Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sütün Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Süt, antioksidanlar açısından zengindir

Süt, antioksidanlar açısından zengindir ve kemikler için iyidir. Aynı zamanda güçlü bir kemik yapısını korumak için gerekli olan D Vitamini, B-6 Vitamini ve B-12 Vitamini için mükemmel bir kaynaktır. Ek olarak sütün sağlığa faydaları arasında, anti-inflamatuar özellikleri de vardır.

sütün sağlığa faydaları nelerdir?

Sütün Sağlığa Faydaları

FDA, çiğ ve pastörize süt arasında besin değeri açısından anlamlı bir fark olmadığını belirtmiştir. Her ikisi de aynı miktarda sağlıklı vitamin, yağ ve karbonhidrat içerir. Ancak çiğ süt içmek sağlık riskleri taşır. Çiğ süt dehidrasyona, dekompresyona ve ölüme neden olabilecek bakteriler içerebilir. Sadece son yedi yılda, binden fazla hastalık vakası çiğ süt yemeyle ilişkilendirildi.

Pastörizasyon, sütteki bakterileri yok eden tek işlemdir. İşlem, sütü kısa bir süre için yüksek sıcaklıklara ısıtmayı içerir. En yaygın pastörizasyon türü, sütü 15 saniye boyunca 161 derece Fahrenheit’e ısıtan Yüksek Sıcaklık Kısa Süreli pastörizasyondur. Ultra Pastörizasyon ise sütü iki saniye boyunca 280 derece Fahrenheit’e ısıtır. 30 ila 90 günlük bir raf ömrüne sahip süt ile sonuçlanır. Ancak süreç, sütteki değerli besinleri ve enzimleri yok eder.

Çiğ sütün sağlığa faydalarının yanı sıra pastörize süt de çiğ sütle aynı besin değerini sağlar. İşlemin, vücudun besinleri sindirmesi ve emmesi için gerekli olan sütteki bazı enzimleri yok ettiğini belirtmek önemlidir. Ayrıca insan sindirim sistemi için hayati önem taşıyan laktaz enzimini önemli ölçüde azaltır. Weston A. Price Foundation tarafından yürütülen bir araştırma, laktoz intoleransı semptomları olan kişilerin yüzde sekseninin çiğ süte geçerek iyileştiğini buldu.

sütün sağlığa faydaları nelerdir?

Laktoz intoleransı

Laktoz intoleransınız olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza veya bir diyetisyene danışmalısınız. Bu durum tehlikeli değildir ve diyetinizi değiştirerek belirtilerinizi yönetebilirsiniz. Bazı durumlarda, laktozu tamamen kesebilirsiniz. Bununla birlikte, kendinizi daha iyi hissetmek istiyorsanız, yavaş yavaş diyetinize süt ürünleri eklemelisiniz.

Herhangi bir ilaç almak istemiyorsanız, laktoz içeren gıdaları yavaş yavaş diyetinize ekleyerek başlamalısınız. Örneğin, her öğüne yarım bardak süt ekleyerek başlayabilirsiniz. Vücudunuzun bunlara tahammül edip edemediğini görmek için yoğurt ve düşük laktozlu peynirleri de deneyebilirsiniz. Farklı marka ve tatları denemeyi unutmayın.

Belirtilerinizin şiddeti, tükettiğiniz laktoz miktarına ve vücudunuzun ürettiği laktaz miktarına bağlı olacaktır. Bazen semptomlar hafiftir ve kendi kendine geçer. Bu gibi durumlarda, personel sağlık uzmanınız size sağlık geçmişinizi soracak ve fizik muayene yapacaktır.

Laktoz intoleransı olan bir çocuğun çok fazla kusması nadir değildir. Bebeğiniz normal bir şekilde büyüdüğü ve sıkıntılı olmadığı sürece bu normaldir. Bu süre zarfında bebeğiniz endişeye neden olmayan normal miktarlarda idrar ve bağırsak hareketleri de üretecektir.

sütün sağlığa faydaları nelerdir?

Kilo almak

Süt içmek diyetinizin sağlıklı bir parçası olsa da, etkili bir kilo alımına yardımcı değildir. Sadece yaktığınızdan daha fazla kalori tükettiğinizde kilo alırsınız. Kilo almadan süt içmek mümkündür ancak ölçülü içmeyi düşünmelisiniz. Az yağlı süt çeşitlerini içerseniz daha az kilo alırsınız. Ayrıca yağsız süt seçebilirsiniz.

Süt, süte hafif tatlı tadı veren doğal olarak oluşan bir şeker olan laktoz içerir. Kilo artırdığı ve diğer personel sağlık sorunlarına neden olduğu bilinen tatlandırıcılar eklenmiş süt içmekten kaçının. Genellikle daha az sağlıklı olarak pazarlanan süt alternatifleri de mevcuttur. Ancak bu ürünlerin sade ve şekersiz versiyonlarında inek sütünden daha az şeker bulunur.

Süt içmek, diyetinize kalori ve protein eklemenin kolay bir yoludur. Diğer besleyici yemeklere eklenebilir veya kahve veya çay ile karıştırılabilir. Aynı zamanda mükemmel bir protein ve diğer önemli besin kaynağıdır. Yağsız süt daha az kaloriye sahipken, tam yağlı süt, az yağlı çeşitlerden daha fazla yağ içerir.

sütün sağlığa faydaları nelerdir?

Anti-inflamatuar özellikler

Süt içmenin insan vücudu için bir takım personel sağlık yararları olabilir. Son araştırmalar, süt ürünlerinin kronik iltihaplanma riskini azaltabileceğini buldu, ancak bazı uyarılar var. Süt ürünlerine alerjisi olan veya gıda alerjisine yatkın kişiler için en iyi seçim olmayabilir. Ancak inek sütüne karşı herhangi bir hassasiyeti olmayan kişiler için süt ürünleri iyi bir seçenek olabilir.

Süt, ana enerji kaynağı olan yüksek konsantrasyonda yağ içerir. Yağ moleküllerinin çapı 0,1 ila 18 mikron arasındadır ve kolesterol ve fosfolipitleri içerir. Süt ayrıca proteinler ve enzimler dahil diğer bileşenleri de içerir. Ayrıca süt, her ikisi de iltihap önleyici etkiye sahip olan yüksek miktarda A vitamini ve D vitamini içerir.

Süt içmek, iltihaptan muzdarip insanlar için diyetin önemli bir parçasıdır. Enflamasyon, vücudun patojenlerle savaşmak için verdiği doğal bir tepkidir, ancak kronik ise olumsuz sonuçları da olabilir. Yeşil çay, kahve, hidrojen suyu, klorella suyu ve süt gibi çeşitli içeceklerin iltihap önleyici faydaları vardır.

Kalsiyum

Süt içmek, diyetinizdeki kalsiyumu artırmanın harika bir yoludur. Ayrıca, güçlü kemikleri korumak için gerekli olan D vitamini de dahil olmak üzere çok çeşitli diğer temel besinleri içerir. Ayrıca süt, sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşturmaya yardımcı olan A vitamini içerir. Ayrıca, süt harika bir protein ve niasin kaynağıdır.

Bununla birlikte, birçok insan laktoz intoleransıdır ve süt ürünleri gaz, şişkinlik, ishal ve kramplara neden olabilir. Bu semptomlar hafif veya şiddetli olabilir, ancak rahatsız edicidir. Süt ürünleri ayrıca yüksek kalp hastalığı riski ile bağlantılı olan doymuş yağ oranı da yüksektir. Sütün etkilerini hissetmeden kalsiyum almak istiyorsanız bunun yerine yeşil yapraklı sebzeleri tercih etmelisiniz. Yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum bakımından yüksektir ve emilim oranı %50’den fazladır.

Sekiz ons sütün bir porsiyonu, sağlıklı bir yetişkin için günde 1.000 mg olan günlük önerilen kalsiyum alımınızın yaklaşık yüzde 25’ini sağlar. Optimal kalsiyum alımı için D vitamini ile güçlendirilmiş sütü seçin. Ayrıca süt, güçlü kemiklerin korunmasına yardımcı olur ve osteoporozu önler.

Protein

Süt, mükemmel bir protein kaynağı ve kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum da dahil olmak üzere çeşitli vitamin ve minerallerdir. Bununla birlikte, aynı miktarda proteini diğer gıdalardan alabilirsiniz. Kardiyovasküler hastalık riski altındaysanız veya kilo vermek istiyorsanız, yağ içeriği yüksek süt içmekten kaçınmak en iyisidir. Benzer şekilde, aromalı sütlerden kaçının çünkü genellikle yüksek düzeyde şeker ve yapay tatlandırıcılar içerirler. Ayrıca bağlayıcılar ve renklendiriciler içerebilirler.

Süt üretim süreci yıllar içinde değişti. Bugün, değişen yağ içeriğine sahip birçok farklı süt türü bulabilirsiniz. Buna rağmen, süt protein alımı için protein sallamalarından daha iyi bir seçimdir. Aslında süt, 8 onsluk cam başına sekiz gram yüksek kaliteli protein içerir. Bağımsız bir içecek olabilir veya yulaf ezmesi gibi kahvaltılık yiyeceklere eklenebilir. Sabah smoothie’leri bile su yerine sütle yapılabilir.

Protein, kas inşa etmenin önemli bir parçasıdır. İyi bir diyete ek olarak, sağlam bir antrenman rutini de eklemelisiniz. Süt içmek size kas kütlesi oluşturmak ve korumak için gerekli amino asitleri verecektir. Ayrıca kas yıkımına karşı korunmaya, kas kaybını önlemeye ve egzersiz sırasında enerji sağlamaya yardımcı olabilir.