Tıpkı diğer devlet kurumları gibi ÖSYM de son yıllarda hızla dijitalleşmiştir. Bu dijitalleşmenin bir sonucu olarak ÖSYM AİS, milyonlarca öğrencinin sınav işlemlerini, internet üzerinden gerçekleştirebileceği bir portal olarak işlev kazanmıştır. Bu haberimizde, ÖSYM giriş nasıl yapılır ve AİS şifresi nasıl alınır sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.
ÖSYM Nedir?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) kuruluş amacı, yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların sınav yoluyla seçilmesi ve yerleştirilmesidir. Ancak ÖSYM, günümüzde yükseköğretim sınavı dışında çok sayıda sınavı düzenler ve farklı seviyelerdeki öğrencilerin yerleştirme işlemlerini gerçekleştirir.
ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlar şunlardır:
- Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS): Üniversite eğitimine devam etmek isteyen lise mezunlarının katıldığı sınavdır.
- Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS): Kamuda memur olarak görev almak isteyen adayların katıldığı sınavdır.
- Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS): Kamuda memur olarak görev almak isteyen engelli vatandaşların katıldığı sınavdır.
- Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES): Akademik kariyer yapmak isteyenlerin katıldığı bir sınavdır.
- Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı: Yüksek lisans yapmak isteyen lisans mezunlarının katıldığı bir sınavdır.
- Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS): Tıp eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin, bir tıp alanında uzmanlık eğitimi almaya hak kazanmak için girdiği sınavdır.
- Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS): Tıp eğitimlerini tamamlayan ve yan dal uzmanlık eğitimi almak isteyen öğrencilerin girdiği bir sınavdır.
- Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (EUS): Eczacılık lisans eğitimini tamamlayan ve bu alanda uzmanlık eğitimi almak isteyen kişilerin girdiği bir sınavdır.
- Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS): Diş hekimliği bölümlerinden mezun olan öğrencilerin uzmanlık eğitimi alabilmek adına girdikleri sınavdır.
- Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS): Yabancı dil bilgilerini kanıtlamak isteyen adayların katıldığı bir sınavdır.
- Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS): Akademik yabancı dil bilgisini kanıtlamak isteyen kişilerin katıldığı bir sınavdır.
- Dikey Geçiş Sınavı (DGS): İki yıllık ön lisans bölümü öğrencilerinin, 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapmak için katıldığı sınavdır.
- Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS): T.C. vatandaşı olmayan kişilerin, Türkiye’de yükseköğretim eğitimi almak için girdiği bir sınavdır.
- Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumların Yönetici Seçme Sınavı (MEB-EKYS): MEB kurumlarında yönetici olmak isteyen eğitimcilerin katıldığı bir sınavdır.
- Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (MSÜ): MSÜ’de eğitim almak isteyen adayların katıldığı bir sınavdır.
- Jandarma Astsubay Temel Kursu Giriş Sınavı (JANA): Jandarma astsubayı olmak isteyen kişilerin katıldığı bir sınavdır.
- Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı Sınavı (MHUY): Hazine ve Maliye Bakanlığında mali hizmetler uzman yardımcısı olarak çalışmak isteyen kişilerin katıldığı bir sınavdır.
- Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (YLSY): Yurt dışında burslu olarak lisansüstü eğitim görmek isteyen adayların katıldığı bir sınavdır.
- İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Sınavı (İSG): İş sağlığı ve güvenliği alanında, uzmanlığını kanıtlamak isteyen adayların katıldığı bir sınavdır.
- Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (DİB-MBSTS): Din görevlisi olarak çalışmak isteyen kişilerin, mesleki bilgilerini ölçmek için düzenlenen bir sınavdır.
ÖSYM’nin Görevleri ve Sorumlulukları
ÖSYM’nin görevleri ve sorumlulukları, şunlardır:
- Özel hukuk kapsamında olan tüzel kişiler tarafından talep edilen ölçme ve değerlendirme işlemlerini gerçekleştirmek
- Ölçme, seçme, değerlendirme ve yerleştirme işlemlerini, düzenlenen sınavın gerekliliklerine uygun olarak gerçekleştirmek
- Sınav merkezlerini planlamak ve oluşturmak
- Sınavlarda görev alacak personeli belirlemek ve görevlendirmek
- Yıllık sınav takvimlerini oluşturmak ve kamuoyuyla paylaşmak
- Sınavların güvenli şekilde gerçekleştirilebilmesi için diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapmak
ÖSYM Giriş Nasıl Yapılır?
ÖSYM bünyesindeki herhangi bir sınava başvuru yapmak, sınav ücreti ödemek ya da sınav giriş belgesi almak isteyen adayların, öncelikle ÖSYM giriş işlemini tamamlamaları gerekir. ÖSYM girişi, iki farklı yöntemle yapılabilir.
- C. Kimlik Numarası ve AİS Şifresi ile ÖSYM Giriş
ÖSYM AİS şifresine sahip olan adaylar, T.C. kimlik numaralarını ve ÖSYM AİS şifrelerini kullanarak sisteme giriş yapabilir.
- ÖSYM AİS internet sitesi ziyaret edilir.
- Ana ekrandaki ilgili boşluklara, T.C. kimlik numarası ve AİS şifresi yazılır.
- “Giriş Yap” butonuna tıklanarak sisteme ÖSYM giriş işlemi tamamlanır.
- E-Devlet ile ÖSYM Giriş
ÖSYM giriş işlemi, E-Devlet üzerinden de yapılabilir. E-Devlet ile ÖSYM’ye giriş yapmak isteyen adayların, şu adımları takip etmesi gerekir:
- ÖSYM AİS internet sitesi ziyaret edilir.
- Sitenin sağ üst kısmında yer alan, “E-Devlet ile Giriş Yap” butonuna tıklanır.
- Açılan sayfadan kimlik numarası ve şifreyle E-Devlet girişi tamamlanır.
- “Giriş Yap” butonuna tıklanarak işlem tamamlanır.
E-Devlet ile ÖSYM girişi yapmanın bir diğer yolu da şudur:
- E-Devlet internet sitesi ziyaret edilir.
- Sağ üst kısımdaki “Giriş Yap” butonuna tıklanır.
- Kimlik numarası ve şifre ilgili boşluklara yazılır.
- “Giriş Yap” butonuna tıklanır.
- Giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan arama bölümüne, “ÖSYM” yazılı ve “ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi” başlıklı hizmete tıklanır.
- Açılan sayfadaki “Uygulamaya Git” butonuna tıklanarak giriş işlemi tamamlanır.
AİS Şifresi Nasıl Alınır?
ÖSYM AİS şifresi alma işlemi, online ortamda yapılabilir. Kişisel bir ÖSYM AİS şifresine sahip olmak isteyen kişilerin, şu adımları takip etmesi gerekir:
- ÖSYM AİS internet sitesi ziyaret edilir.
- Sağ üst köşede yer alan “E-Devlet ile Kayıt Ol” butonuna tıklanır.
- Yönlendirilen sayfadan E-Devlet’e giriş yapılır.
- Başarılı E-Devlet girişi sonrası kullanıcı, kişisel AİS paneline yönlendirilir.
- Bu panelden kullanıcı, kimlik bilgilerini doğrulayıp düzenleyebilir ve kendisine bir AİS şifresi belirleyebilir.
ÖSYM AİS Şifremi Unuttum
Daha önce belirlediği ÖSYM AİS şifresini unutan adayların, şifrelerini yenilemesi gerekir. Bu işlem, şu adımlar takip edilerek yapılır:
- https://ais.osym.gov.tr/Yetki/Giris adresine tıklanır.
- Açılan sayfaya, kimlik numarası yazılır ve güvenlik kodu doğrulanır.
- Sonraki sayfada, şifre oluşturulurken sorulan güvenlik sorusuna verilen yanıt sorulur. Kullanıcı, şifresini oluştururken yazdığı yanıtı, bu bölüme yazar.
- Şifre sıfırlama sayfasına, güvenlik sebebiyle talep edilen diğer bilgiler de doğru şekilde girilir.
- Girilen bütün bilgiler sistemdeki bilgilerle eşleştiği takdirde, kullanıcı şifresini sıfırlamaya hak kazanır.
ÖSYM Giriş Sistemi Açılmıyor
ÖSYM giriş sistemi açılmıyorsa bu durum, kullanılan cihazdan kaynaklanıyor olabilir. İnternet tarayıcısındaki çerezleri temizleyip ve varsa VPN ve internet güvenlik programlarını (antivirüs) kapatıp tekrar giriş yapmayı denemek gerekir. Bu işlemler işe yaramıyorsa ÖSYM girişi, farklı bir cihaz üzerinden denenmelidir.
Eğer farklı bir cihazdan da sisteme erişilemiyorsa problemin sebebi, sitenin anlık olarak kapasitesinin çok üzerinde ziyaretçi trafiği alması olabilir. Özellikle sınav sonuçlarının açıklandığı dönemlerde, birkaç saat ve hatta birkaç gün boyunca siteye erişmek mümkün olmayabilir. Yoğunluk azaldığında, site tekrar erişilebilir olacaktır. Bu durumda beklemek ve belirli aralıklarla tekrar siteyi ziyaret edip giriş yapmayı denemek gerekir.
ÖSYM Güvenlik Kodu Hatası Veriyor
ÖSYM güvenlik kodu hatasının farklı nedenleri olabilir. İnternet bağlantısındaki zayıflık ya da kullanılan VPN ve güvenlik yazılımları bu hataya sebep olabilir.
ÖSYM güvenlik kodu hatasıyla karşılaşan kişi, öncelikle kullandığı internet tarayıcısındaki çerezleri temizlemelidir. Daha sonra, internet tarayıcısını etkileyen bütün güvenlik programları, kısa süreliğine kullanım dışı bırakılmalıdır. Ayrıca ÖSYM girişi yapmak ve AİS şifresi almak isteyen kullanıcının, güçlü bir internet bağlantısına sahip olması gerekir. Bu tedbirler işe yaramazsa son çare olarak farklı bir cihazdan ve farklı bir internet bağlantısı kullanılarak giriş ve şifre alma işlemleri denenmelidir.