Tendinopatiler Nedir?
Yaş, genetik ve yaşam tarzı alışkanlıkları dahil olmak üzere tendinopatinin gelişiminden çeşitli faktörler sorumludur. Bu yazıda tendinopatinin nedenlerini, semptomlarını ve tedavi seçeneklerini aktaracağız. Ek olarak, yaşam tarzı değişikliklerinin tendinopati riskini azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini tartışacağız. Bu değişiklikler egzersiz, doğru beslenme ve dinlenmeyi içerir. Tendinopati bir yaralanma veya yaşam tarzı değişikliğinden kaynaklanabilse de, doğru yaşam tarzı alışkanlıkları izlenerek önlenebilir ve tedavi edilebilir.
Tedavi seçenekleri
Tendinopatiler için fizik tedavi ve ev egzersizlerinden cerrahiye kadar çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Tedavi ayrıca otolog kan ve trombositten zengin plazma (PRP) enjeksiyonlarını içerebilir. Tendinopati sonrası ağrıya yardımcı olmak için otolog kan enjeksiyonları kullanılmıştır, ancak bunların etkinliği hakkında hala sorular vardır. PRP enjeksiyonları ise iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olabilir ve ağrının giderilmesini sağlayabilir.
Farklı tedavilerin etkinliği büyük ölçüde değişir. Evde tedaviler semptomlarda bir miktar rahatlama sağlayabilirken, uzun süreli rahatlama sağlamayabilir. Genellikle evde tedavi ve fizik tedavinin bir kombinasyonu önerilir. Ağır vakalarda ameliyat gerekebilir.
Tedavi seçeneği ne olursa olsun tendinopati bol dinlenme ile tedavi edilmelidir. Bununla birlikte, Aşil tendonunu formda tutmak için hafif aktivite teşvik edilir. Bununla birlikte, NSAID’ler tendinopati için bir tedavi seçeneği olarak kullanılmamalıdır.
Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ve trombositten zengin plazmanın kullanımı tartışmalı olsa da, bazı kanıtlar tendinopati semptomlarının tedavisinde etkili olduklarını göstermiştir. Trombositten zengin plazma veya hyaluronik asit enjeksiyonları ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak kullanımlarını destekleyecek güçlü kanıtlar yoktur. NSAID’ler, uzun vadeli yan etkileri olmadığı için tendinopatilerin tedavisi için iyi bir seçim değildir.
Belirtiler
Tendinopatinin semptomları ağrı, şişme ve azalmış fonksiyondur. Bu koşullar tipik olarak bir tendonun aşırı kullanım yaralanmalarıdır. Genellikle omuz, dirsek, diz, incik ve topuğu etkilerler. Tendinopatiler bir enfeksiyon veya başka bir durumun belirtisi olabilir ve genellikle sporcularda görülür. Etkilenen bölgedeki cilt de dokunulamayacak kadar sıcak olabilir. Tendinopatiden muzdarip hastalar genellikle tıbbi müdahaleye ve tedaviye ihtiyaç duyarlar.
İlk adım, kesin tendinopati tipini belirlemektir. Bir tendinopatinin semptomları bir kişiden diğerine değişebilir. Bazı durumlarda ağrı kendiliğinden geçer, bazılarında ise tendon zarar görebilir. Bu durum buz veya ısı ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte, ağrı devam ederse veya başka semptomlar yaşarsanız tıbbi yardım almalısınız. Sonuçta, bir tendinopatinin tedavisi, sorunun nedenine ve semptomlara bağlı olacaktır.
Bir tendon bozukluğu geliştirdiğinizde, durum kronik hale gelebilir. Bu duruma sıklıkla ağrı ve sakatlık belirtileri eşlik eder. Bir doktor, şişmeyi azaltmak için bir anti-inflamatuar ilaç reçetesi önerebilir. Buz ve iltihap önleyici ilaçlar ağrı ve şişmeye yardımcı olabilir. Ancak, durumu iyileştirmezler. Tendinopatiler çok ağrılı olabilir, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Kronik ağrı yaşıyorsanız, bir doktor bir MR çekecek ve bir tedavi önerecektir.
Nedenler
Tendinopatilerin nedenleri, tekrarlayan aşırı yüklenmeden vücudun dejenerasyonuna kadar çok faktörlüdür. İki nedenin bir kombinasyonu da mümkündür ve kesin neden belirsizdir. Tendon yaralanmalarının nedenleri genellikle karmaşıktır ve anatomik anormallikleri veya yüksek antrenman yüklerini içerebilir. Bir tendon yaralanmasının tedavisi etiyolojisine bağlı olacaktır. Çoğu zaman, tedavi seçenekleri aynıdır veya farklıdır.
Akut vakalarda istirahat veya aktivite ile azalan lokalize ağrı ile başvuran tendinit ve tendinoz semptomlarını erken evrelerde ayırt etmek zor olabilir. Buna karşılık, kronik tendon yaralanmaları tipik olarak artan kollajen sentezini ve yıkımını gösteren mikroskobik değişiklikler gösterir. Bu değişikliklerin, lezyona yetersiz kan beslemesi veya lezyon üzerinde ek baskı oluşturan kalıcı mekanik kuvvetler nedeniyle meydana geldiğine inanılmaktadır. Tendinopati terimi, tendon patolojilerinin aralığını tanımlamak için yapılmıştır.
Birçok tıbbi durum ve ilaç tendon yaralanmasına neden olabilir ve tedavi seçenekleri değişebilir. Bazı durumlarda, tendon onarımı ameliyat gerektirirken, diğer tedaviler ameliyatsız olabilir. Tendon yaralanması için en iyi tedavi seçenekleri, yaralanan yapıyı korumayı amaçlayanlardır. Durumun ciddiyetine bağlı olarak, tedavi seçenekleri spesifik personel sağlık cerrahi ve uzun süreli rehabilitasyonu içerebilir. Bir hastanın durumu ciddiyse, tedavi etmek için uzun süreli fizik tedavi gerektirebilir.