Probiyotikler yaşayan mikroorganizmalardır ve bunların bir kısmı zaten vücudunuzda vardır. Bazı probiyotiklerin ise yediğiniz gıdalardan, özellikle yoğurt gibi fermente gıdalardan alınması mümkündür .
Probiyotiklere iyi bakterlerde denir. Vücudunuzun yiyecekleri sindirmesine ve hatta hastalığa neden olan hücrelerle savaşmasına yardımcı olurlar. Bu faydalı bakterilerin yararları hakkında halen araştırmalar devam etmektedir ve özellikle bağışıklığı nasıl etkilediği araştırılmaktadır.
Probiyotikler Hastalanmanızı Önler mi?
Probiyotiklerin sindirim hastalıklarının tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmalara göre hastalıklarla savaşmak için antikor oluşturan hücrelerin yarısından fazlası bağırsaklarda ve bağırsaktaki diğer organlarda bulunuyor. Sağlıklı bağırsak floranız varsa, hastalanma olasılığınız daha düşük olabilir.
Bilim adamları, probiyotiklerin bağışıklık fonksiyonunu destekleme potansiyeliyle ilgileniyorlar, ancak şu ana kadar, probiyotiklerin soğuk algınlığı veya grip gibi hastalıkları önlemede gerçekten etkili olduğuna dair net kanıtlar ortaya koymamıştır.
Bağışıklık Sisteminiz İçin Hangi Probiyotikler İyidir?
Probiyotiklerin faydaları üzerine yapılan araştırmaların çoğu, bu yaygın bakteri türlerine odaklanmıştır:
Acidophilus yoğurtta bulunur, , bağışıklık sistemini destekleyebilir
Bifidobacterium yoğurt, kefir, ayran, turşu, kurutulmuş etler, sirke ve mayalı ekmekte bulunur. Besin maddelerinde yapılan bir araştırma, yaşlılarda bağışıklık sağlığını destekleyebileceğini öne sürmüştür.
Bağışıklık sisteminizi zayıflatabilecek ve sizi hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebilecek yiyecekler de var. Alkol , şeker ve aşırı işlenmiş gıdaların tüketilmesinin , bağışıklık sisteminizin potansiyel zarara tepkisi olan hücresel inflamasyona yol açabileceğini gösteriyor . Enflamasyon doğal bir süreçtir, ancak uygunsuz şekilde veya uzun süre devam ettiğinde depresyon, kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi kronik hastalıkları tetikleyebilir.
Probiyotik Takviyeler Etkili mi?
Probiyotikler birçok gıdada doğal olarak bulunmalarının yanı sıra ek olarak, takviye olarak da satılır. Doğal probiyotik içeren gıdalarla dengeli bir diyeti her zaman faydalı olacaktır.
Gıdalardan probiyotik almak çoğu insanın kolayca yapabileceği bir şeydir ve takviye almaktan daha avantajlı olabilir.
Probiyotiklerin bağışıklık sistemi üzerinde bazı etkileri olabilir, hastalıklardan kaçınan insanlar için iyi, kötü veya nötr olup olmadığı bilinmiyor. Probiyotiklerin bağışıklığı artırabileceğine dair çok sayıda kanıt var, ancak bu probiyotiklerin türüne, kişinin sağlığına ve diğer faktörlere göre değişir.
Herhangi bir sağlık sorunu olmayan sağlıklı bir insan, probiyotik takviyesi almasına gerek kalmaz. Bunun sağlığınızı iyileştireceğine dair hiçbir kanıt yoktur. Ancak son zamanlarda kendinizi çok iyi hissetmiyorsanız probiyotikler alabilirsiniz.
Bağırsak floranızı sağlıklı tutmanın en iyi yolu, sağlıklı yiyecekler yemektir. Yetersiz besleniyorsanız bağışıklık sisteminiz düşecektir.
Doktorunuz tarafından belirli bir hastalık için reçete edilmediği sürece, reçetesiz satılan probiyotik almak için hiçbir neden yoktur. Probiyotiklere başlamak veya çok fazla probiyotik almak alerjik reaksiyon , gaz, şişkinlik , kabızlık veya ishale neden olabilir.
Zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, vücudunuza yeni bakteriler sokmak vücudunuzun iyileşmesini zorlaştırabilir ve hatta sizi daha da hasta edebilir.