Bakan Koca, Plan ve Bütçe Komisyonunda Açıklamalarda Bulundu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sağlık Bakanlığının 2023 yılı bütçesi sunumuna başladı.
Bakan Koca, Sağlık Bakanlığının 2023 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, bakanlık bünyesinde 953’ü hastane, 8 bin aile sağlığı merkezi olmak üzere toplamda 14 bini aşkın sağlık merkezi ile vatandaşa sağlık hizmet verildiğini söyledi.
“Nitelikli yatak oranımızı 12 kat arttırarak toplam yatak kapasitemizi 165 binin üstüne çıkardık”
“1 milyon 360 bin sağlık çalışanı ile sağlık ailemizi güçlendiriyor, vatandaşımıza etkili sağlık hizmeti sunmak için çabalıyoruz.”
Başta hekimlerimiz olmak üzere sağlık personelimiz sayısında OECD ülkelerine kıyasla hızlı bir artış göstermemize karşın artan talepler karşısında eksiğimiz hala bulunuyor. Hemşire ve ebe sayımızı daha yüksek bir hızla artırıyoruz ama hala OECD’nin gerisindeyiz”
Küresel ekonomik duruma rağmen sağlık harcamalarımızın gayrisafi millî hasılaya oranı yüzde 5 dir. Son 4 yıl özel sağlık harcamaları yüzde 1 ile sabit seyrederken kamuda istikrarlı bir artış var.
Son 20 yılda kamu cari harcamasının oranı ABD’de 2,5 kat OECD’de 1,5 kat artarken ülkemizde belirgin bir artış olmadı. Üstelik kişi başı sağlık harcamasında günden güne artış sağlamamıza rağmen.
Kişi başı kamu cari harcamasında OECD ortalamasının oldukça altındayız. Vatandaşlarımızın cepten yaptığı harcamalarda OECD’nin altındayız.”
Hürriyet’te yer alan habere göre Bakan’ın açıklamasından bazı satır başları ise şöyle:
“Bugün burada bize bir önceki bütçeyi ne şekilde kullandığımızı hangi faaliyetler için sizden kaynak talep ettiğimizi iletmek üzere huzurunuzdayım. Bize emanet edilen kaynağı en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştık. Sınırlı kaynakla sınırsız sorumluluk bilinciyle hareket ettik. Daha iyisini yapabilir miydik, elbette yapabiliriz. Yarın dünden daha çok çalışacağız. Bu yıl Bakan olarak 5. kez huzurunuzdayım. Her eleştirinizi kabul ediyorum.
2002 yılından bu yana temel sağlık göstergelerinde önemli ilerleme gösterdik. Bebek ve 5 yaş altı ölümlerini daha da azaltmak da kararlıyız.
Unutmayalım ki, genç nüfus azalırken yaşlı nüfus artmaktadır. Koruyucu ve Sağlık Hizmetleri her zaman önceliğimiz olmuştur. Yaptığımız yatırımlar ve Şehir hastaneleri pandemi döneminin önemli adımlarıydı. Salgının en şiddetli anında acil hastanelerini 45 günde hizmete sunduk.
2023 yılı bütçesinde koruyucu sağlıkta ayırdığımız kaynağı 8 kat artırdık. Bakanlığımız ekip ve ekipman olarak afet ve acil durumlara hazırdır. Kara, hava ve deniz ambulansımızla hizmet veriyoruz.
Bu yıl içinde meydana gelen sel felaketlerinde, Bartın Amasra’daki maden kazasında UMKE erken dönemde olay yerindeydi. Bakanlık olarak 953 hastanemizde yüksek teknolojiyle hizmet veriyoruz. Yoğun bakımda sadece kapasite artışı sağlamakla kalmadık. Yoğun bakımdaki hastaların günlük durumlarını e nabız üzerinden yakınlarıyla paylaşıyoruz. Yanık vakalarına süratle müdahale ediyoruz.
Son 20 yıldır bu alanda sürekli gelişim sağladık. Küresel salgın döneminde bunun yararını fazlasıyla gördük. E-nabız uygulamasını kullananların sayısı 68 milyona ulaştı.
Sağlık çalışanlarımızın sayısı, 777 bini Bakanlığımız bünyesinde olmak üzere 1 milyon 359 bine ulaşmış durumdadır. Buna rağmen, yeni insan kaynağına ihtiyacımız var. Sağlıkta Beyaz Reform kapsamında almayı planladığımız 85 bin yeni çalışma arkadaşımızla, 115 bin ilave personel istihdamı sağlamış olacağız. Beyaz reformun hayata geçmesiyle birlikte kamuya dönüşte ani artış olmuştur.
Küresel salgınla birlikte sağlık çalışanına talep çok değişmiştir. Bu nedenle çok sayıda sağlık çalışanı yer değiştirmiştir.
Geçtiğimiz süreçte sağlık yatırımlarımız diğer yatırımların üzerinde seyretmiştir. Önümüzdeki yıl 45’i hastane olmak üzere 170 tesisin yatırımı planlanmıştır.
56 ülkeye sağlık sistemimizi tanıttık, görüş alışverişinde bulunduk. İhtiyacı olanın yanındayız. Ülkemizde sağlık hizmeti almak isteyenlere kucak açıyoruz.
2022 yılında pazardaki imal ilaç oranı kutu bazında yüzde 89’a değer bazında yüzde 53 seviyesine ulaşmıştır. Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı yeni bir kurum olmasına rağmen önemli çalışmalar yapmıştır.
Yerli aşımız TURKOVAC acil kullanım onayı almış. Ülkemiz koronavirüs aşısı üreten 9 ülkeden biri olmuştur. Geçen yıl müjdesini verdiğim Hıfzısıhha merkezinin yapımı sürmektedir. Aşıların yüzde 86’sı orada üretilecektir.
Türkiye Yüzyılı’nda ülkemizi sağlık ağının merkezi haline getirmek istiyoruz. Bölgemizde örnek ülke konumundayız. Küresel markalaşma hareketini başlatıyoruz. Uzaktan sağlık hizmeti ile sağlık hizmetlerinde yeni bir döneme geçiyoruz. Devletin şefkat ve merhamet elini büyüklerimiz için göstererek 85 yaş üzeri tüm büyüklerimizi kendilerinden sorumlu olacak bir hekime emanet ediyoruz. Dünyada ilk kez olan aile diş hekimliği uygulamasını yaygınlaştırıyoruz ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin en kapsayıcı şekilde uygulandığı ilk ve tek ülke olacağız. Sağlıklı nesiller için, normal doğumu özendirmek üzere her gebeye bir ebe tahsis etmenin hazırlıklarını yapıyoruz. ÇÖZGEM’i her ilde açıyoruz.
Huzurlarınızda tüm sağlık ailemize teşekkür ediyorum.
Ayrıntılar geliyor..