Sağlık Makaleleri

Kanser Tedavisinde Umut Veren Gelişme

Bilim insanları, hücrelerdeki değişiklikleri, tümöre dönüşmeden yıllar önce saptayan çalışmalara başladı. Söz konusu araştırmanın, kanseri tedavi etmek amacıyla yeni yöntemler tasarlamaya yardımcı olacağı iddia ediliyor.

Cambridge Üniversitesi’nde yakın zamanda bir kanser enstitüsü açıldı. Erken Kanser Enstitüsünden bilim insanları, tümörler semptom üretmeden önce onlarla mücadele etmenin yollarını bulmaya odaklanıyor. Bahse konu araştırma, birçok insanın uzun süre boyunca beklemede olan kanser öncesi koşullar geliştirdiğini gösteren son keşiflerden faydalanabilecek.

Enstitünün müdürü Profesör Rebecca Fitzgerald, “Kanserin gelişmesi, aniden hastalara kendini göstermeden önce yıllarca sürebilir. Bazen on ya da yirmi yıl sürebilir” ifadesini kullandı. Fitzgerald ve ekibi tarafından geliştirilen, ipe bağlı bir sünger olan “sitosponj” erken teşhis imkanı sunuyor. Söz konusu sünger hap gibi yutularak midede genişliyor ve bir süngere dönüşüyor. Ardından yemek borusu kanseri hücrelerini toplayarak yemek borusuna doğru çekiliyor.

Sadece kanser öncesi hücrelerde bulunan ve “TFF3” adı verilen bir protein içeren hücreler, hastanın yemek borusu kanseri riski altında olduğuna ve izlenmesi gerektiğine dair erken uyarı sağlıyor. En önemlisi ise, bu test basit ve geniş bir ölçekte uygulanabiliyor.

“On binlerce liralık bir maliyetle ömrü birkaç hafta uzatıyoruz”

Profesör Fitzgerald, araştırmanın diğer kanserlere yönelik mevcut yaklaşımlarla çeliştiğini belirterek; “Şu anda birçok kanseri geç tespit ediyoruz ve giderek daha pahalı hale gelen ilaçlar kullanmak zorunda kalıyoruz. Çoğu zaman on binlerce liralık bir maliyetle ömrü birkaç hafta uzatıyoruz. Bu olaya farklı bir perspektiften bakmamız gerekiyor” diye konuştu. (Kaynak: ntv.com.tr – Tarık Kızıldağ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu