Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türk Kızılayın Kan Stokları Düşüşte

Türk Kızılayı Genel Başkanı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, AA muhabirine yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, kan stoklarının güncel durumu ve başlatılan “Ulusal Kan Bağışı Kampanyası”na dair bilgiler verdi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, “50 bin asgari stok seviyesinin altına düşüldüğünde ‘alarm’ veriyoruz. Çünkü bu Türkiye’nin ulusal kan stoku. Tamamen vatandaşlarımızın gönüllü destekleriyle bu stokları yönetiyoruz, dolduruyoruz ve kan ihtiyaçlarını bu şekilde karşılıyoruz.” sözlerini kullandı.

Kan stoklarında yaşanan sıkıntının açık ve şeffaf bir biçimde insanlara aktarıldığının altını çizen Kınık, bu sebepten ötürü sosyal medya üzerinden insanlara kan bağışlamaları için çağrıda bulunduklarını belirtti.

“Grip salgınının yol açtığı olumsuz bir etki söz konusu”

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, “Aslında bu genellikle kış aylarında yaşadığımız bir durum, stoklar düşme eğilimi gösteriyor. Fakat bu yıl, Kovid-19 salgını sürecinde yaşadığımıza benzer, ülke genelinde yaygın grip salgını eklendi. Bunun da yol açtığı olumsuz bir etki söz konusu.” ifadesini kullandı.

Okulların yarıyıl tatiline girmesinden ötürü seyahatlerde yaşanan artışın da kan bağışlarında sıkıntıya yol açtığını anlatan Kınık, “Üst üste binen bu unsurlar, kan bağışlarında olumsuz etkiler oluşturdu. Hem günlük ihtiyacın giderilmesi hem de ani büyük ihtiyaçlar olduğunda bunun karşılanabilmesi için kanda asgari stok seviyesini korumak zorundayız.” dedi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık: “Kan stoklarında şu an 35 bin düzeyindeyiz”

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, “Kan stoklarında şu an 35 bin düzeyindeyiz. Günlük 8-9-10 bin ünite civarında kan alıyoruz ve aşağı yukarı bu kadar da bir sarfiyatımız var. Günlük 2-3 bin ünite fazla kan bağışı aldığımızda stok seviyelerini doldurabiliyoruz. Şu an çok panik yapacak bir durum yok ama stokların güvende olması, her türlü kötü şarta, olumsuz duruma karşı hazır olması açısından asgari stokları belli bir seviyede tutmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kınık, Ramazan ayında da kan bağışlarının azalması sebebiyle bu döneme yüksek stok düzeyinde girmelerinin önem taşıdığına dikkat çekti.

“Uçakla Van’dan İstanbul’a kan getirdik”

Hastanede tedavi gören ve kana ihtiyacı olan hastalara kan tedarikinde sıkıntı yaşanıp yaşanmadığı hakkında da Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, şu sözleri kaydetti:

“Hastanelerin ihtiyaçları şu an karşılanabiliyor. Fakat Türkiye’de bin 564 hastane var, yaklaşık bin 200’ü bizden kan kullanıyor. Bin 200 hastanenin 13’ünün geçici kan bankası var, kendi kan ihtiyaçlarını buradan sağlıyorlar. Kalan hastanelerin tamamının kan ihtiyaçları Kızılaydan tedarik ediliyor.

Acil, planlı ameliyatların ertelenmemesi için ulusal kan stoklarını, ihtiyacın artması veya azalmasına göre bir bölgeden diğerine uçaklarla sevk ederek yönetiyoruz. Örneğin, geçen gün uçakla Van’dan İstanbul’a kan getirdik. Her gün İzmir, Bursa, Trakya gibi farklı lokasyonlardan ihtiyaç oluşan yerlere uçaklarla kan sevkiyatlarımız olabiliyor. Bir bölgeden diğer tarafa destek veriyoruz. Bu sayede sıkıntı yaşanmıyor ama arka planda elbette lojistik operasyonlarımız artıyor.”

“Kan bağışı üzerinden manipülasyon yapılmamalı”

Kerem Kınık, kan bağışının yerine başka bir tedavinin geçemeyeceğini, olmazsa olmaz bir unsur olduğunu ve manipülasyonlardan uzak tutulması gerektiğini ifade etti.

Talasemi (Akdeniz anemisi) ve buna benzer birtakım hastalıklarla mücadele eden hastaların düzenli olarak kan transfüzyonu almak zorunda olduğunun, trafik kazası gibi durumlarda acil kan ihtiyaçlarının olduğunun altını çizen Kınık, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu tip durumlarda kan noktasında saatlerle yarışıyoruz. Kan bağışı, çok özel, hassas bir durum ve bunun üstünden herhangi bir manipülasyon, yanlış bilgilendirme yapılmaması gerekiyor. Örneğin, ‘Kovid-19 aşısı olanların bağışladığı kanı reddetme’ gibi bilimsel olmayan birtakım söylentilerle, durumlarla karşılaşıyoruz. Bunların tamamı hilafıhakikat. Özellikle sağlıklı ve sorumluluk sahibi her bireyin kan bağışını bir alışkanlık olarak edinmesini, ihtiyaç halinde de kan merkezlerimiz aracılığıyla kan ve kök hücre bağışçısı olmalarını temenni ediyorum.”

“Toplam bağışçı sayımızın yüzde 14’ü kadın”

Vatandaşların Türk Kızılayın “kanver.org” sitesi ve mobil kan bağışı uygulaması üzerinden kendilerine en yakın bağış merkezinde randevu alabileceğine, öte yandan kan bağışına ilişkin merak ettikleri tüm bilgilere de ulaşabileceklerine de işaret eden Kınık, düzenli kan bağışlayan kişileri onurlandırmak ve teşvik etmek adına bronz, gümüş ve altın madalya verdiklerini hatırlattı.

Kınık, kadınların kan bağışı konusunda erkeklere kıyasla bir nebze geride kaldığını belirterek, sözlerini, “Toplam bağışçı sayımızın yüzde 14’ü kadın. Bunun biraz artırılması gerekiyor. Kadınlarla ilgili kan bağışı konusunda yanlış bilinen, birtakım şehir efsaneleri var. Bu konuda da doğru bilgilendirmeleri yapmaya çalışıyoruz. Kan bağışını 7 gün 24 saat sürdürmemiz gerekiyor. Çünkü kan acil değil, sürekli bir ihtiyaç.” şeklinde sonlandırdı. (Kaynak: AA)