Gündem

Alzheimer’a Karşı Geliştirilen İlk Aşının Deney Sonuçları Paylaşıldı

Amerika Kalp Konferansı’nda Tokyo’daki Juntendo Üniversitesinden katılan araştırmacılar, Alzheimer hastalığının etkilerini en aza indirebilmek için geliştirdikleri aşının ilk deney sonuçlarını paylaştı.

Aşı ile hastalığın ilerleme sürecinin tamamen değişebileceğini dile getiren araştırmacılar, Alzheimer ile bağlantılı ve yaşlanmanın semptomları olan glikoproteinleri (SAGP) taşıyan hücreleri yok ettiğini ifade ederken aşının etkilerini, fareler üzerinde deneyler yaparak gözlemledi.

Bu bağlamda, farelerin beyin fizyolojisinde oynamalar yaparak Alzheimer hastası insan beyni ile benzer şartları meydana getiren bilim insanları, kontrol grubundaki değişiklik yapmazken deney grubundaki farelere ikinci ve dördüncü aylarda SAGP aşısı uyguladı.

Alzheimer’ın ileri evrelerindeki hastaların endişe belirtileri göstermediğini ve dikkatlerini toplayamadığınından söz eden araştırmacılar, altıncı ayda yapılan labirent deneylerinde  ise aşılı farelerin sağlıklı fareler gibi tedirgin ve dikkatli davrandıklarını gözlendi.

Aşıyla Birlikte Alzheimer Kaynaklı Davranışsal Anomalilerin En Aza İndirgenmesi Hedefleniyor

Dr. Chieh-Lun Hsiao, üretikleri aşının Alzheimer sürecinde beyinde oluşan iltihapları azaltmanın yanı sıra farelerin davranışlarında iyileşme göstermeleriyle diğer Alzheimer çalışmalarından ayrıldığı noktaya parmak bastı. Alzheimer hastalığında mikroglia hücrelerinde SAGP proteinin artış gösterdiğini belirten doktor, gelecek aşı çalışmalarında aktivasyon halindeki mikrogia hücrelerini yok edilmesi ile beyindeki iltihabı kontrol altına almayı ve nihayetinde hastalığın sebep olduğu davranışsal bozulmaları onarmayı hedeflediklerini söyledi.Halihazırda herhangi bir bilimsel dergide yayımlanmayan araştırmanın detayları Amerika Kalp Derneği’nin internet sitesinden paylaşıldı. (Kaynak: AA)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat