Gündem

Zehirlenme Durumlarında Yanlış İlk Yardım Yapılmamalı

Yüzbaşıoğlu, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, vatandaşların zehirlenme şikayeti sebebiyle sıklıkla acil servislere başvurduğunu söyledi.

En sık görülen vakaların sindirim yoluyla zehirlenme olduğunu, hemen ardından solunum ve cilde temas yoluyla zehirlenmelerin geldiğini vurgulayan Yüzbaşıoğlu, gündelik hayatta kullanılan birçok maddenin bu hastalığı beraberinde getirdiğini belirtti.

Yüzbaşıoğlu, zehirlenme durumunda bilinci kapalı hastalara koma pozisyonu aldırarak, kusma gibi bir durumda solunum yolunun tıkanmasını engellemek gerektiğinden bahsetti.

“Hastayı kusmaya teşvik etmememiz gerekiyor”

Hastaların kusturulmaya çalışılmasının çeşitli komplikasyonlara yol açabileceğine dikkat çeken Yüzbaşıoğlu, şöyle konuştu:

“Yapılması gereken önemli şeylerden biri kişiyi asla kusturmaya çalışmamak. Eğer kişinin ciddi mide bulantıları varsa zaten kendisi kusacaktır. Kişiyi ekstradan kusmaya zorladığımızda hastanın yemek borusunda yırtılmalara kadar uzanan değişik tablolarla karşılaşabiliriz. Kusma, her zaman tartışılan bir konu. Vatandaşlar tarafından çok fazla teşvik ediliyor. Biz kesinlikle kusmayı önermiyoruz, çünkü kusmanın yaratacağı komplikasyonlar, kişinin almış olduğu ilaçlar ve zehirli maddelere bağlı meydana gelecek durumdan daha kötü tablolara yol açabiliyor. Acil servise geldiğinde hızlı müdahalelerle rahatlıkla tedavi edilebilecek hastada kusmaya bağlı meydana gelmiş yemek borusu yaralanmaları, yırtılmaları veya kusmuğun akciğere kaçması sonucu ciddi problemler meydana gelebiliyor. Bunlara engel olmak için hastayı kusmaya teşvik etmememiz gerekiyor. Eğer kişinin kusması gerekiyorsa zaten kendi kusmuştur veya kusar.”

Zehirlenmenin yaşandığı yerin iyi havalandırılması gerektiğini söyleyen Yüzbaşıoğlu, hastalara müdahale eden kişilerin de tedbirli olması gerektiğini vurguladı.

Zehirlenmeye sebep olan maddenin ortamdan uzaklaştırılması gerektiğini belirten Yüzbaşıoğlu, “Eğer kişi kimyasal maddeye maruz kaldıysa kendi güvenliğimizi de alarak üzerindeki kıyafetleri çıkarıp, sabunlu suyla yıkadıktan sonra uzaklaştırabiliriz. Kişinin bilinci açıksa müdahaleye hastayı sakinleştirerek başlayabilir, acil sağlık ekipleriyle iletişime geçebiliriz.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

“Meşrubat şişelerine çamaşır suyu gibi maddeler konulmamalı”

Kimyasal maddelerin istemeden içilmesi vakalarıyla sık karşılaştıklarını söyleyen Yüzbaşıoğlu, meşrubat gibi içeceklerin şişelerine çamaşır suyu gibi maddelerin konulmamasının çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Genellikle çocukların bu şişelerdeki sıvıları içecek sanarak tüketmek isteyebildiğini dile getiren Yüzbaşıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu tür zehirlenmeler büyük risk barındırıyor, çünkü kişinin ağzından başlayarak midesine uzanan tabloda ciddi yaralanmalara, lezyonlara yol açabiliyor. Bir de bu kişilerin kusturulması için çabaya girildiğinde yemek borularında yırtıklar, hatta ölüm meydana gelebiliyor. Dolayısıyla ilk yardım müdahalesine ‘önce zarar verme’ ilkesine dikkat ederek başlamamız gerekiyor.”

Zehirlenme şüphesi olan kişilere yoğurt gibi ürünlerin yedirilmesini doğru bulmadıklarını söyleyen Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yüzbaşıoğlu, bu tür müdahaleler için sağlık personellerinin beklenmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Yüzbaşıoğlu, tedavinin belirlenmesi için zehirlenmeye sebep olan maddenin de acil servislere getirilmesinin önemine de değindi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu