Samsun’da 310 bin metrekarelik geniş arazi üzerinde yapımı süren 900 yataklı olacak Samsun Şehir Hastanesi’nin kaba inşaatı yüzde 75’in üzerine çıktı. Sağlık Bakanlığının öz kaynaklarıyla inşaatı süren Samsun Şehir Hastanesi’nin 2023 yılı Aralık ayında teslim edilmesi öngörülüyor.
Samsun’un Canik ilçesinde yapımı devam eden hastane 651 tek yataklı, 197 yoğun bakım, 16 mahkum ve 36’sı palyatif olmakla birlikte toplam 900 yatak, 275 poliklinik, 43 destek alanı olacak biçimde planlandı. Kırk ameliyathane, 1 hibrit ameliyathane, 5 fizik tedavi ünitesi, ileri düzey patoloji laboratuvar ve diğer özellikli birimlerin bulunacağı, deprem izolatörü, güneş enerji sistemi de bulunacak hastanenin 300 araçlık açık, 1503 araçlık kapalı otopark alanı olacağı söyleniyor.
Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, AA muhabirine yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, hastanenin inşaat çalışmasının tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.
Samsun Şehir Hastanesi’nin kaba inşaatının yüzde 75-80 seviyesine geldiğine dikkat çeken Oruç, şu bilgileri ekledi:
“Hastanenin birinci kulesinin kaba inşaatı bitti. İkinci kulenin de dörtte üçü bitti. Şu anda iç kısımda arkadaşlar detaylı şekilde çalışmalarını yapıyorlar. Çok kısa bir zamanda şehir hastanemizin silüetini tamamen görmüş olacağız. Hastanemiz 900 yataklı, bunun içinde 200 tane yoğun bakım yatağı, 40 tane ameliyathanesi olan ve üst düzey cihazlarla donatılmış Karadeniz Bölgesi’ne hizmet verecek çok nitelikli bir hastane olacak. Biz de sağlık hizmetlerimizi üst düzeyde burada vermiş olacağız.”
– Samsun Şehir Hastanesi depreme dayanıklı olacak
Oruç, hastane binasının son teknoloji cihazlarla donatılacağını belirterek, “Bina yapımında deprem izolatörü de kullanıldı. Yaklaşık 1000 civarında deprem izolatörümüz var. Binamız akıllı bina olarak tasarlandı ve öyle hizmet verecek.” sözlerini kullandı.
Samsun Şehir Hastanesi’nin çevreye duyarlı bir hastane olacağını da açıklayan Oruç, “Hastanelerde tıbbi atık çok oluyor bunun için sıfır atık konusunda detaylı çalışmamız var. Sıfır atığa uygun şekilde çevreci bir hastane olacak.” şeklinde konuştu.
Oruç, hastanenin kendi bölgesinin dışında bölge ülkelerden de hasta alabileceğinin altını çizerek sağlık turizminin gelişmesine katkı sağlayacağının da haberini vermiş oldu. Oruç daha sonra şu sözleri kaydetti:
“Hastanemizin onkoloji altyapısını çok güçlendiriyoruz diğer taraftan tüm branşlarımız olacak, kadın doğum, çocuk, genel cerrahi, plastik cerrahi gibi. Yani her alanda polikliniklerimiz olacak ve burada üst düzeyde bir sağlık hizmeti sunacağız. Kırk ameliyathane içinde 5 tanesi kalp damar cerrahi alanında özel ameliyathanemiz olacak. Dolayısıyla hem bölgemizin yükünü kaldırabilen, bölge ülkelerine dahi hizmet verebilen büyük bir hastane yapılmış oluyor. Şu anda 310 bin metrekare kapalı alan üzerine planlanmış, 900 yatağı ve 200’ü yoğun bakım yatağı olan bir hastanemiz. 234 bin metrekare alan içine konuşlanmış otoparkları, hobi alanları, sosyal alanları, kreşi ile gerçekten üst düzey bir hastane olmuş olacak.”
Hastanede hiperbarik oksijen sisteminin de olacağının altını çizen Oruç, hastanede geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamalarının yapılacağını da duyurdu.