Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sağlık Personeli Hac Sınavı Nedir? Hac Sınavı Sorular Hazırlık 2022

Sağlık personeli hac sınavı,

Sağlık personeli hac sınavı, sağlıkçıların en fazla araştırdığı sınavların başında gelir. Hac ve umre organizasyonunda görev yapmak isteyen sağlık personelinin katıldığı bu sınava, sadece belirli unvanlara sahip sağlık personeli başvurabilir.

 

Sağlık Personeli Hac Sınavı Nedir?

Sağlık personeli hac sınavı, hac yolcularına sağlık hizmeti vermek üzere Suudi Arabistan’da görevlendirilecek personelin seçilmesi amacıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılır.

Her yıl düzenlenen bu sınava, önceden yayınlanan başvuru kriterlerini taşıyan bütün sağlık personeli katılabilir.

 

Hac Sınavı Kriterleri Nelerdir?

Hac sınavı başvuru kriterleri, her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanır ve 81 ildeki il sağlık müdürlüklerine gönderilir.

Sınava giriş kriterleri; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ihtiyaçlarına ve alınacak personelin unvanına göre değişiklik gösterir ve her sene değişebilir. Örneğin, bazı alanlarda (fizik, dahiliye, göz gibi) görev yapacak uzman doktorlar için “daha önce hac organizasyonunda görevlendirilmemiş olmak” şartı aranabilirken bazı alanlar için (acil tıp uzmanı, uzman aile hekimi gibi) “bir önceki yıl hac organizasyonuna katılmamış olmak” şartı aranabilir.

Kriterler her sene ihtiyaçlar doğrultusunda değiştiği için, hac sınavına katılmak isteyen personel; müracaat kriterleri ile ilgili yayınlanan son yazıya mutlaka göz atmalıdır.

 

Kimler Hac Sınavına Başvurabilir?

Her yıl sınavla ilgili yayınlanan ilan metninde, sınava katılabilecek unvanlara dair detaylı bilgiler, adaylarla paylaşılır.

Geçtiğimiz yıllar dikkate alındığında sağlık personeli hac sınavına şu unvanlara sahip personelin başvuru yapabileceği söylenebilir:

  1. Uzman doktorlar: Anestezi, cildiye, dahiliye, fizik tedavi, genel cerrahi, göğüs hastalıkları, kadın doğum, göz, intaniye, KBB, nöroloji, kardiyoloji, ortopedi, radyoloji, psikiyatri, üroloji, acil tıp uzmanları ve uzman aile hekimleri…
  2. Pratisyen doktorlar: Halihazırda asistan/başasistan ya da araştırma görevlisi olarak çalışmıyor olmak ve en az 3 yıldır görev yapıyor olmak şartıyla…
  3. Diş hekimleri: Halihazırda asistan/başasistan ya da araştırma görevlisi olarak çalışmıyor olmak ve son görev yerinde en az 2 yıldır çalışıyor olmak şartıyla…
  4. Eczacılar: Daha önce hac organizasyonunda görev yapmamış olmak ve son görev yerinde en az 2 yıldır çalışıyor olmak şartıyla…
  5. Diyetisyenler: Daha önce hac organizasyonunda görev yapmamış olmak ve son görev yerinde en az 2 yıldır çalışıyor olmak şartıyla…
  6. Acil tıp teknisyenleri (paramedikler): Son 3 yıldır hastanelerde ya da 112 acil serviste çalışıyor olmak ve en az 5 yıldır fiilen çalışıyor olmak şartıyla…
  7. Diş teknisyenleri/teknikerleri: Son 3 yıldır ağız ve diş sağlığı merkezlerinde çalışıyor olmak ve en az 5 yıldır fiilen çalışıyor olmak şartıyla…
  8. Ortez-protez, anestezi, röntgen, laborant ve tıbbi cihaz teknikerleri/teknisyenleri ile sağlık memurları, ebeler, hemşireler, eczacı kalfaları ve sterilizasyon teknisyenleri: Son 3 yıldır yataklı tedavi hizmeti veren hastanelerde çalışıyor olmak ve en az 5 yıldır fiilen çalışıyor olmak şartıyla…

 

sağlık personeli hac sınavı nedir? hac sınavı sorular hazırlık 2022

Sağlık Personel Hac Sınavı 2022

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hac sınavı başvuru kriterleri, genellikle her yıl ocak-şubat aylarında il sağlık müdürlüklerine iletilir.

Bu kriterler, il sağlık müdürlüklerinin internet sitelerinde, herkesin erişimine açık şekilde yayınlanır.

 

Hac Sınavı Ne Zaman?

Hac sınavının 2022 yılında ne zaman gerçekleştirileceği henüz belli olmamakla birlikte bu bilgi, önümüzdeki ay içinde, il sağlık müdürlüklerine gönderilecek yazıyla birlikte ortaya çıkacaktır.

Hac sınavının 2022 yılında ne zaman gerçekleşeceği ile ilgili son gelişmeleri Sağlık Ağı’ndan takip edebilirsiniz. 2022 sınav tarihi kesinleşir kesinleşmez, ilgili haberi son dakika olarak sizlerle paylaşacağız.

 

Hac Sınavı Soruları – Çıkmış Sorular

Önceki yıllarda hac sınavında çıkmış sorular incelendiğinde; sınavda ilmihal bilgisi, genel sağlık ve branş olmak üzere üç kategoriden soruların çıktığı gözlemlenmektedir.

Hac sınavında 15 ilmihal sorusu çıkarken, genel sağlık testi 20 sorudan ve branş testi 15 sorudan oluşmaktadır. Sınavda çıkan her bir soru, 1 puan değerindedir.

Hac sınavında sağlık personeline, kendi branşlarının yanı sıra dini sorular da sorulduğu için 2022 hac sınavına hazırlanmanın en iyi yolu, geçmiş sınavlarda çıkan soruları çözmektir.