Gündem

Çiğnenmiş Sakızlardan Test Kitleri Üretildi

Dünyada her sene milyarlarca tek kullanımlık testler COVID-19, gebelik ve çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanıldıktan sonra çöpe atılıyor. İngiltere’de bilim insanları kullanılmış sakızları geri dönüştürerek, test kitleri üretmeyi başardı. Bu teknik sayesinde her sene binlerce tonluk atık geri dönüştürülebilecek.

Edinburgh Üniversitesi uzmanları, her sene milyarlarca test kitinde kullanılan “yanal akış kasetlerini” geri dönüştürülmüş plastikten üretmeyi başardıklarını duyurdu. Öte yandan, bilim insanları hammadde olarak çiğnenmiş sakızları bile kullanabileceklerini ifade ediyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan uzman; “Beş yanal akış tahlil kitini geri dönüştürülmüş malzemelerden ürettik. Bunlardan üçü eski sakızlardan, buzdolabı parçalarından ve kireç taşlarından, ikisi de biyolojik olarak türetilmiş malzemelerden yapıldı. Amacımız hammadde üretiminden yüzde 30 ila yüzde 50 oranında tasarruf etmek.” dedi.

Girişimciler, sağlık sektöründe her sene milyarlarca test kitinin yalnızca bir defa kullanıldıktan sonra çöpe gittiğine değiniyor. Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan test kitleri üzerindeki denemeler devam ediyor. Bahse konu tekniğin geniş çaplı kullanımı ile on binlerce ton atığın geri dönüştürülebileceği vurgulanıyor. (NTV)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu