Sağlık Makaleleri

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Hastalıklarınız için doğal bir çare arıyorsanız, sirke kullanmayı düşünebilirsiniz. Bu çok yönlü maddenin antibakteriyel ve koruyucudan ev temizliğine ve diyabet tedavisine kadar çeşitli kullanımları vardır. Midedeki asidi azaltma özelliğine sahiptir. Bu, mide ekşimesi ve asit reflünün hafifletilmesine yardımcı olabilir. Anti bakteriyel özelliği ile bağışıklık sistemimize de oldukça katkısı bulunan sirke, kalp damar hastalıklarının risk oranını da azalttığı bilinmektedir.

sirkenin faydaları nelerdir?

Sirkenin Faydaları Nelerdir?

Sirke, çeşitli bakterileri öldürebilen mükemmel bir doğal koruyucudur. Kulak enfeksiyonları, baş biti ve siğiller dahil olmak üzere birçok yaygın enfeksiyonun tedavisinde etkilidir. Sirkenin yaygın bir kullanımı kulak kanalının sulanmasıdır. Sirke bakteri, mantar ve maya hücrelerinin büyümesini engelleyebilir. Ayrıca mikrobiyal protein ekspresyonunu inhibe eder ve sitokinlerin gelişimini engeller.

Elma sirkesinin antibakteriyel aktivitesini belirlemek için beş patojenik bakteri suşu üzerinde çalışılmıştır. Test edilen bakteriler arasında E. coli B6N ve BGM suşları, Pseudomonas aeruginosa ve Staphylococcus aureus yer aldı. Test numuneleri Mueller-Hinton agar üzerinde yetiştirildi ve 4°C’de saklandı. Her suşun antibakteriyel aktivitesi önemli ölçüde değişmiştir.

Koruyucu

Sirke, gıdalarda bakteri ve mantarların büyümesini engelleyen doğal bir koruyucudur. Binlerce yıldır yemek pişirme malzemesi ve ev temizleyicisi olarak kullanılmıştır. Tıpta kullanımı, gücü artırmak ve sağlığı geliştirmek için kullanıldığı Babil’de 5000 BCE’ye kadar uzanıyor. Aslında, sirkenin belgelenmiş ilk kullanımı, Babillilerin birkaç aydır saklanan unutulmuş bir şarabın koruyucu özelliklerini keşfettiği o zamana kadar uzanıyor.

Sirke, eti korumaktan beyaz ürünleri daha parlak ve daha yumuşak hale getirmeye kadar çeşitli faydalara sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca birçok gıdanın rengini ve dokusunu iyileştirir. Sirke, proteinleri yumuşak ve sulu hale getirmek için kimyasal yapısını denatüre ettiği için genellikle et için bir marine olarak kullanılır. Ayrıca esmerleşmeye neden olan enzimlerin aktivitesini engelleyerek beyaz ürünü korur.

sirkenin faydaları nelerdir?

Ev temizleyici

Sirke çok yönlü bir ev temizleyicisidir. Birçok temizlik görevi için kullanılabilir ve inanılmaz derecede ucuzdur. Ayrıca lekelerden ve bakterilerden kurtulmaya yardımcı olabilir, bu yüzden birçok insan için popüler bir seçimdir. Ancak, yüzeylerinizde kullanmaya başlamadan önce, göz önünde bulundurmanız gereken bazı şeyler var.

Sirke, beyaz, elma, balzamik ve şarap sirkesi dahil olmak üzere birçok farklı biçimde bulunur. Farklı sirke türlerinin farklı temizleme etkileri vardır. Bazı türleri ağaçtan, bazıları ise bitkilerden yapılır.

sirkenin faydaları nelerdir?

Diyabet tedavisi

Yakın tarihli bir çalışma, sirkenin diyabetli insanlara yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Araştırmacılar, sekiz ila 12 hafta boyunca sirke alan kişilerin HbA1c’de 0.14 puanlık bir azalma gördüğünü buldu. Ek olarak sirke, glikoza tepki olarak insülin salgılayan vücuttaki beta hücrelerinin işlevini iyileştirdi.

Bu çalışma, sirkenin sadece yeni teşhis edilen şeker hastaları üzerindeki etkisini test etti. Diğer çalışmalar, kesin mekanizma henüz bilinmemekle birlikte, tip 2 diyabetlilerde glikoz seviyelerini azaltabileceğini bulmuştur. Bu, sirkenin tip 2 diyabetli hastalarda insülin etkisini ve glikoz metabolizmasını iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Sirkenin diyabet için uzun süreli bir tedavi olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Araştırmalar, elma sirkesinin kan şekeri düzeylerini orta derecede azaltabildiğini bulmuştur. Bununla birlikte, diyabet ilaçları yerine kullanılmamalıdır. Bununla birlikte, vücut sağlığına zararlı bakterileri azaltabilir. Araştırmalar, sirkenin salatalarda bakteri üremesini de azaltabileceğini göstermiştir. 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre sirkenin antimikrobiyal özellikleri vardır. Araştırmacılar rokayı salmonella ile aşıladı ve yaprakları limon suyu veya sirke ile tedavi etti. Bu tedaviler bakterilerin büyümesini %79 oranında azalttı.

sirkenin faydaları nelerdir?

Kanser önleme

Birçok çalışma, sirkenin kanseri önlemedeki faydalarını göstermiştir. Personel Sağlık Fenolik veya flavonoid içeriği ile sirkenin antioksidan kapasitesi artar. Örneğin kırmızı şarap sirkesi, kırmızı üzüm suyunun antioksidan kapasitesinin %46’sını içerir. Diğer sirkeler, kanser önleyici gıda kaynaklarından yapılır.

Japon araştırmacılar, bir laboratuvar çalışmasında sirkenin kanser hücrelerini  öldürebildiğini buldular. Bu yöntem tek başına kemoterapiden daha etkiliydi. Ancak araştırmacılar, insan vücudunu simüle etmeyen hayvan deneyleri de kullandılar. Kanser teşhisi konulursa yine de doktorunuzu ziyaret etmeniz önerilir. Ancak ailenizde kanser öyküsü varsa düzenli olarak sirke tüketmeyi düşünmelisiniz.

Sirke, yemek pişirmede ve ev temizliğinde yaygın olarak kullanılan doğal bir üründür. Yüzyıllardır ilaç olarak kullanılmıştır. Sirke kelimesi Fransızca “vin aigre” kelimesinden gelir ve “sıvı sirke” anlamına gelir. Sirke, bir sıvı içinde şeker veya nişasta ile beslenen maya tarafından fermente edilir. Bu alkol daha sonra oksijene ve sirkeye kendine özgü tadını veren asetik asit bakterilerine maruz kalır. Sirke, polifenoller de dahil olmak üzere mineraller ve fitokimyasallar bakımından da yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu