Serviks kanser, halk arasında bilinen adıyla rahim ağzı kanseri, dünya genelinde meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra kadınlarda en sık rastlanan kanser çeşididir.
Servisk’in Vücuttaki İşlevleri Nelerdir?
Serviks, rahmin alt kısmıdır. Vajina ve rahim arasındaki bağlantıyı sağlayarak sıvıların rahimden vajinaya geçişinde önemli bir görevi vardır. Beraberinde doğum esnasında bebeğin vajinadan çıkarak rahimden ayrılmasını sağlar.
Rahim Ağzı Kanseri Oluşum Nedenleri
Rahim ağzı kanserinin tek bir oluşum nedeni yoktur. Kanserin oluşmasındaki en büyük etken ise Human Pallioma Virüstür (HPV).
HPV bulaşması ve rahim ağzı kanserinin oluşmasında en önemli risk faktörleri; birden fazla kişiyle cinsel birliktelik yaşamak, erken yaşta cinsel ilişki yaşamak, sigara kullanmak, bağışıklık sisteminin zayıf olması, genital organlarda sıklıkla enfeksiyon oluşmasıdır.
Human Pallioma Virüstür (HPV) Nedir?
HPV, cinsel yollarla bulaşan, bireylerde çok sık görülen geniral siğil ve kansere neden olan enfeksiyondur.
HPV’nin 100’den fazla türü vardır ve bunların pek çoğu zararsızdır. Bağışıklık sistemimiz HPV ile karşılaştığında genellikle virüsü yok eder ve bu sayede birey, HPV enfeksiyonuna yakalandığını fark etmez.
Bu virüsün kimi türleri de genital bölgede siğil oluşmasına neden olur ve kimisi de tedavi edilmemesi durumunda kanser oluşumuna yol açar.
DNA hücrelerinin değişmesine sebep olan zararlı HPV türleri, kontrolsüz biçimde büyüyerek vücutta bulundukları yerde kanser hücreli tümörler oluşturur.
HPV Nasıl Anlaşılır?
HPV’nin kansere neden olabilecek türlerinin vücudumuzda bulunup bulunmadığının anlaşılmasındaki en kesin yolu, Pap smear testinin yanı sıra, ileri düzey HPV DNA incelemeleridir.
Rahim Ağzı Kanserinin Tedavisi Var Mı?
Servisk ya da rahim ağzı kanseri, tarama ve erken teşhis sayesinde kesin tedavisi mümkündür. Rahim ağzı kanserine yönelik önlem almak ve erken teşhisi için düzenli olarak jinekoloji kontrolleri yaptırmak son derece önemlidir.
Hastalıktan korunmanın en önemli yöntemi koruma aşıdır. HPV aşısı, cinsiyet fark etmeksizin 11 yaşını dolduran herkese uygulanabilir.
Kişilerde cinsel yaşantı başlamadan önce, çocuk yaşta korunma aşısının uygulanmaya başlaması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. HPV aşısı bireyin cinsel yaşantısı başladıktan sonra da her yaşta yapılabilir.
Son dakika personel sağlık haberleri ve sağlık makaleleri için Sağlık Ağı’nı takip edin.