Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çocuklarda Görülen Miyop Ve Şaşılık Salgını

Prof. Dr. Yetik, AA

Prof. Dr. Yetik, AA muhabirine yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, son zamanlarda çocuklarda miyop ve şaşılıkta yaşanan artışı salgın olarak nitelendirdi.

Miyop hastalığının insanlar arasında “uzağı görememe” şeklinde tabir edildiğini aktaran Yetik, şaşılık ve göz kaymasının ise birbirlerinden farklı gibi düşünüldüğünü fakat aynı durum olduklarını belirtti.

Dünya çapında kliniklere başvuran çocukların şikayetlerinin ortak olduğunu ve bu durumun uluslararası toplantılarda masaya yatırıldığını belirten Yetik, ” ‘Dünyada koronavirüs pandemisiyle beraber bu hastalıkların da pandemisi oldu’ şeklinde ifade ediyoruz; birincisi miyop, ikincisi de şaşılıklar, göz kaymaları. Nedeni yoğun şekilde yakına bakmak, pandemide eğitimlerin uzaktan ve bilgisayardan yapılmaya başlanması, çocukların daha uzun süreli tablet, telefon, bilgisayar, televizyon karşısında eğitim almak üzere zaman geçirmeleri. Bu hem miyobu tetikledi hem de göz kaymalarını.” değerlendirmesinde bulundu.

Hüseyin Yetik, miyop haricinde şaşılıktan da bahsederek telefon ve tablet gibi gözü yoran cihazlarda kullanıcı yaşının oldukça düştüğünün altını çizdi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Çocuklarda şaşılık yüzde 80-90 oranında ortoptik yaklaşımla yani gözlük takarak, kapama tedavileriyle ameliyata gitmeden çözülebilir. Bu dönemde müşahede ettiğimiz önemli şeylerden biri ortoptik yaklaşımla düzelttiğimiz, yolunda giden tabloların da artık ona yanıt veremez olmaya başladığı. Çünkü gözü kaydırıcı faktör olan aşırı yoğun bakma o kadar aşırılaşıyor ki artık ortoptik yaklaşımınızı da aşan bu süreçte çocukların gözlük uyumu bozuluyor, gözlüğün üstünden bakıyor. Bir taraftan çocukların, ailelerin sağlık kuruluşlarına müracaat sıklıkları azalıyor.”

Göz kontrolleri bebek doğar doğmaz başlamalı

Yetik, her yeni doğanın bebeğin 1 ay içerisinde göz muayenesinin yapılmasının şart olduğunu, doğumdan sonraki bir hafta içerisinde yeni doğan doktoru tarafından bebeğe karanlık bir odada gözde doğumla alakalı bir sıkıntı olup olmadığının ölçülmesi adına kırmızı yansıma testi yapıldığından bahsetti.

Doğumun ardından en erken 6 ay, en geç de 1 yaşında çocuğun tekrar muayene edilmesi gerektiğine dikkat çeken Yetik, ebeveynlerin miyop konusunda, “Çocuğumun gözünde hiçbir sorun görmüyorum, yerdeki küçücük karıncayı görüyor, uçan kuşu gösteriyor.” düşüncelerinin güvenilir olmayacağını, çünkü çocuğun bu durumu bozuk olmayan tek gözüyle de yapabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Yetik, 2,5-3 yaş döneminin, bu yaştaki bir çocuğun kendini ifade edebilmesiyle birlikte görme oranı konusunda net bir fikir edindikleri bir süreç olduğunun altını çizerek, “Çocukta o vakte kadar teşhisi atlanmış bir göz tembelliği varsa olabildiğince az sekelle düzeltilebilir olduğu dönemdir 2,5-3 yaş. Dolayısıyla 3 yaşında da görülmelidir.” ifadesini kullandı.

Yetik, 40 yaşından itibaren de sağlıklı tüm bireylerin her sene en az bir defa göz kontrolüne gitmesinin önemine de değindi.

Miyop gibi göz kusurları genelde okulda fark ediliyor

Prof. Dr. Hüseyin Yetik, gelen şikayetlerin genelde okul taramalarında veya çocuğun tahtayı yeterince göremediğini anlamasıyla birlikte olduğunu kaydetti.

Söz konusu göz kaymalarının fotoğraflarda da fark edilebileceğini belirten Yetik, şu sözleri kullandı:

“Fotoğraflarla ilgili dikkate sunulacak bilgilendirici bir başka şey de göz bebeklerinin kırmızı ya da beyaz refle (yansıma) vermesi. Modern fotoğraf makineleri kırmızı göz görüntülerini siyaha dönüştürürler. Fotoğraf çekildiğinde göz bebeğinin ortasında kırmızı yansıma varsa burada sorun yok. Ama bir gözde kırmızı yansıma, öbüründe kırmızı değil beyaz yansıma varsa bu ciddi bir göz problemiyle ilgili olabilir. O yüzden, ailelerin basit bir fotoğrafta bunu fark etmeleri bile önemlidir. Beyaz refle sağlıksızlıktır, retina dekolmanı (ayrılma), gözde tümör, katarakt, gelişimsel göz anomalisi anlamına gelebilir.”

Göz sağlığını korumak adına tavsiyeler

Prof. Dr. Yetik, göz sağlığını korumak adına yapılması gerekenleri şu şekilde aktardı:

“20-20-20 kuralı var. Bilgisayar karşısında otururken her 20 dakikada bir, 20 saniye süreyle 20 feet (6 metre) ve uzağına bakarak gözü dinlendirme. İyileştirici faktörlerden biri bu. Bir diğeri miyobun gerçek anlamda artışını durduran, uluslararası çalışmalarla kanıtlanmış hemen hemen tek modalite, bilgisayar karşısında kapalı ortamda, odada değil daha çok dışarıda, gün ışığında vakit geçiren çocukların miyop artışlarının daha azaldığı belgelenmiştir. O yüzden, çocukları artık kapalı ortamlarda, ev ortamlarında, bilgisayar karşısında değil daha çok dışarıda zaman geçirmeye sevk etmek gerekiyor.”

Yetik, son zamanlarda gençlerin sıklıkla kullandığı zayıflama ilaç ve çaylarının da göz sağlığına önemli yan etkileri olduğunun uyarısını yaptı. Öte yandan çok parlak ve göze direkt etki eden ışıklardan mümkün olduğu kadar uzak durulması, kitap veya gazete okurken metnin aydınlatılması, gözün yorulmaması adına ortamın karanlık olması ve gözle ilgili şikayet olmasa dahi rutin taramaların aksatılmaması gerektiğini açıkça ifade etti. (Kaynak: AA)