibiyotikler, dekonjestanlar ve antihistaminikler bulunur. Ağır vakalarda cerrahi tedavi gerekebilir. Bazı insanlar belirli yiyecek ve içecek bileşenlerine diğerlerinden daha duyarlıdır. Hangi yiyeceklerden kaçınacağınızdan emin değilseniz, bir doktora danışabilirsiniz.

Sigara ve baş ağrısı arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışma, sigara içmenin hem migren dışı hem de migren baş ağrıları ile ilişkili olduğunu buldu. Ancak bu bulgu ileri yaş grupları için geçerli değildi.

baş ağrısına ne sebep olur?

Hastalıklar

Baş ağrısına hormonal değişiklikler ve çevresel toksinler dahil birçok farklı şey neden olabilir. Bazen kulaktaki değişikliklerden veya duruş hizalamasından da kaynaklanabilirler. Kötü duruş veya ileri kafa duruşu, boynunuzdaki kasların gerilmesine neden olabilir ve bu da baş ağrıları neden olabilir. Kronik bir baş ağrıları yaşıyorsanız, nedenini belirlemek için bir sağlık uzmanına görünmelisiniz.

Migren en sık görülen baş ağrısı hastalıklarından biridir. Bu hastalık genellikle ergenlik döneminde başlayan ve en çok 35 ila 45 yaş arasındaki kişilerde görülen tekrarlayan bir durumdur. Hormonal etkilerin, birkaç saat süren ataklarla karakterize edilen bu hastalığın gelişiminde rol oynadığına inanılmaktadır. Migren hastalarına genellikle ağrılı durumla başa çıkmalarına yardımcı olacak özel ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar arasında anti-epileptikler, tansiyon ilaçları ve beta blokerler bulunabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yaygın baş ağrıları sorununu kabul ediyor ve etkili tedavi seçeneklerine erişimi iyileştirmek için çalışıyor. 2004 Yılında, baş ağrısı bozuklukları konusunda halkın farkındalığını artırmayı, uygun fiyatlı ilaçların bulunabilirliğini artırmayı ve hastalar için bakım kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan Baş Ağrısına Karşı Küresel Kampanyayı başlattı.

Tıbbi müdahaleden sonra baş ağrısı devam ederse, ikincil bir nedeni dışlamak için görüntüleme testlerine ihtiyacınız olabilir. MRI ve BT taraması gibi görüntüleme testleri, doktorların baş ağrılarına neden olabilecek hastalıkları ve durumları ekarte etmelerine yardımcı olabilir. Bir göz muayenesi de gerekli olabilir. Gözleri etkileyen baş ağrıları, beynin şişmesi veya iltihaplanmasından kaynaklanabilir.

baş ağrısına ne sebep olur?

Migren

Baş ağrıları yaygındır ve genellikle gizemlidir, ancak bunlara bir dizi faktör neden olabilir. Stres, alkol kullanımı ve kötü duruşun hepsinin yaygın nedenleri olduğu bilinmektedir. Diğer nedenler arasında gürültü, kirlilik ve hava değişiklikleri gibi çevresel faktörler bulunur. Migren baş ağrıları ailelerde de görülebilir. Migrenden muzdarip ebeveynlerin çocuklarının kendilerini geliştirme riski% 25 ila 50’dir.

Bir doktor baş ağrınızın temel nedenini belirlemenize yardımcı olabilir. Aspirin, ibuprofen ve parasetamol gibi ilaçlar genellikle reçete edilir. Ayrıca dinlenme ve soğuk paketleri de denemelisiniz. İlerlemenizi kontrol etmek ve tedavi programınızda gerekli değişiklikleri yapmak için doktorunuzla düzenli randevular almanız önemlidir.

Birincil ve ikincil olmak üzere iki tür baş ağrıları vardır. Birincil baş ağrılarına beynin yapısındaki değişiklikler neden olur ve ikincil baş ağrıları altta yatan bir durumun belirtileridir. Hangisine sahip olduğunuzu belirlemek için yerini, ciddiyetini ve belirti modelini not edin. Örneğin migren baş ağrıları, başın bir tarafında yoğun basınç veya zonklama, mide bulantısı ve ışığa duyarlılık ile karakterizedir.

Migrenin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, bazı araştırmalar çok fazla fiziksel aktivitenin migreni tetikleyebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, uygun tedavi ile migren başarıyla yönetilebilir.

baş ağrısına ne sebep olur?

Kafa Travmaları

Kafa travmanız varsa, hemen bir doktora danıştığınızdan emin olmalısınız. Kafa yaralanmaları bir dizi belirtiye neden olabilir. Bazıları hafiftir ve diğerleri şiddetli olabilir. Neyse ki çoğu insan tamamen iyileşir. Bununla birlikte, uzun süreli baş ağrısı yaşayan bazı insanlar vardır. Kafa travmanızın baş ağrısına neden olduğundan endişe ediyorsanız, hemen bir doktora gitmeniz önemlidir.

Neyse ki çoğu kafa travması ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilir. Bununla birlikte, ciddi beyin yaralanmaları invaziv cerrahi gerektirebilir. Bu durumlardan bazıları pnömosefali, iletişimsel hidrosefali, karotis kavernöz fistül gerginliği, beyin apseleri ve subdural hematomları içerir.

Ciddi bir kafa travması boyunda, kollarda ve bacaklarda büyük hasara neden olabilir. Bazı insanlar yaralanma sonucu hafıza kaybı yaşayabilir. Bu kişilerde ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk, kafa karışıklığı ve mide bulantısı olabilir. Hastalar ayrıca burunlarından berrak bir sıvı geldiğini de fark edebilirler. Bu sıvı mukus değil, beyin omurilik sıvısıdır.

Yaygın bir baş ağrıları tipine kas-iskelet sistemi baş ağrısı denir ve nedeni vakadan vakaya değişir. Başa bir darbe bu tür baş ağrılarına neden olabilir, ancak boyundaki kasların sıkışmasından da kaynaklanabilir. Bu baş ağrıları genellikle bükülme ile kötüleşir ve bazen baş dönmesi, ışığa duyarlılık ve dengesizlik gibi semptomlara eşlik eder. İyi haber şu ki, altta yatan durumla başa çıkıldığında kas-iskelet sistemi baş ağrıları kaybolabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat