Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Sağlık Uygulaması Tebliği Tarife Değişikliğinin TÜFE’ye Yansımaları” başlıklı bir analiz yayımladı. Yardımcı ekonomistler Merve Çapan ve Orhun Özel ile uzman yardımcısı Hakkı Yılmaz tarafından hazırlanan bu analiz, Banka’nın blog sayfası “Merkezin Güncesi”nde paylaşıldı.
Muayene Katılım Payındaki Artışın Enflasyona Etkisi
Analizde, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan düzenlemelerin ocak ayı enflasyonuna 0,56 puan yükseltici etki yaptığı, şubat ayında ise 0,29 puan düşürücü yönde yansıdığı belirtildi.
25 Ocak 2025 tarihinde yapılan düzenlemeyle birlikte kamu sağlık hizmetlerinde muayene katılım payı 6,50 TL’den 30 TL’ye, özel sağlık hizmetlerinde ise 15 TL’den 50 TL’ye yükseltilmişti. Ancak 23 Şubat 2025’te yapılan yeni düzenleme ile bu katılım payı ortalama 10 TL’ye çekildi.
Yıllık Enflasyona Nihai Etki
Yapılan düzenlemelerin yıllık enflasyona nihai etkisi ocak ayında 0,76 puan artış yönünde olurken, şubat ayında ise bu etki 0,34 puan olarak gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış verilerde, ocak ayındaki düzenlemenin aylık tüketici enflasyonunu yaklaşık 0,4 puan yukarı yönlü etkilediği görülürken, şubat ayında bu etkinin 0,1 puan daha düşük olduğu gözlemlendi.
Ana Eğilimde Düşüş Dikkat Çekiyor
TCMB’nin analizine göre, düzenlemelerin etkisi dışında yıllık enflasyondaki yavaşlamanın temel nedeni ana eğilimdeki düşüş olarak öne çıkıyor. Geçen yıl şubat ayında ortalama yüzde 4,1 olan ana eğilim göstergeleri, bu yıl şubat ayında yüzde 2,4 seviyelerine geriledi. Bu durum, enflasyondaki iyileşmenin baz etkilerden ziyade ana eğilimdeki düşüşten kaynaklandığını ortaya koyuyor.
Geçici Etki Vurgusu
TCMB’nin değerlendirmesi, SUT düzenlemesinin enflasyon üzerindeki etkisinin geçici olduğunu ve ana eğilimdeki gerilemenin uzun vadede daha belirleyici olduğunu gösteriyor.