Diyarbakır’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Genel Başkan Semih Durmuş, istihdam yetersizliği, şiddet ve ücret adaletsizliği başta olmak üzere sağlık çalışanlarının sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte Türkiye’de çok büyük işlerin başarıldığına dikkat çeken Durmuş, “Bugün Türkiye, sağlık hizmetlerini zengin-fakir ayrımı yapmadan toplumun tümüne ulaştırıyor” dedi.
Sağlıkta Dönüşümün bir ayağı olan performans sisteminin kurgusu bakımından başarılı olduğunu belirten Durmuş, ancak bugün gelinen noktada ücret dengesinde bozulma yaşandığını ifade etti. Durmuş, şunları söyledi:
“Bugün sağlık çalışanlarının itiraz ettikleri temel meselelerinin başında ücretlerdeki adaletsizlik geliyor. Aynı işi yapan aynı saat çalışan farklı hastanelerdeki sağlık çalışanları farklı ücret alıyor. Bu da iş barışana zarar veriyor. Biz bunun yanlışlığını her defasında dile getirdik ve getirmeye de devam ediyoruz. Sağlık çalışanlarının ücretlerinde iyileştirme yapılmasına yönelik büyük bir beklenti var. Konuyla ilgili belli adımların önümüzdeki süreçte atılacağına inanıyoruz. Ancak, döner sermayeden kaynaklı adaletsizlik sürdükçe, maaşların artırılması sorunu çözmeyecektir.”
Sağlıkta istihdam sorununa değinen Durmuş, Türkiye’deki sağlık çalışanının sayısının nüfusa oranladığında yetersiz kaldığını kaydetti. Bir sağlık çalışanının 130 saat fazladan mesai yaptığını dile getiren Durmuş, pandemi ile birlikte iş yükünün arttığına dikkat çekti. Durmuş, düzenli aralıklarla sağlıkta personel alımı yapılması gerektiğini söyledi.
“Biz Bu Ülkeden Gitmeyi Değil, Sorunları Çözmeyi İstiyoruz”
Yurt dışına eğitim, mali ve sosyal nedenlerden dolayı hekimlerin gitmeyi tercih ettiğini söyleyen Durmuş, “Biz bu ülkenin vatandaşıyız, bu ülkede doğup büyüdük. Biz bu ülkeden gitmeyi değil, sorunları çözmeyi istiyoruz. Bizim temel yaklaşımımız bu. Bugüne kadar birçok sorunun üstesinden geldik, bundan sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz. Mesele kaçarak, mesele giderek, sadece kendimizi kurtararak düzelecek bir mesele değil. Sağlık-Sen olarak her konuda tüm paydaşlarımızla, tüm yetkililerimizle görüşerek çözüm önerilerimizi iletiyoruz” diye konuştu.
Döner sermaye adaletsizliğinin kronik sorun haline geldiğini anlatan Durmuş, “Hükümetin ve Sağlık Bakanlığının gerçekten sahaya kulak vermesi, sahada sorunları tespit edip bunlara çözüm üretmesi gerekiyor. Ben bunları çözecek iradenin, aklın ve imkanların devlette, hükümette, Sağlık Bakanlığında olduğuna inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Sağlıkta Şiddet Sorununa Tüm Paydaşlar Sahip Çıkmalı”
Sağlıkta şiddet sorununa da değinen Durmuş, şu ifadeleri kullandı:
“Sağlıkta şiddet sorununun bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Ama bu sorun toplumun tüm paydaşları tarafından sahip çıkılırsa ancak çözülebilir. Sadece yasaları değiştirmek, cezaları artırmakla üstesinden gelemeyiz. Sağlık-Sen olarak biz bu konuda kamuoyunda duyarlılık oluşması adına her ay sağlıkta şiddet raporu yayınlıyoruz ve duyarlılığın oluştuğuna inanıyoruz. Sağlık Bakanı ile Adalet Bakanının yaptığı görüşmede bu sorunun çözüme kavuşturulması noktasında bir irade beyanı görüyoruz. Bu beyan bizim için önemli bir beyan.”
Sağlık çalışanlarının diğer önemli sorununun malpraktis olduğunu kaydeden Durmuş, “Tıbbi müdahale sırasında vatandaşta oluşan mağduriyet, hekimin mağdur edilmesi ile çözülemez. İtiraz ettiğimiz kısım; vatandaşın mağduriyetini gideren devletin bu mağduriyeti sağlık çalışanına fatura etmesi, ondan dava yoluyla almak istemesidir. Hiçbir hekim vatandaşın canını kaybetmesini istemez. Bu durum ayrıca vatandaşı da mağdur ediyor. Malpraktis sorununun muhakkak çözülmesi gerekiyor” dedi.