Gündem

Dünya Menopoz Yaş Ortalaması 51 iken Türkiye’de 47

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Sami Şahin: “Dünya çapında menopoz yaş ortalaması 51 iken Türkiye’de 47’dir. Ortalama olarak 45-55 yaş arası menopoz yaşı kabul edilmektedir. Kadınların yüzde 1’i 40 yaş altında menopoza girerler.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzm. Opr. Dr. Sami Şahin 18 Ekim Dünya Menopoz Günü sebebiyle menopoz hakkında konuşmalarda bulundu. Opr. Dr. Sami Şahin: “Kelime kökeni Yunanca mens (ay) ve pause’dan (ara-durmak) gelen menopoz, aslında doğal hayatın bir döngüsüdür. Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre menopoz yumurtalık aktivitesinin yitirilmesi sonucunda menstrüasyonun kalıcı olarak sonlanmasıdır.” diye konuştu.

dünya menopoz yaş ortalaması 51 iken türkiye’de 47

Dünya Sağlık Örgütüne Göre Menopoz 3’e Evreye Ayrılıyor

  1. Premenopoz: İlk belirtilerin görüldüğü dönemden menopoza kadar geçen süreyi kapsar. Yumurtalıklarda folikül aktivitesi yavaşlar. Adetler düzensizleşir. Bu süreç birkaç ay ya da yıl sürebilir.
  2. Menopoz: En son adet kanamasının görülmesidir.
  3. Postmenopoz: Menopozdan yaşlılık dönemine kadar süren 6-8 yıllık süreyi kapsar. Bir kadının postmenopoz olabilmesi için 12 aydır adet görmüyor olması gereklidir.

Opr. Dr. Sami Şahin evreler hakkında şunları söyledi: “Biz doğurganlıktan doğurgan olmayan duruma geçiş dönemini klimakterium olarak adlandırırız. Bu dönem 3 evreden oluşur. İlk semptomların görüldüğü dönemden menopoza kadar geçen süre premenopoz olarak tanımlanır. Adetler düzensizleşir. Yumurtalık aktivitesi yavaşlar. Birkaç ay da, birkaç yıl da sürebilir. En son adet kanamasının görüldüğü ve 1 yıl boyunca adet görmeme menopoz dönemidir. 1 yıl adet görmeme sonrasında başlayıp yaşlılık dönemine kadar olan dönem postmenopoz dönemidir. Yaklaşık olarak 6-8 yıllık süreyi kapsar. Dünya çapında menopoz yaş ortalaması 51 iken Türkiye’de 47’dir. Ortalama olarak 45 – 55 yaş arası menopoz yaşı kabul edilmektedir. Kadınların yüzde 1’i 40 yaş altında menopoza girerler.”

“Evrenin ilk aşamalarında adet düzensizliği”

Op. Dr. Sami Şahin: “Menstrüel değişiklikler premenopozal dönemde genellikle anovulatuardır yani yumurta çatlamadan görülen adetlerdendir. Düzensizlik sık görülür. Fertilite oranı yani doğurganlık düşüktür. Yine de gebelikten korunma önerilir. Depresyon, sinirlilik, uyku düzensizlikleri, dikkat ve bellek azalması ve duygu-durum değişiklikleri psikomotor değişikliklerindendir.” dedi.

“Seneler içerisinde düzenli kontrol gerekiyor”

Opr. Dr. Sami Şahin: “Sonuç olarak menopoz hayatın bir dönemi olup bu dönemde kişi odaklı daha sağlıklı daha konforlu yaşam standartlarının sağlanması gerekmektedir. Her yıl düzenli kontroller yapılması gerekmektedir. Bu kontrollerde ilaç, diyet, egzersiz, hayat değişiklikleri kişiye göre planlanmalıdır.” dedi ve konuşmasını sonlandırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu