Ghebreyesus, DSÖ’nün haftalık basın toplantısında güncel sağlık konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, kuzey yarım kürede kış öncesi Kovid-19 vakalarında kaygı verici bir artış yaşandığını, Orta Doğu ve Asya’da ölüm sayısının arttığını ve Avrupa’da yoğun bakıma yatışların arttığını vurguladı.
Kuzey yarım kürede kış mevsimi öncesinde Kovid-19 vakalarında endişe verici artış yaşandığına dikkat çeken Ghebreyesus, “Orta Doğu ve Asya’nın bazı bölgelerinde ölümler, Avrupa’da ise yoğun bakıma başvurular ve birçok bölgede hastaneye yatışlar artıyor.” ifadelerini kullandı.
Ghebreyesus, Kovid-19’a dair DSÖ’nün verilerinin sınırlı olduğuna dikkat çekerek, yalnızca 43 ülkenin ölüm verilerini ve 20 ülkenin hastaneye yatışlarla ilgili bilgilerini DSÖ ile paylaştığını açıkladı.
Ayrıca, küresel olarak baskın bir Kovid-19 varyantının olmadığını belirtti ve EG.5 olarak adlandırılan bir varyantın artış gösterdiğini ifade etti. Ghebreyesus, ayrıca Kovid-19’un BA.2.86 varyantının 11 ülkede tespit edildiğini bildirerek, DSÖ’nün bu varyantın bulaşıcılığını ve potansiyel etkilerini yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.
Ghebreyesus, “DSÖ’nün en büyük endişelerinden biri, yakın zamanda bir doz Kovid-19 aşısı yaptıran risk altındaki kişilerin sayısının düşük olmasıdır. Risk altındaki kişiler tavsiye edilirse ek doz almalı.” dedi.
Sudan’da Sağlık Krizi Derinleşiyor: Halkın Yüzde 65’i Sağlık Hizmetlerine Ulaşamıyor
Sudan’daki sağlık hizmetlerine erişim sorunu, ülkedeki devam eden çatışmaların derinleşmesiyle daha da kötüleşiyor. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Sudan’daki insani durumun kötüleştiğini belirterek, halkın yüzde 65’inin sağlık hizmetlerine erişemediğini ve çatışma bölgelerindeki sağlık merkezlerinin yüzde 70’inin kapalı olduğuna dikkat çekti.
Ghebreyesus, “Sudan’da sağlık merkezlerine yönelik saldırılar artarak devam ediyor. Şu ana kadar DSÖ, sağlık merkezlerine yönelik 56 saldırıyı doğruladı. Bu saldırılar 11 ölüm ve 38 yaralanmayla sonuçlandı. DSÖ, Sudan’da sağlık hizmetlerine yönelik artan saldırıları ve sağlık tesislerinin işgalini en güçlü şekilde kınıyor.” dedi.
Sudan’da 15 Nisan’da başlayan çatışmaların ardından yerinden edilen insan sayısı 5 milyona yaklaşmış durumda. Ghebreyesus, bu çatışmaların etkisiyle yaklaşık bir milyon kişinin komşu ülkelere kaçtığını da belirtti.
Bangladeş ve Nijerya’da Şiddetli Salgınlar Alarm Verici Seviyelere Ulaşıyor
Ghebreyesus, Bangladeş’te son yaşanan tarihin en şiddetli dang humması salgınına dikkat çekerken, Nisan ayında başlayan bu salgında 135 binden fazla vaka ve 650 ölüm kaydedildiğini açıkladı.
Nijerya’da ise, şiddetli bir difteri salgınının etkisi altında bulunduğunu vurgulayan Ghebreyesus, 17 eyalette 9 binden fazla şüpheli vakanın rapor edildiğini ve bu salgında 307 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. (Kaynak: AA)