Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), sorumlu hemşirenin tutum ve davranışlarının sağlık hizmetlerinin aksamasına yol açabileceği ve hasta ile personel arasındaki güven ortamını zedeleyebileceği iddiaları üzerine bir soruşturma açılmasını önerdi.
KDK, kamu yararı ve hizmet gereklilikleri göz önünde bulundurularak, yalnızca yazılı savunma ile yetinmenin mevzuat ve hukuka uygun olmadığını belirtti.
Kamu Deneticiliği Kurumu (KDK) ya yapılan başvuruda, Başvuran vekili Av. (T.C. Kimlik No: müvekkili (T.C Kimlik No: ve diğer bir grup hemşireye mobbing uygulandığını, idareye başvuruda bulunulduğunda şikayet edilen ilgili sorumlu hemşire hakkında herhangi bir inceleme yapılmadığını, diğer personele “nasihat” şeklinde cevap verildiğini, Bakırköy Prof. Dr. Hastanesi Servisin sorumlu hemşiresi tarafından 7-8 ay kadar süre ile devam eden mobbing uygulandığını, 07.02.2024 tarihli tutanakta da belirtildiği üzere “ben kızlarla çalışmayı sevmiyorum, buraya kız vermesinler. Ben, geldiğimde burada olsaydım gelmenize izin vermezdim.” Şeklinde alenen söylenen ifadelerinin olduğunu, 03.11.2023 tarihinde yapılan bir toplantı esnasında aralarında müvekkilin de bulunduğu servise yeni başlamış olan hemşirelere yönelik “ben burada olsam 8 kişi birden buraya almazdım. İdare benim inadıma bunları yapıyor. Bu kadar kızı almazdım.” İfadelerinde bulunduğunu, bu sözlere maruz kalan 8 hemşireden 5’inin kız ve erkek personel karışık şekilde ilgili servisten ayrıldıklarını, ilerleyen dönemlerde ilgili hemşirenin sürekli ve belirli yoğunluğu aşan şekilde psikolojik taciz uyguladığını, nöbette iken hangi hemşirenin ne yaptığına ilişkin temizlik görevlisi ve güvenlik personelinden talep ettiğini, her hafta minimum 1-2 defadan az olmamak üzere, mesai saatleri içerisinde tüm personelin arasında kamera kayıtları izletilerek personele sorular yönelttiğini, bu şekilde personel arasında baskı uyguladığını, 29.01.2024 tarihinde “ Size istesem burayı dar ederim. Cehenneme çeviririm. Sizinle o kadar uğraşırım ki buraya geldiğinize pişman olursunuz.” Şeklinde açıklamalarda bulunduğunu, 16.01.2024 tarihinde serviste tedavisi devam eden isimli hasta hakkında müvekkili tarafından dile getirilen bir takım endişelerin hastaya müvekkilinin de ismi verilerek söylediğini, bu nedenle müvekkilinin hedef gösterilmesine sebep olduğunu, “ bugün takip et, ben bugün özellikle ile onu aynı gün nöbete yazdım, bunlar hakkında bilgi ver.” şeklinde ifadeler kullandığını, iki hemşire hakkında gayri ahlaki yakıştırmalar yaptığını belirtilerek sorumlu hemşire tarafından yapılan psikolojik tacizin araştırılması, ilgili önlemlerin alınması için yapılan başvuruda idarenin taktir yetkisne atıfta bulundu.
KDK, İdarenin kusurlu sorumluluğunu doğuran haller, Hizmetin hiç işlememesi, kötü işlemesi, geç işlemesidir. İdarenin takdir yetkisinin bulunduğu konularda da taktir yetkisinin sınırlarını aşacak şekilde davranması ve yapması gereken bir işlem ya da eylemi yapmaması durumunda hizmetin hiç işlememesi nedeniyle kusurlu sorumluluğu meydana gelebilmektedir. Bu uyuşmazlıkta ilgili hastanenin psikiyatrı birimde bulunan sorumlu hemşirenin tutum ve davranışlarının birçok hemşireyi olumsuz etkilediği, dolayısıyla bu durumun sağlık hizmetinin yerine getirilmesi noktasında da olumsuz sonuçlar doğurabileceği nitekim başvuranın isminin sorumlu hemşire tarafından bir hasta ile paylaşılması nedeniyle hasta ve personel arasındaki güven ortamının da bozulduğu iddiası da dikkate alındığında kamu yararı ve hizmet gerekleri nedeniyle söz konusu iddiaların soruşturulması gerekirken sadece yazılı cevap alınmakla yetinilmesinin hizmetin hiç işlememesi nedeniyle kusurlu sorumluluğunun doğduğunu ve İdare tarafından söz konusu iddialar hakkında soruşturma açmaması işleminin mevzuata ve hukuka uygun olmadığını değerlendirdi.