Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Polis Rütbeleri Nelerdir? 2023

Bütün mesleklerde olduğu gibi

Bütün mesleklerde olduğu gibi polislik mesleğinde çalışan kişiler de kariyer hedeflerine sahip olabilir. Emniyet Genel Müdürlüğünde (EGM) rütbelendirme sistemi olduğu için polislerin kariyer hedefleri genellikle üst rütbelere ulaşmak şeklindedir. Bu haberimizde EGM rütbeleriyle ve polislik mesleğinde yükselmeyle ilgili aklınıza takılan bütün soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

polis rütbeleri ve terfi süreleri 2022

Polis Rütbeleri Nelerdir? 2023

Emniyet Genel Müdürlüğündeki rütbeler, 13 polislik rütbesi ve 1 bekçilik rütbesi olarak 14 rütbeye ayrılır. Polis rütbeleri en alt rütbeden en üst rütbeye kadar sırasıyla şöyledir:

  1. Çarşı ve mahalle bekçisi: Bu rütbe bir polislik rütbesi olmamakla birlikte EGM bünyesindeki rütbelerden bir tanesidir. Çarşı ve mahalle bekçileri, genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmakla görevli silahlı kolluk kuvvetleridir.
  2. Polis memuru: En alt derecedeki polislik rütbesidir. EGM’de çalışan büro memurları, TİM memurları, ekip memurları, karakol memurları, nokta memurları, devriye memurları, koruma memurları, trafik memurları, telsiz memurları ve diğer memurlar bu rütbeye sahiptir.
  3. Başpolis memuru: “Polis memuru” rütbesinin bir üstüdür. TİM amiri, devriye amiri, ekip amiri ve yardımcısı, grup amiri ve yardımcısı, büro amir yarımcısı, büro memuru ve ekip memuru unvanlarıyla görev yapan personel sağlık bu rütbeye sahip olabilir.
  4. Kıdemli başpolis memuru: “Başpolis memuru” rütbesinin bir üstüdür. TİM amiri, ekip amiri, grup amiri, büro amir yardımcısı, grup amir yardımcısı, büro memuru ve ekip memuru unvanıyla görev yapan personel bu rütbeye yükselebilir.
  5. Komiser yardımcısı: “Komiser” rütbesinden önce ve “kıdemli başpolis memuru” rütbesinden sonra gelir. TİM amiri, grup amiri, ekip amiri, büro amiri, karakol amiri yardımcısı, sınıflar amiri yardımcısı, sınıf komiseri, öğretim görevlisi ve pilot unvanıyla görev yapan personel bu rütbeye sahip olabilir.
  6. Komiser: Polislikte en saygın rütbelerden bir tanesidir. TİM amiri, grup amiri, ekip amiri, büro amiri, karakol amir yardımcısı, sınıflar amiri yardımcısı, sınıf komiseri, trafik istasyonu amir yardımcısı, öğretim görevlisi ve pilot unvanıyla görev yapan personel bu rütbeyi elde edebilir.
  7. Başkomiser: “Komiser” rütbesinin de üzerinde olan bu rütbeye karakol amiri, büro amiri, çevik kuvvet grup amiri, ilçe emniyet komiseri, birlik amiri, TİM amiri, trafik istasyon amiri, trafik kayıt ve tescil büro amiri, karakol amir yardımcısı, sınıflar amiri, grup amiri, öğretim görevlisi ve pilot unvanıyla görev yapan personel ulaşabilir.
  8. Emniyet amiri: Bu rütbe “komiser” ve “başkomiser” rütbelerinin üzerindedir. Şu unvanlarda görev yapan personel emniyet amiri olabilir: İlçe emniyet amiri, bürolar amiri, birlik amiri, çevik kuvvet grup amiri, ekipler amiri, TİM amiri, ilçe emniyet müdür yardımcısı, büro amiri, trafik istasyon amiri, sınıflar amiri, öğretim görevlisi, pilot…
  9.  4. sınıf emniyet müdürü: Bu rütbe “komirser”, “başkomiser” ve “emniyet amiri” rütbelerinin üzerindedir. Şube müdürleri, ilçe emniyet müdür yardımcıları, hukuk müşavirleri, şube müdür yardımcıları, öğretim görevlileri, pilotlar ve ilçe emniyet müdürleri bu rütbeye erişebilir.
  10. 3. sınıf emniyet müdürü: Bu rütbeyi elde edecek personelin unvanı Moral Eğitim Merkezi müdür yardımcısı, hukuk müşaviri, şube müdürü, ilçe emniyet müdürü, öğretim görevlisi ya da pilot olmalıdır.
  11. 2. sınıf emniyet müdürü: Yalnızca bazı laboratuvar müdürleri, müfettişler, müşavirler ve Polis Akademisi bölüm başkanları, Polis Akademisi Meslek Yüksekokulu müdürleri ve müdür yardımcıları, enstitü sekreterleri, öğretim üyeleri ve pilotlar bu rütbeye erişebilir.
  12. 1. sınıf emniyet müdürü (2. derece): Mesleğin zirve noktasındaki rütbelerinden bir tanesidir. Sadece daire başkanları, il emniyet müdürleri, Polis Akademisi başkan yardımcıları ve bazı diğer unvanlardaki personel bu rütbeye erişebilir.
  13. 1. sınıf emniyet müdürü (1. derece): Bu rütbe sadece genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, özel güvenlik denetleme başkanı, Polis Akademisi başkanı, merkez emniyet müdürü ve emniyet müşaviri unvanıyla görev yapan kişiler ulaşabilir.
  14. Sınıf üstü emniyet müdürü: Emniyet Genel Müdürlüğündeki en yüksek rütbedir ve bu rütbeye sadece Emniyet Genel Müdürü sahiptir.

polis rütbeleri ve terfi süreleri 2022

Meslek Derecelerine Göre Polis Rütbeleri

Polisler, rütbelerine göre şu meslek derecelerine sahiptir:

  • Polis memuru: 12. derece
  • Başpolis memuru: 11. derece
  • Kıdemli başpolis memuru: 10. derece
  • Komiser yardımcısı: 9. derece
  • Komiser: 8. derece
  • Başkomiser: 7. derece  
  • Emniyet amiri: 6. derece
  • 4. sınıf emniyet müdürü: 5. derece
  • 3. sınıf emniyet müdürü: 4. derece
  • 2. sınıf emniyet müdürü: 3. derece
  • 1. sınıf emniyet müdürü: 1. ve 2. derece
  • Sınıf üstü emniyet müdürü: Derece üstü

polis rütbeleri nelerdir? 2022

polis rütbeleri nelerdir? 2022

polis rütbeleri nelerdir? 2022

polis rütbeleri nelerdir? 2022

Polis Memuru Yükselebilir mi? Nasıl Rütbe Alır?

POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi) ve PMYO (Polis Meslek Yüksekokulu) mezunu olarak “polis memuru” rütbesiyle mesleğe başlayan polislerin görevlerinde yükselme şansı mevcuttur. Belirli dönemlerde açılan sınavlara müracaat eden polisler, başarı göstermeleri durumunda mevcut unvanlarına da bağlı olarak rütbelerini yükseltebilirler.

Ancak polis rütbelerinin değişimi ve polislerin bir üst rütbeye terfi edebilmesi için terfi sürelerini doldurmuş olmaları gerekir. Ayrıca terfinin gerçekleşmesi için her yıl yapılan mayıs ayında yapılan Emniyet Rütbe Terfi Yüksek Değerlendirme Kurulu toplantısında alınan nihai rütbe kararları beklenmelidir. Bu kararlar genellikle haziran aylarının ortasında açıklanır.

Polis Kaç Yılda Bir Terfi Alır?

Terfi süreleri mevcut rütbeye göre değişiklik gösterir. Buna göre belirli bir terfi süresi olan rütbeler ve bu rütbelere ait terfi süreleri aşağıda belirtilmiştir:

  • Başpolis memuru: 6 yıl
  • Komiser yardımcısı: 4 yıl
  • Komiser: 4 yıl
  • Başkomiser: 3 yıl
  • Emniyet amiri: 3 yıl
  • Emniyet müdürü (4. sınıf, 3. sınıf, 2. sınıf, 1. sınıf): 2 yıl

polis rütbeleri ve terfi süreleri 2022

Komiser Nasıl Rütbe Atlar?

Polis Akademisi’ni bitirerek ve gerekli sınavlarda başarılı olarak komiser yardımcılığına atanan polisler kariyerlerine sırasıyla komiser, başkomiser ve daha sonra ise emniyet amiri olarak devam edebilir.

“Başkomiser” rütbesinden “emniyet amiri” rütbesine terfi etmek isteyen polislerin öncelikle en az 3 yıldır mevcut rütbeleriyle görev yapıyor olmaları gerekir. Bu süre şartını yerine getiren kişiler Emniyet Amirliği Sınavı’na girebilir. Bu sınavda %10 barajını aşan kişiler “emniyet amiri” rütbesine terfi ettirilirler.