Sağlık Makaleleri

Ağız Kokusunu Gidermenin Yolları

Ağız kokusu, bir takım nedenleri olan bir sorundur. Bazı durumlarda boğaz veya mide enfeksiyonları gibi daha ciddi bir sorunun işaretidir. Web’deki bir numaralı diş araştırması “Ağız Kokusunu Gidermenin Yolları”‘dır. Ne yazık ki, konuyla ilgili birçok yanlış bilgi de var. Ancak ağız kokusuyla mücadele etmek için kullanabileceğiniz bazı ipuçları var.

ağız kokusunu gidermenin yolları

Her yemekten sonra diş fırçalama ve diş ipi kullanma

Her yemekten sonra fırçalamak ve diş ipi kullanmak ağız kokusunu giderebilir ve ağızdaki bakteri miktarını azaltabilir. Sarımsak, soğan ve baharatlar da dahil olmak üzere kötü kokusu olan yiyecekler nedeniyle birçok insan ağız kokusundan muzdariptir. Bununla birlikte, koku diş eti hastalığı veya çürükler gibi altta yatan bir tıbbi durum da neden olabilir. Bu durumlarda doğru tanı ve tedaviyi alabilmek için diş hekimine gitmeniz önerilir.

Ağız kokusu utanç vericidir ve genellikle sağlığın kötü olduğunu gösterir, bu nedenle onu ortadan kaldırmaya çalışmak önemlidir. Kokuyu gidermenin bir başka yolu da bol su içmektir. Ağızdaki nem eksikliği bakterilerin büyümesine ve daha fazla tükürük üretmesine neden olarak kokuya neden olabilir. Ağzınızı sağlıklı tutmak ve ağız kokusunu önlemek için günde en az 6 ila 8 bardak su için.

Kötü ağız hijyeni, ağız kokusunun bir başka yaygın nedenidir. Dilin arkası ve diş eti çizgisinin altı gibi bölgelerde bakteri birikebilir. Bu bakteriler, oldukça rahatsız edici olabilen kükürt bileşikleri salgılar. Bu bileşikler nefesinizin kokusundan sorumludur. Sonuç olarak, her yemekten sonra fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız.

Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak, nefesinizi ve genel diş sağlığınızı iyileştirmek için önemli bir alışkanlıktır. Yemeklerden sonra düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı, ağız kokusuna neden olan yiyecek parçacıklarının ve bakterilerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. İdeal olarak, günde en az iki kez iki dakika fırçalamalısınız. Nefesinizle ilgili endişeleriniz varsa fırçalama sıklığını artırabilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamayı unutmayın! Aşırı fırçalama dişlerinizi yıpratabilir ve çürüme olasılığını artırabilir.

Her yemekten sonra fırçalamak ve diş ipi kullanmak da kokuya neden olan bakteri birikimini önlemenin harika bir yoludur. Dişlerinizin arasına sıkışmış yiyecek parçacıkları ağzınızda çürüyebilir ve hoş olmayan bir koku üretebilir. Düzenli olarak fırçalayarak ve diş ipi kullanarak bunun olmasını önleyeceksiniz. Ağzınızdaki zararlı bakterileri yok etmek için gargara da kullanabilirsiniz.

ağız kokusunu gidermenin yolları

Gargara kullanmak

Antibakteriyel maddeler içeren bir gargara, kokuyu gidermenize yardımcı olabilir. Birinin kullanılması sadece kokuya neden olan bakterileri öldürmekle kalmamalı, aynı zamanda ağız kokusuna neden olan kimyasal ajanların nötralize edilmesine de yardımcı olmalıdır. Birçok gargara, ağız kokusuna neden olan bakterilerle savaşmak için setilpiridinyum klorür içerir.

Listerine, antiseptik özellikler ve alkol içeren böyle bir gargaradır. Diş eti iltihabı ve diş eti çizgisinin üzerinde plağı olan kişiler için güvenli olduğu kanıtlanmıştır ve ayrıca kükürt üreten bakterilerin büyümesini azaltır. Listerin kullanmak ayrıca diş eti hastalığını ve ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilir.

Ağız kokusunu gidermek için gargara kullanmanın yanı sıra iyi bir diş hijyeni rutini de takip edebilirsiniz. Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmek, plak birikimini ve kokuya neden olan bakterileri gidererek ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilir. Ağız kokusuna neden olabilecek yiyecek artıklarını ve bakterileri temizlemek için dil kazıyıcı kullanmak da iyi bir fikirdir. Kokuyu ve diş eti iltihabının başlamasını önlemek için kapsamlı bir ağız hijyeni rutini gereklidir.

Bir diş hekimi ayrıca ağız kokunuza neden olan herhangi bir ağız sağlığı sorunu olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Diş hekimi ağız sağlığınızı değerlendirebilir ve ağız kokusuyla savaşmanıza yardımcı olacak en iyi ürünleri önerebilir. Ayrıca diş eti hastalığı veya çürükler için bir tedavi planı önerebilir. Ayrıca ileri tedavi için sizi uygun sağlık uzmanına yönlendirebilir.

Bir gargaranın etkinliği, bileşenlerine bağlıdır. Bazı gargaralar bakterileri yok etmede etkilidir, diğerleri ise sadece kokuyu maskelemeye yardımcı olabilir.

ağız kokusunu gidermenin yolları

Antiseptiklerin kullanılması

Kötü kokuyu gidermek için antiseptik kullanmak uzun zamandır var. Popüler bir gargara olan Listerine, 1879’da Dr. Joseph Lister tarafından geliştirilmiştir. Orijinal formülün bir zemin temizleyici olması gerekiyordu, ancak kısa süre sonra koku için hızlı bir çözüm arayan insanlar arasında popüler hale geldi. Gargara, soğuk algınlığı da dahil olmak üzere diğer rahatsızlıkları tedavi etmek için de pazarlandı.

Ağız kokusu, ağızdaki bakteri çürümesinin sonucudur. Kötü kokuya neden olan bakterilere plak denir ve yaşam işlevlerinden kimyasal yan ürünler üretir. İnsanlar genellikle yanlışlıkla ağız kokusu aldıklarında tıbbi bir durumları olduğuna inanırlar. Hastalık veya kirli bir ağız için bile hata yapabilirler. Ağız kokusunu gidermek için antiseptik kullanmak, bu utanç verici kokuları önlemenize ve hatta iyileştirmenize yardımcı olabilir.

Antiseptik gargaralar, ağzınızdaki bakterileri öldürerek kokuyu kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bu gargaralar reçetesiz ve reçeteyle temin edilebilir. Birçoğu plağı kontrol edebilen ve diş çürümesini önleyebilen aktif bileşenler içerir. Doğal gargaralar da popüler bir seçenektir.

Koku utanç verici olsa da, çoğu yetişkin zaman zaman bundan muzdariptir. Bu sorun özellikle uzun bir uçuştan veya tam bir gece uykusundan sonra rahatsız edici olabilir. Bazı araştırmacılar, kokuya neden olan bakterilerin dilde ve diş eti çizgisinin altında yaşadığını keşfettiler. Ancak bu bakterileri tamamen yok etmenin bir yolunu bulamadılar.

ağız kokusunu gidermenin yolları

Rezene çayı kullanımı

Rezene çayının vücut üzerinde antimikrobiyal etkisi olduğu bilinmektedir ve kokuya eşlik edebilecek hoş olmayan kokuya karşı savaşmaya yardımcı olabilir. Ayrıca ağrılı diş etlerini ve sindirim problemlerini yatıştırır. Aynı zamanda etkili bir gaz gidericidir ve iltihap önleyici etkileri balgam oluşumunu önleyebilir ve şişkinliği giderebilir. Ayrıca hasarlı dokunun yeniden oluşturulmasına yardımcı olabilir.

Rezene çayı da mükemmel bir ağız temizleyicisidir. Günde birkaç kez içmek ağız kokusunu gidermeye yardımcı olabilir. Yemekten sonra rezene tohumlarını da çiğneyebilirsiniz. Rezene tohumlarını çiğnemekten hoşlanmıyorsanız, ağzınızın etrafındaki suyu çalkalamak, yiyecek parçacıklarını gevşetmeye ve çayın sihrini gerçekleştirmesine yardımcı olacaktır. Taze nefes için kritik olan tükürük üretimini uyaracaktır.

ağız kokusunu gidermenin yolları

Ağız kokusuna neden olan yiyeceklerden kaçınmak

Kokuya neden olan yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. En yaygın neden bakterilerdir ve ağzınızı mümkün olduğunca temiz tutmak da önemlidir. Daha iyi nefes almak için daha fazla su içmeyi veya kokuyla savaşan polifenoller içeren daha fazla bitter çikolata yemeyi deneyebilirsiniz. Tahıl veya smoothie’lere kakao tozu da ekleyebilirsiniz. Bu toz, genellikle şekerle karıştırılan kakao tozundan daha fazla besin içerir. Ayrıca düzenli fırçalama ve diş ipi kullanmak ağzınızı taze tutacaktır.

Şekerli yiyecek ve içecekler de nefesinize zararlıdır. Bu gıdalardaki şekerler oral bakteriler tarafından parçalanır ve kükürt bileşiklerine dönüştürülür. Bu bileşikler daha sonra nefes aldığınızda tekrar havaya salınır. Bu yiyecekler ağız kokusu sorununu da şiddetlendirebilir. Ağız kokusu çekenler bu yiyeceklerden kaçınmalıdır. Ayrıca alkol ve protein açısından zengin süt ürünleri kokuya neden olabilir.

Sarımsak ve soğanın da kokuya neden olduğu bilinmektedir. Bu gıdalardaki kükürt bileşikleri kan dolaşımından akciğerlere gidebildiğinden, bunlardan kaçındığınızdan emin olmanız gerekir. Sarımsak ve soğandan kaçınamıyorsanız, en azından dişlerinizi fırçalarken bunlardan kaçının. Kronik ağız kokusundan muzdaripseniz, sarımsak ve soğandan kaçınmak sağlığınız için çok önemlidir.

Dengeli bir diyet, sağlık ağı bir beden ve zihin için temel oluşturur. Ayrıca bakterileri durulamaya ve nefesinizi tazelemeye yardımcı olan su içmeye de yardımcı olur. Boşlukları önlemek ve ağız kokusunu gidermek için gargara da kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu