Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Araç ve Sistem Denetiminde Yeni Dönem: Yeni Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

Araç, sistem ve teknik ünitelerin denetimine yönelik önemli bir düzenleme

Araç, sistem ve teknik ünitelerin denetimine yönelik önemli bir düzenleme hayata geçti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Araç, Sistem, Aksam ve Ayrı Teknik Ünitelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin İdari Şartlar Hakkında Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yönetmelikle araç, sistem, aksam ve ayrı teknik ünitelerin piyasa gözetimi ve denetimi için ortak kriterler, rapor formatları ve sunulacak bilgilere ilişkin hükümler belirlenmiş oldu. Yönetmelik, Avrupa Birliği mevzuatına uyum kapsamında hazırlandı.

Düzenlemenin Kapsamı

Yönetmelik, kara yollarında kullanılması amaçlanan “M” (moped) ve “N” (en az dört tekerlekli, motorlu yük taşıma araçları) kategorilerindeki motorlu araçlar ile bu araçların “O” kategorisindeki römorklarını kapsıyor. Bu kapsamda, araçların sistem, aksam, ayrı teknik üniteleri ve parça ile ekipmanları da denetime tabi olacak.

Gözetim ve Denetim Kriterleri

Yeni düzenleme ile piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulacak:

  • Uygunluk Doğrulama Kontrollerinin Yeterliliği: Piyasa gözetimi ve denetimi kuruluşu tarafından gerçekleştirilen doğrulama kontrollerinin yeterliliği değerlendirilecek.
  • Araç Tescil Kontrolleri: Türkiye’de geçtiğimiz yıl tescil edilen araçlar üzerinden yapılan kontrollerin sıklığı denetlenecek.
  • Marka ve Ticari Ada Göre Araç Sayısı: İlk tescili yapılan araçların sayısı marka ve ticari ada göre kayıt altına alınacak.
  • Şikayetlerin Takibi: Son üç yıl içinde araçların marka ve ticari adı başına doğrulanmış şikayetlerin sayısı izlenecek.

Gözetim ve Denetim Raporları

Piyasa gözetimi ve denetimi kuruluşu, her yıl planlı piyasa gözetimi ve denetimi kontrollerine ilişkin gözden geçirme raporunu belirlenen formatta hazırlayacak. Ayrıca, her iki yılda bir uygunluk doğrulama kontrollerine yönelik bulguları içeren rapor oluşturulacak. İlgili tarafların, gereklilikleri sağladıklarına dair bilgileri piyasa gözetimi ve denetimi kuruluşuna sunmaları zorunlu olacak.

Yeni düzenleme ile birlikte araç güvenliği ve teknik yeterlilikler daha sıkı denetlenecek, raporlamalar ise daha düzenli ve şeffaf hale gelecek.