Gündem

2024 Yerel Seçimlerinde Oy Kullanmak Zorunlu mu? Oy Kullanmamanın Cezası Var mı?

31 Mart Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimlerine 3 gün kaldı. Seçmenler, vatandaşlık görevini yerine getirmek için sandık başına gidecek. Yerel seçimlere kısa bir zaman kala, “Oy kullanmamanın cezası var mı, ne kadar? 2024 yerel seçimlerde oy kullanmak zorunlu mu?” soruları gündemi bir hayli meşgul ediyor. İşte soruların yanıtı…

Türkiye, 31 Mart’ta yerel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yerel seçimlerde yurtiçinde 61 milyon 441 bin 882 seçmenin oy kullanacağı duyurdu. Hatırlanacağı üzere genel seçimlerde oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlenmişti.

SEÇİMDE OY KULLANMAMANIN CEZASI VAR MI?

Oy kullanmama cezası 2010 yılında yapılan açıklama ile 22 TL olarak açıklanmıştı. Bununla birlikte 2023 yılında yapılan Genel Seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlenmişti.

2024 yerel seçimlerinde oy kullanmak zorunlu mu? oy kullanmamanın cezası var mı?

OY KULLANMAMA CEZASI NEREYE ÖDENİR?

Seçimlerden sonra oy kullanmayan seçmenlere ceza tebligatı gönderilir. Söz konusu tebligatta oy kullanmama cezası ödeme bilgileri yer alır. Ödemeler Maliye Bakanlığı’na, PTT gibi belirlenen kurumlar aracılığıyla yapılabilmektedir.

OY KULLANMA ZORUNLULUĞU VAR MI?

Bir vatandaşın seçme hakkını kullanması zorunludur ve aynı zamanda vatandaşlık görevidir. YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenir. (Habertürk)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu