Ücretli öğretmenlikle ilgili en çok merak edilen konuların başında, maaş ve çalışma şartları konuları gelir. Bu haberimizde, ücretli öğretmenlik nedir, ücretli öğretmenler ne iş yapar ve ne kadar maaş alır sorularının yanıtlarını, en ince ayrıntılarıyla beraber bulabilirsiniz.
Ücretli Öğretmen Kimdir?
Ücretli öğretmen, ders ücreti karşılığı sözleşmeyle; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından istihdam edilen öğretmendir. MEB öğretmen kadrosunda açık bulunması durumunda, öncelikli olarak ücretli öğretmenlik yöntemine müracaat edilerek öğretmen ihtiyacı, giderilmeye çalışılır.
Ücretli öğretmenlik sisteminin avantajları şöyledir:
- Öğrencilerin derslerinden geri kalması önlenir.
- Ataması yapılamayan öğretmenler, sınırlı süreyle de olsa sözleşme kapsamında, MEB tarafından istihdam edilir.
- Öğretmenlik mezunları, ücretli öğretmenlik kapsamında farklı branşlarda öğretmenlik yapabilir. (Bu durum ücretli öğretmenlik yapan kişiler için bir avantaj olsa da kendi branşlarında öğretmen olarak atanamayan kişiler için şikayet nedenidir.)
Ücretli öğretmenlik sisteminin dezavantajları şöyledir:
- Sözleşme, sadece bir öğretim yılını kapsar.
- Ücretli öğretmen çalıştırılan kadroya, kadrolu bir meslek mensubu atanırsa ücretli öğretmenin anlaşması sonlandırılır.
- Ücretli öğretmen maaşları, kadrolu öğretmen maaşlarına göre daha düşüktür.
Ücretli Öğretmen Ne İş Yapar?
Ücretli öğretmenlerin görev ve sorumlulukları, şöyledir:
- Okutmakla yükümlü olduğu müfredatı, planlanan zaman diliminde bitirmek
- Öğrencilerin, dersle ilgili akademik gelişimini takip etmek ve sağlamak
- Ders planını hazırlamak ve müfredat materyallerini tasarlamak
- Sınıf içerisinde disiplini temin etmek ve öğrencilerin kendi aralarında sevgi ve saygı kurallarının işletilmesini sağlamak
- Öğrencilerin akademik durumlarını, velilerle paylaşmak ve tartışmak
Nasıl Ücretli Öğretmen Olunur?
Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde ücretli öğretmen olabilmek için ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından açılan ücretli öğretmenlik ilanlarını takip etmek ve bu ilanlara başvuru yapmak gerekir.
Milli eğitim müdürlükleri tarafından açılan ilanlara, E-Devlet üzerinden başvuru yapılır. Başvuru esnasında, şu bilgiler başvuru yapılan kurumla paylaşılır:
- Varsa adayın KPSS puanı
- Varsa adayın yüksek lisans diploması
- Daha önce alınan sertifikalar
- Daha önce çalışılan kurumlar
- Çalışılmak istenen 2 branş tercihi
Ücretli Öğretmenlik Şartları
Ücretli öğretmen olmanın şartları, şunlardır:
- Üniversite mezunu olmak ve pedagojik formasyona sahip olmak
- Devlet Memurları Kanunu’na aykırı bir özellik barındırmamak
- SGK’ya bağlı herhangi bir kurumda çalışmamak
Bu şartları taşıyan ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından yayınlanan ilanlarda yer alan diğer şartları taşıyan adaylar, ücretli öğretmenlik başvurusu yapabilir. Her branştan öğretmen, kendi branşında ya da farklı bir branşta ücretli öğretmen olabilir. Örneğin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan bir kişi, müzik alanındaki başarılarını belgeleyerek müzik öğretmeni olabilir.
KPSS ya da yüksek lisans, ücretli öğretmen olmak için şart değildir. Ancak iyi bir KPSS puanına sahip olan ya da yüksek lisans yapmış olan adayların başvuruları, öncelikli olarak değerlendirilir.
Ücretli Öğretmenliğe Ne Zaman Başvuru Yapılır?
Ücretli öğretmenlik ilanları, genellikle her yıl ağustos ayında yayınlanır, ancak bu bir şart değildir. Yılın her döneminde ücretli öğretmenlik ilanı yayınlanabilir çünkü bu ilanlar, ihtiyaç üzerine, anlık olarak oluşturulur ve yayınlanır.
Örneğin bir öğretmenin açığa alınması, meslekten ihraç edilmesi, doğum iznine ayrılması, ücretsiz izin kullanması, rapor kullanması ya da başka bir kuruma atanması, ücretli öğretmen ihtiyacını ortaya çıkartabilir. Bu durumda, vakit kaybedilmeden ilgili milli eğitim müdürlüğü tarafından ücretli öğretmenlik duyurusu hazırlanır ve bu duyuru, ilçe milli eğitim müdürlüğünün sitesinden, ilan edilir.
Ücretli Öğretmen ve Kadrolu Öğretmen Farkı
Ücretli öğretmenlerin ve kadrolu öğretmenlerin yerine getirilen vazife açısından herhangi bir farkı bulunmaz. Ancak kadrolu ve ücretli öğretmenlerin, maaş ve sosyal güvence konusundaki hakları, farklıdır.
Kadrolu öğretmenler, ücretli öğretmenlerle aynı işi yapmalarına karşılık ücretli öğretmenlerden farklı olarak bütün özlük haklarına sahiptirler. Ayrıca kadrolu öğretmenler, ücretli öğretmenlere göre 2 kat fazla maaş alır. Bu fark, ücretli öğretmenlik sistemini tartışmalı kılsa da ücretli öğretmenlik, birçok kişi tarafından, özellikle atanamayan öğretmenlerin mesleki deneyim elde etmesi açısından önemli bir fırsat olarak görülür.
Ücretli Öğretmen Maaşı Ne Kadar?
MEB bünyesinde görev yapan yaklaşık 85 bin ücretli öğretmen, sabit bir maaş almaz. Bu kategorideki öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptıkları sözleşmeler doğrultusunda, ders verdikleri saat başına ücret alırlar. Ücretli öğretmenler tarafından verilen derslerin sayısı, örgün eğitim kurumlarında haftalık 30 saati, yaygın eğitim kurumlarında ise haftalık 40 saati geçemez. Dolayısıyla ücretli öğretmenlerin aldıkları ders ücretlerinin, belirli bir sınırı söz konusudur.
2022 yılı ilk altı ayı için MEB ders başı ücreti, 28,01 Türk lirasıdır. Bu ücretlendirmeden yola çıkarak 2022 yılının ilk altı ayında ücretli öğretmen olarak çalışan bir öğretmenin, çalıştığı eğitim kurumunun türüne de bağlık olarak aylık 5.740 TL ile 7.400 TL arasında maaş aldığı söylenebilir. Ancak her ücretli öğretmen, haftada 30 ya da 40 saat ders vermez. 2022 yılının ilk altı ayında haftalık ders sayısı daha az olan ücretli öğretmenler, söz konusu bu ücretlerin yarısını dahi kazanmış olabilir. Her 5 ders için ilave bir saat ek ders ödemesi yapılır. Haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 bin 400 TL’den 5 bin 740 liraya yükselmektedir. 40 saat üzerinden alacakları ücret de 7 bin 400 liraya çıkmaktadır.
Ücretli Öğretmen Maaşları Ne Zaman Yatar?
Ücretli öğretmen maaşları, her ay başı öğretmenlerin banka hesaplarına yatırılır. Ancak bazen, maaş ödemesinin gecikmesi söz konusu olabilir. Bu gecikmenin nedeni, saat hesaplamalarına ilişkin sarkmalardır.
Ücretli öğretmenlik maaşının yatmadığı yönünde şikayetleri olan öğretmenler, bu problemin nedenini merak edebilmekte ve maaşlarını alamadıkları için endişelenebilmektedir. Ancak bu gecikme, normal karşılanmalıdır. Saat hesaplamaları tamamlandığında, ücretli öğretmenlik maaşları yatırılır. Bu nedenle ücretli öğretmenlik maaşı, her ayın ilk günü yatırılabileceği gibi ayın 15’ine kadar da yatırılabilir. Eğer ayın 15’i geçtiği halde ücretli öğretmenlik maaşı yatırılmadıysa, ücretli öğretmenin bağlı olduğu ilçe milli eğitim müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir.
Ücretli Öğretmen Maaşları Artar mı?
2022 yılındaki yüksek enflasyon ve yıla damgasını vuran maaş zamları (memur maaş zammı ve asgari ücret maaş zammı), ücretli öğretmen maaşlarının artması noktasında, kamuoyunda bir beklenti yaratır.
Ücretli öğretmenlerde, ders ücretinin 2022 yılında enflasyon verileri doğrultusunda 39,2 TL’ye çıkartılma beklentisi söz konusudur.