Gündem

Yenidoğan Yoğun Bakımında Yeni Düzenlemeler

Yenidoğan bebeklerin yoğun bakıma alınma süreçleri için önemli bir düzenleme gerçekleştiriliyor. Bu yeni uygulama, yoğun bakım ünitesine sevk edilen bebeklerin durumunu ve sevk gerekçelerini en üst sağlık otoritesinin denetiminde tutmayı hedefliyor.

Yapay Zeka ve Algoritmaların Rolü

Yeni modelde yapay zeka sistemleri kullanılacak ve tedavi dışı işlemler gerektiğinde hızlı müdahaleler yapılacak. Hastanelerde, yoğun bakımda tedavi gören yenidoğanların sağlık durumunu değerlendirmek amacıyla yeni algoritmalar devreye alınacak. Bu algoritmalar, sağlık durumunu izlemek için bir teyit mekanizması sağlayacak.

Sevk Sürecinde Onay Zorunluluğu

Yenidoğanların yoğun bakıma sevk kararı, o bölgedeki en üst sağlık otoritesinin onayı alınmadan gerçekleştirilemeyecek. Hızlı sevk durumlarında ise bu teyit mekanizması, yoğun bakım gerekip gerekmediğini denetleyecek ve gereksiz sevklerin önüne geçecek. Tedavi dışı bir işlem yapılıyorsa müdahale edilecek. Aynı zamanda sistem başarılı tedavilerin diğer kurumlara örnek olması için de kullanılacak.

Ortak Havuzda Toplanacak

Devlet hastanesi, özel hastane ve üniversite hastanelerindeki durumlar ortak bir havuzda toplanacak. Aynı durumdaki bebeklerin durumu da bu sayede izlenebilecek. Sağlık sistemindeki aksayan ayaklar daha yoğun denetimle tespit edilecek. Konuya ilişkin önlemler yasayla değil yönetmelik çerçevesinde düzenlenecek.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AK Partili doktor milletvekilleriyle önceki gün bir araya geldi. Bakan Memişoğlu, yeni doğan çetesini anlattı ve bir daha bu tür olayların yaşanmaması için alınacak önlemleri sıraladı:

*Yoğun bakım üniteleri başta olmak üzere hastaneler sıkı bir denetime tabii tutulacak.

*Denetim sıklıkları artırılıp daha caydırıcı olması sağlanacak.

*Yoğun bakıma sevk kriterleri yeniden belirlenecek. Yoğun bakımlarda teyit sistemi uygulanacak

*Teyit mekanizmasının çalışmasında özel bir yöntem geliştirilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Öne çıkan alternatife göre bebeğin gerçekten yeni doğan yoğun bakım ünitesine sevk edilmesi gerekiyor mu, ünitede kaç gün kalmalı, hangi tedavi yöntemleri uygulanmalı gibi temel sorular uzman isimlere sorulacak.

*Sağlık kuruluşunun bulunduğu yerleşim birimindeki üst düzey sağlık birimine iletilerek karara bağlanacak.

*Erişkin ya da yeni doğan hastanın belli bir sürenin üzerinde yoğun bakımda kalmaya devam edip etmemesi gerektiğine de yine sağlık kuruluşunun bulunduğu yerleşim birimindeki üst düzey sağlık birimi karar verecek.

*Yoğun bakıma hızlı sevklerde ise bu teyit mekanizması süreci denetleyecek, yoğun bakımın gerekmediği hallerde ise gerekli işlemleri yapma sorumluluğuna sahip olacak. (Kaynak: Yeni Şafak-Uğur Duyan)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu