Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Dünyada İlk: Kök Hücre Nakli ile Görme Yetisi Yeniden Kazanıldı

Japonya’da yapılan çığır açıcı

Japonya’da yapılan çığır açıcı bir kök hücre nakli, korneası ciddi hasar gören üç hastanın görme yetisini önemli ölçüde geri kazandırarak tıp dünyasında heyecan yarattı.

Bu ilk klinik çalışma, kök hücre tedavisinde bir dönüm noktası olarak görülüyor. Nakilden iki yıl sonra, hastaların kornealarında kalıcı bir şeffaflık sağlanırken, işlem güvenli bulundu ve herhangi bir ciddi yan etki yaşanmadı.

Sciencealert’in aktardığına göre, bu çalışma “limbal kök hücre yetmezliği” (LSCD) adı verilen ve korneada yara dokusu birikimine yol açan bir rahatsızlığı olan dört hasta üzerinde yapıldı. Gözün beyaz kısmında yer alan ve kök hücre açısından zengin olan limbus bölgesi, korneadaki hücrelerin yenilenmesini sağlıyor. Ancak, bu bölgedeki kök hücrelerin işlevini yitirmesi zamanla görme kaybına neden oluyor. Günümüzde LSCD hastaları bir gözden sağlıklı kornea dokusu alabiliyor; fakat her iki göz etkilendiyse bir donör nakline ihtiyaç duyuluyor.

dünyada i̇lk: kök hücre nakli ile görme yetisi yeniden kazanıldı

Sağlıklı kan hücreleri kullanıldı

Küresel olarak korneaya bağlı görme kaybı yaşayan 12,7 milyon kişinin yalnızca 70’te 1’i nakil şansı bulabiliyor. Nakil imkanı olan kişiler için dahi doku reddi riski bulunuyor.

İşte bu noktada “indüklenmiş pluripotent kök hücreler” (iPSC) devreye giriyor. Herhangi bir insan hücresinden elde edilebilen bu kök hücreler, embriyonik benzeri bir duruma yeniden programlanarak istenilen yetişkin hücre tipine dönüşme yeteneğine sahip.

Geçen yıl ABD’li araştırmacılar, limbal kök hücreler kullanarak kornea hasarı olan iki hastanın görme yetisini geri kazandırdıklarını duyurmuştu. Şimdi ise Japonya’daki Osaka Üniversitesi Hastanesi’ndeki bilim insanları, sağlıklı insan kan hücrelerinden elde edilen iPSC’leri kullanarak bir adım daha ileri gitti ve hastaların görme yetisini geri kazandırmayı başardı.

Uygulamalar hala deneysel ve potansiyel olarak riskli

Laboratuvarda elde edilen iPSC’ler, kornea epitel hücre tabakalarına (iCEPS) dönüştürüldü. Bu tabakalar, yara dokusu çıkarılan korneanın üzerine nakledilerek, koruyucu bir kontakt lensle kapatıldı. Nakil sonrası yedi ay içinde dört hastanın tamamında görme iyileşmesi gözlendi. Ancak bir yıl sonra, en ağır görme kaybına sahip olan 39 yaşındaki 4. hastada görme tekrar geriledi.

Görme alanında en iyi iyileşme 44 yaşındaki kadın ve 66 yaşındaki erkek hastalarda gözlendi. Araştırmacılar, üçüncü ve dördüncü hastalarda, bağışıklık sisteminin nakil edilen hücrelere karşı geliştirdiği olumsuz bir tepki nedeniyle aynı iyileşmenin sağlanamamış olabileceğini düşünüyor.

Bu küçük ölçekli çalışmalar umut verici olsa da, bu tür uygulamalar hala deneysel ve potansiyel olarak riskli. Araştırmacılar, gelecekte çok merkezli klinik deneyler yapmayı ve elde edilen bu cesaret verici sonuçların üzerine inşa etmeyi planlıyor. Çalışmanın sonuçları The Lancet dergisinde yayımlandı. (TRT Haber)