Sağlık Makaleleri

Tek Yumurta İkizleri Nasıl Oluşuyor? Gizemi Çözüldü

Tek yumurta ikizleri, zigot adı verilen döllenmiş bir yumurtanın tamamen aynı genleri paylaşan iki embriyoya bölünmesiyle meydana geliyor. Bölünmenin nedenini Hollandalı bilim insanları çözmüş olabilir.

Ortalama her 250 gebelikten biri tek yumurta ikizlerinin doğumuyla neticeleniyor. Fakat ikizlerin oluşum süreci çok nadir dünyaya gelmeleri ve insan embriyolarının incelenmesiyle ilgili etik kaygılar nedeniyle gizemini koruyor. Hollandalı bilim insanları rahim dışında gerçekleştirilen deneylerde tek yumurta ikizlerinin gizemini çözmüş olabilir.

Hakim teori, “tek yumurta ikizliğine” zemin hazırlayan biyolojik sürecin rastgele olduğu görüşünü savunuyor. Fakat, Vrije Universiteit Amsterdam liderliğindeki uluslararası araştırmacılar, tek yumurta ikizlerinin DNA’sında ortak bir “imza” bulduklarına inanıyor. Bir grup araştırmacı, doğal insan embriyolarının kullanılmasından kaçınarak, rahim dışındaki tek yumurta ikizi oluşumunu incelemek için bir model geliştirdi. Söz konusu model, hamileliğin erken evresinde oluşan hücre demetlerine benzeri yapılardan meydana geliyor.

tek yumurta i̇kizleri nasıl oluşuyor? gizemi çözüldü

“Embriyo çok erken bir aşamada hızlı bir büyüme gösterirse tek yumurta ikizleri oluşabiliyor”

Bilim insanlarına göre, en basit tabiriyle embriyo çok erken bir aşamada hızlı bir büyüme gösterirse tek yumurta ikizleri oluşabiliyor. Embriyo ardından ikiye bölünüyor. Maastricht Üniversitesi uzmanları, rahim dışında ilk kez kök hücrelerden sentetik bir insan ikiz embriyosu geliştirdi. Baş araştırmacılar Clemens van Blitterswijk ve Erik Vrij’a göre, anne karnında görünmez bir şekilde oluşan bu olay, araştırma kapsamında rahim dışında görünür hale getirildi.

“Benzer şekilde özdeş bir üçüz ya da dördüzün doğumu da mümkün”

Hızlandırılmış büyüme, “blastosist” adı verilen ve ardından plasentaya dönüşen küçük bir balon içinde gerçekleşmektedir. Bu küçük balon eğer çok hızlı büyürse, ardından embriyoya dönüşecek olan hücre yığını ikiye ayrılıyor. Araştırmacılara göre, benzer şekilde özdeş bir üçüz ya da dördüzün doğumu da mümkün görünüyor. (NTV)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu