Sağlık Makaleleri

Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçının faydaları arasında anti-inflamatuardır ve kolesterol seviyelerini düşürebilir. Ek olarak, kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltabilme özelliği de yer almaktadır. Yapılan bir araştırma, tarçın özü almanın diyabet ve kalp hastalığı ile ilişkili risk faktörlerini azalttığını buldu. Bu çalışmada, prediyabetli 22 kilolu gönüllü iki gruba ayrıldı: bir gruba plasebo verilirken, diğerine günde iki kez bir doz kuru suda çözünür tarçın özü verildi. Çalışmanın başlangıcında ve altı hafta sonra açlık kan örnekleri alındı. Araştırmacılar, tarçın özü alan katılımcıların, plasebo alanlara kıyasla daha düşük kolesterol ve kan şekeri seviyeleri yaşadığını buldu.

Tarçının Faydaları

Tarçın, iltihaplanma da dahil olmak üzere bir dizi rahatsızlığı tedavi etmenin etkili bir yoludur. Vücut, yabancı istilacılarla savaşmak ve kendini iyileştirmek için iltihabı kullanır. Bununla birlikte, kronik inflamasyon vücut dokularına zarar verebilir ve otoimmün hastalıklara yol açabilir. Araştırmalar, tarçının, özellikle merkezi sinir sistemi için anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu bulmuştur. Bu, MS semptomlarını hafifletmeye ve vücudun işlevini iyileştirmeye yardımcı olabileceği anlamına gelir.

tarçının faydaları nelerdir?

Anti-inflamatuar faydalarına ek olarak tarçın, serbest radikalleri stabilize etmeye yardımcı olan antioksidan özelliklere de sahiptir. Bu antioksidanlar tarçının anti-inflamatuar özelliklerinden sorumludur. Ayrıca, bu baharatın kan akışını iyileştirdiğine ve kardiyovasküler hastalık için önde gelen risk faktörlerinden ikisi olan kan pıhtılarını azalttığına inanılıyor. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve yaygın enfeksiyon riskini azalttığı bilinmektedir.

Tarçın ayrıca gastrointestinal sistemin iltihaplandığı ve normal bir bağırsak hareketi üretemediği bir durum olan İrritabl Bağırsak Sendromu semptomlarına karşı da etkili olduğu bilinmektedir. Bu rahatsızlığın neden olduğu iltihabı yatıştırır ve bağırsak hareketlerinin daha düzenli hale gelmesine yardımcı olur. Tarçın iltihap önleyici özelliklere sahip olsa da, fazla veya uzun süre alınmamalıdır.

THP-1 monositleri üzerinde yapılan çalışmalar, tarçın özütünün LPS’ye yanıt olarak inflamatuar sitokinlerin üretimini engellediğini göstermektedir. Ek olarak tarçın özütü, Akt, IkBa ve p38’in fosforilasyon oranını engeller. Bu çalışmalar tarçının IL-8 salgısını azaltabileceğini düşündürmektedir.

tarçının faydaları nelerdir?

Tarçın, güçlü antioksidanlar olan yüksek miktarda flavonoid içerir. Bu bileşikler, birçok yaygın hastalığın öncüsü olan araşidonik asit üretimini engeller. Ayrıca tarçın, iltihaplanmaya neden olan bir enzim olan siklooksijenaz-2’yi bloke eder. Bu özellik tarçını sivilceye neden olan bakterilere karşı etkili kılar.

Tarçın ayrıca ciltte açık renkli lekelere neden olan bir cilt rahatsızlığı olan egzamaya karşı da etkilidir. Egzama için etkili bir tedavi haline getiren anti-inflamatuar ve anti-alerjik özelliklere sahiptir. Etkilenen bölgeye basitçe tarçın uygulamak tahrişi ve renk bozulmasını azaltacaktır.

Anti-inflamatuar özelliklere ek olarak tarçın, soğuk algınlığı, ishal ve baş ağrısı gibi birçok personel sağlık sorununun semptomlarını hafifletebilir. Araştırmacılar, tarçında iltihapla savaşmaya ve çeşitli hastalıkların semptomlarını önlemeye yardımcı olan birkaç bileşik tanımladılar. Bu bileşikler ayrıca bağışıklığı artırmaya yardımcı olan anti-oksidatif özelliklere sahiptir. Ancak bazı kişilerin tarçın alerjisi olabileceğini ve tıbbi nedenlerle tarçın kullanmadan önce bir doktora danışmak önemlidir.

tarçının faydaları nelerdir?

Sağlığınız için en iyi tarçın türü seylan tarçınıdır. Seylan tarçını, Cassia muadilinden daha az kumarin içerir. Bu tür tarçını sağlık gıda mağazalarında ve internette bulmak kolaydır. Bu baharat, herhangi bir yemeğe lezzetli bir ektir, ancak aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Yine de tarçın, kan şekeri seviyenizi düşürmek ve kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmak için mükemmel bir baharattır.

Bir dizi çalışma, diyabetin yönetilmesine yardımcı olmak için tarçın buldu. Biyoaktif bileşikleri, insülinin etkilerini taklit edebilir ve yüksek şeker içeriğine sahip bir yemekten sonra kan şekeri seviyesini düşürebilir. Bu faydalar tarçını diyabet hastaları için harika bir yiyecek yapar. Tarçın düzenli olarak tüketildiğinde şekerli bir tatlı yedikten sonra kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir.

Tarçın bir dezavantajı, yüksek dozlarda tüketildiğinde karaciğere zararlı olabilecek kumarin içermesidir. Bununla birlikte, bu bileşik az miktarda tarçında tehlikeli değildir. Ayrıca tarçın takviyeleri çok fazla kumarin içerebilir ve ağız yaralarına neden olabilir. Bazı insanların tarçın alerjisi vardır, bu nedenle tarçın takviyesi almaktan kaçınmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu