Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kamu Toplu Sözleşmesi’nde Gözler Hakem Heyetinde

Yaklaşık 4 milyon memur

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2.5 milyon memur emeklisini yakından ilgilendiren 7.Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde maaş zammıyla ilgili gözler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun vereceği kararda olacak. Hakem Kurul’u, zam oranlarına dair kararını en geç 31 Ağustos Perşembe gününe kadar verecek.

1 Ağustos’ta başlayan müzakere süreci 22 Ağustos’ta tamamlandı. Hükümet tarafını temsilen Kamu İşveren Heyeti son teklifinde 2024 için toplam yüzde 25, 2025 için ise toplam yüzde 11 zam teklif etmişti. Fakat 2024 için toplam yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam isteyen Memur-Sen bu teklifi reddetmişti.

“11 hizmet kolunda mutabakat sağlandı”

Kamu İşveren Heyeti ile Memur-Sen müzakere sonrası , memur ve memur emeklilerinin genelini ilgilendiren zam oranında anlaşamazken, 11 hizmet kolunda Kamu İşveren Heyeti ile yetkili sendikalar arasında mutabakat sağlandı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında sona eren görüşmelerin ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Başkan Ali Yalçın, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesinin sonuçlandığını söyleyerek, şu açıklamayı kaydetti; “Oransal kısımda mutabakat sağlayamadık. Oransal kısım hakeme gidecek ve tahkim süreci başlayacak ama genel toplu sözleşmeye ilişkin oransal zammın dışındaki kısımlarda önemli başlıklarda kazanımlar olduğu gibi 11 hizmet kolunda mutabakatla toplu sözleşme sonuçlandı.”

Bakan Vedat Işıkhan ise; “Tüm kamu görevlilerimize yüzde 45’e yakın bir zam olacak.” dedi.

“Toplu Sözleşme, 4688 Sayılı Yasanın değişme zaruretini bir kez daha işaret ediyor”

Kamu Toplu Sözleşmede, 11 hizmet kolunda ilave kazanımlardan oluşan 128 yeni ve revize maddenin bulunduğunu belirten Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, şu ifadeleri kullandı; “291 hizmet kolu, 50 tane de genel olmak üzere toplam 341 maddenin olduğu bir kazanım skalası toplu sözleşmemizin sonucu. En önemli çözüm merkezi, toplu sözleşme masası. Uzun süredir emek veriyoruz, geceli gündüzlü çalışıyoruz, şu an saat gecenin 4’üne yaklaşmakta ve ancak içeriden çıkabildik ve imzalar ancak atılabildi. Bu da şunu gösteriyor; memur toplu sözleşmesinde 4688 Sayılı Yasanın değişme zaruretini bir kez daha işaret ediyor. Bu konuda da bir madde imzaladık. Memur toplu sözleşmesiyle ilgili 4688 Sayılı Yasayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının himayesinde düzenlemek için bir çerçeve oluşturmaya çalışacağız. Bu da çok kıymetli bir adım olacak.”

“Masadan çözüm üretelim diye olağanüstü gayret gösterdik”

Memur Toplu Sözleşmede birçok unvandaki çalışanların gözetildiği başlıkların olduğunu kaydeden Yalçın, konuşmasına şöyle devam etti; “3600 ek gösterge konusu beraber çalışılacak ve uygun bir zamanda hükümete teslim edilecek. Bu açıdan bu toplu sözleşmede masaya gelirken birçok maddeyle gelmiştik ve bunlar revize edilerek daha sonra 960 maddede tasnif edilmişti. Masadan çözüm üretelim diye olağanüstü gayret gösterdik. Hizmet kolu bazında çok önemli adımların atıldığını görüyoruz. Ülkemizin şartlarını dikkate alarak, ülkemizin şartları nispetinde olumlu yaklaşılan maddeler oldu. Şüphesiz daha fazla kazanım üretmek için elimizden gelen gayreti yine göstermeye devam edeceğiz.”

Müzakere görüşmelerinde, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak zam oranında uzlaşma sağlanamadı. 11 hizmet kolunun tamamında taraflar anlaşmaya vardı. Sürenin sona ermesiyle Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devreye girdi.

“Hakem Kurulu kararını 31 Ağustos’a kadar verecek”

Yaklaşık 6.5 milyon memur ve memur emeklisini ilgilendiren maaş zammıyla ilgili gözler şimdi Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun vereceği kararda olacak. Bu durumda 31 Ağustos’ta memur ve memur emeklisinin zam oranları netlik kazanacak. 11 üyeden oluşan kurul oy çokluğuyla karar alıyor. Kurulun kararı kesin olacak, itiraz edilemeyecek.

“Bakan Işıkhan: Türkiye Yüzyılı’na yakışan bir süreç içerisinde çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yürütülen 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, Bakanlık bahçesine giderek toplantıyı takip eden basın mensuplarına teşekkür etti. Kısmi uzlaşmayla 11 hizmet kolunda imza attıklarını ifade eden Işıkhan, kararın tüm kamu görevlilerine, ailelerine ve emeklilerine hayırlı olmasını diledi. Bakan Vedat Işıkhan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı’na yakışan bir süreç içerisinde çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik” diye konuştu. (Kaynak: TRT Haber)