Türkiye, sağlık turizminde yeni bir döneme adım atıyor. Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ), sağlık turizminden elde edilen yıllık 3 milyar dolarlık geliri 2028 yılına kadar 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Bu kapsamda, “USHAŞ Plus” adlı dijital portal üzerinden 29 kamu hastanesinde hem yurt içi hem de yurt dışından gelen hastalara hizmet sunulacak.
“USHAŞ Plus” ile Yeni Dönem Başlıyor
USHAŞ tarafından geliştirilen ve pilot uygulamalarla hayata geçirilen “USHAŞ Plus” platformu, sağlık turistlerine Türkiye’deki kamu hastanelerinde erişilebilir ve kaliteli hizmet sunmayı amaçlıyor. Böylece sağlık turizminde özel sektörün yanında kamu hastaneleri de aktif rol alacak.
Vize Kolaylığı Gündemde
USHAŞ Genel Müdürü Behlül Ünver, yapılan çalışmalarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ünver, sağlık turistlerine özel vize kolaylıklarının gündemde olduğunu belirterek, “Sağlık hizmeti almak için gelen yabancılar için özel bir vize kodu üzerinde çalışılıyor” dedi.
USHAŞ’ın hedefi, Türkiye’yi yalnızca bölgesel değil, küresel bir sağlık merkezi haline getirmek. Sağlık altyapısı, uzman kadroları ve coğrafi avantajlarıyla Türkiye’nin sağlık turizminde güçlü bir konumda olduğu vurgulanıyor.
Ünver, ”USHAŞ, kamu hastanelerini sağlık turizminin aktif aktörleri haline getirecek. Türkiye genelinde 29 kamu hastanesi bu kapsamda pilot olarak belirlendi. Antalya Şehir Hastanesi, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi, İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Van ve Nevşehir’deki hastaneler başı çekiyor. Bu yeni modelle kamu hastaneleri, sadece yerli hastalara değil, yurt dışından gelen hastalara da sağlık hizmeti sunacak. Şu ana kadar yaklaşık 15 bin 600 sağlık turistine özel vize kodu üretildi” dedi.
USHAŞ, yurt dışında faaliyet gösterecek Türk hastanelerine ve sağlık firmalarına garantörlük sağlayacak. “Eğer kurum alacağını tahsil edemezse, USHAŞ olarak biz ödemeyi garanti ediyoruz” diyen Ünver, bu modelin dünya başka örneği olmadığını vurguladı. (Yeni Şafak-Merve Safa Akıntürk)