Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bilim İnsanlarından Çığır Açan Keşif: Yaşlanmayı Tersine Çevirebilecek Protein Bulundu

Bilim insanları, hücresel düzeyde yaşlanmayı geriye döndürebilecek önemli bir protein

Bilim insanları, hücresel düzeyde yaşlanmayı geriye döndürebilecek önemli bir protein keşfetti. Osaka Üniversitesi’nden araştırmacılar, AP2A1 adlı protein alt biriminin yaşlanmış hücrelerin yapısal organizasyonunda kilit rol oynadığını belirledi. Araştırmaya göre, bu proteinin baskılanması hücrelerde yaşlanma etkilerini azaltırken, artışı ise süreci hızlandırıyor.

Hücrelerde Yaşlanma Mekanizması

Çalışmanın başyazarı Pirawan Chantachotikul, yaşlanmış hücrelerin neden daha büyük olduğunu tam olarak anlamadıklarını, ancak stres liflerinin yaşlı hücrelerde genç hücrelere kıyasla çok daha kalın olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Bu durum, bu liflerdeki proteinlerin hücrelerin büyük boyutlarını korumasında etkili olabileceğini gösteriyor.

pmxj7w xqeaai0boejpjfg

Deneylerde Çarpıcı Sonuçlar

Araştırmacılar, AP2A1’in yaşlanmış hücrelerde, özellikle fibroblastlar ve epitel hücrelerinde yoğunlaştığını ortaya koydu. Çalışmada, bu proteinin genç hücrelerde aşırı ifade edilmesi yaşlanma belirtilerini artırırken, yaşlanmış hücrelerde baskılanması ise yaşlanma sürecini tersine çevirdi. Bu buluş, yaşlanmayı durdurmaya yönelik gelecekteki tedaviler için umut vaat ediyor.

Kıdemli yazar Shinji Deguchi, “Sonuçlar çok ilginçti. Yaşlı hücrelerde AP2A1’in baskılanması, yaşlanmayı tersine çevirerek hücresel yenilenmeyi teşvik ederken, genç hücrelerde AP2A1 aşırı ifadesi, yaşlanmayı hızlandırdı” diye konuştu.

Araştırmacılar ayrıca, AP2A1’in, hücrelerin etraflarındaki kolajen matrise tutunmalarına yardımcı olan bir protein olan integrin β1 ile yakından ilişkilendirildiğini ve her iki proteinin de hücre içindeki stres lifleri boyunca hareket ettiğini buldu. Açıklamada, integrin β1’in fibroblastlarda hücre-alt tabaka yapışmalarını güçlendirdiği ve bu durumun, yaşlanmış hücrelerin kalınlaşan veya yükselen yapılarının nedenini açıklayabileceği bildirildi.

Chantachotikul, “Bulgularımız, yaşlanmış hücrelerin, genişlemiş stres lifleri boyunca AP2A1 ve integrin β1’in hareketiyle, hücre dışı matrise güçlendirilmiş yapışma yoluyla büyük boyutlarını koruduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Araştırma ekibi, bu çalışmanın yaşlılıkla ilişkilendirilen hastalıklar için yeni bir tedavi hedefi sağlayabileceğini de söyledi.