Sarımsak, iltihap önleyici, antibakteriyel ve antiviral bir besindir. Ayrıca bir takım başka faydaları da vardır. Bunlardan bazıları fitokimyasalları ve iltihap önleyici özellikleri içerir. Bu faydalara ek olarak sarımsak, sayısız lezzet ve aroma bileşiği ile de bilinir. Sarımsağı diyetinize dahil etmenin daha yaygın yollarından bazılarını keşfedelim.
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?
Sarımsak, sağlığımız için faydalı olabilecek çok çeşitli fitokimyasallar içerir. Sarımsak tüketimi, bazı kanser riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Özellikle araştırmalar sarımsak tüketiminin mide ve bağırsak kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Ek olarak, mevcut laboratuvar verileri sarımsağın kanser hücrelerini öldürdüğünü göstermektedir. Sonuç olarak, birçok uluslararası kuruluş sarımsak tüketimini önermektedir.
Sarımsak, insanlığın bildiği en eski bitkilerden biridir ve yemek pişirmede yaygın olarak kullanılmaktadır. Antik çağlardan beri bitki bazlı bir ilaç olarak da kullanılmaktadır. Kükürt içeren bileşiklerinin, bağışıklık sisteminin homeostazını korudukları ve sitokin ekspresyonunu ve proliferasyonunu düzenledikleri için sağlığa faydalı etkileri olduğu düşünülmektedir. Ayrıca sarımsağın çeşitli bulaşıcı hastalıklar için etkili bir ilaç olduğu düşünülmektedir.
Sarımsak bir dizi antioksidan özelliğe sahiptir. Bunlardan bazıları SOD, glutatyon ve nrf2’yi içerir. Sarımsağın, glutatyon S-transferazlar ve sitokrom P450’ler gibi kanserojen detoksifiye edici enzimleri uyardığı gösterilmiştir. Spesifik olarak, alil grupları içeren sarımsak türevlerinin, fare karaciğerlerinde GST aktivitesini arttırdığı gösterilmiştir. Ek olarak, sarımsağın glutatyon peroksidaz ve glutatyon temizleyici enzimlerin aktivitesini arttırdığı gösterilmiştir.
Antibakteriyel
Sarımsağın antibakteriyel özellikleri, kükürt içeren bileşiklerine atfedilir. Bu bileşikler bakteri üremesini ve biyofilm oluşumunu engeller. Antibakteriyel aktiviteleri tıbbi antibiyotikler kadar güçlü olmasa da, bu bileşikler bazı durumlarda hala bakteri üremesini engeller. Dahası, toksik değildirler. Sarımsağın antibakteriyel faydaları çeşitli çalışmalarda incelenmiş ve rapor edilmiştir.
Antibakteriyel etkisi, sarımsakta bulunan kükürt içeren bir bileşik olan allisin varlığına atfedilir. Bu bileşik, çiğ sarımsaktan ekstrakte edildiğinde geniş spektrumlu antimikrobiyal, antifungal ve antiparaziter özelliklere sahiptir. Ayrıca sarımsak bitkisinin toprak parazitlerinden korunmasına yardımcı olur. Ayrıca sarımsağa kendine özgü kokusunu vermekten sorumludur.
Araştırmacılar sarımsakta antibakteriyel etkileri olan birkaç bileşik tanımladılar. Bu bileşikler antibakteriyel, antiviral ve antikanser etkiler göstermiştir. Kanser insidansının azalmasıyla bağlantılıdırlar. Araştırmacılar, sarımsağın kanser tedavisinde veya önlenmesinde kullanılmasına yol açabilecek anti-tümör aktivitelerine sahip olduğu sonucuna varmışlardır. Allisin, sarımsağın antibakteriyel etkisinden sorumlu ana bileşendir.
Sarımsak da güçlü bir antioksidandır. Hücre zarlarına zarar veren ve kanseri teşvik edebilen serbest radikallerin oluşmasını önler. Ayrıca sarımsak, antibiyotiklerden 100 kat daha güçlü bir bileşik içerir. Örneğin, kümes hayvanlarının derisinde ve etinde yaygın olarak bulunan bir bakteri olan Campylobacter’ın büyümesini engeller.
Antiviral
Sarımsak, vankomisine dirençli enterokoklar (VRE) dahil olmak üzere çeşitli patojenlere karşı antiviral etkilere sahip olabilir. Araştırmacılar, sarımsaktaki hangi bileşiklerin bu etkilerden sorumlu olduğunu henüz belirlemedi. Bununla birlikte, çalışmalar allisin ve ajoen gibi sarımsak bileşiklerinin virüslerin büyümesini engellediğini göstermiştir. Taze sarımsak, test edilen dört virüs türünün hepsine karşı antiviral aktiviteye sahiptir. Bununla birlikte, ticari sarımsak ürünleri antiviral aktivitelerinde farklılık gösterir ve etkinlikleri hazırlama yöntemine bağlı olabilir. En yüksek konsantrasyonlarda allisin ve tiyosülfinat içerenler en yüksek antiviral aktiviteye sahipti.
Biyoaktif bileşik allisin, influenza virüsü, insan immün yetmezlik virüsü (HIV) ve her iki tip herpes simpleks virüsü dahil olmak üzere çeşitli virüs türlerinin büyümesini engeller. Araştırmacılar ayrıca sarımsağın COVID-19 adı verilen ve potansiyel bir terapötik ajan olabilecek bir bileşik içerdiğine inanıyor.
Sarımsaktaki antioksidanlar güçlü antiviral ve antimikrobiyal etkilere sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemine zararlı olan inflamatuar prostaglandinlerin üretimini de engeller. Allisin ayrıca bakteri ve virüslerde RNA sentezini inhibe eder.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Personel Sağlıklı ve dengeli beslenmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin en iyi yollarından biridir. C vitamini ve çinko açısından zengin yiyecekler yemek, soğuk algınlığı ve griple savaşmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bağışıklık sisteminiz konusunda endişeleriniz varsa bir personel sağlık uzmanına da danışmalısınız. Neyse ki, piyasada bağışıklık sisteminizi iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok ucuz ve güvenli takviye bulunmaktadır.
Sarımsak, bağışıklık fonksiyonunu etkilediği gösterilen birkaç bileşik içerir. Patojenleri öldürmek için gereken iltihaptan sorumlu olan doğuştan gelen bağışıklık hücrelerini etkilerler. Spesifik olarak, sarımsağın gd-T lenfositlerini ve doğal öldürücü (NK) hücreleri etkilediğini göstermiştir. Çalışmalar sınırlı olmasına rağmen, sarımsakta bulunan bileşiklerin bağışıklık sistemi üzerinde genel olarak faydalı bir etkisi olduğu görülmektedir.
Sarımsak, tıbbi değeri nedeniyle yüzyıllardır kullanılmaktadır ve birçok geleneksel ilaçta aktif bir bileşendir. Ayurveda metinlerinde bağışıklık güçlendirici olarak bile bahsedilir. Kokusu bazen bazı insanlar için bir sorundur, ancak sağladığı güçlü antioksidanlar ve iltihap önleyici özellikler onu diyetinize sağlıklı bir katkı sağlayabilir.
Soğuk algınlığını tedavi eder
Sarımsak antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir ve halk arasında soğuk algınlığı tedavisi olarak kullanılır. Yetişkinler yılda yaklaşık iki ila dört kez üşütme riski altındadır. Sarımsak kullanımının birçok faydası vardır, ancak soğuk algınlığını gerçekten iyileştirip iyileştirmediği sorusu göründüğü kadar basit değildir.
Çocuklarda yapılan bir çalışmada sarımsağın üst solunum yolu enfeksiyonu riskini azaltıp azaltmadığı incelenmiştir. Ayrıca sarımsağın plaseboya ve standart tedaviye karşı etkilerini karşılaştırdı. Sonuçlar, sarımsak alan kişilerin plasebo alanlara göre daha az soğuk algınlığı semptomlarına sahip olduğunu gösterdi. Ancak, bu çalışmanın birkaç kusuru vardı.
Sarımsak hoş olmayan bir kokuya sahip olsa da, anti-viral özelliklere sahiptir. Ayrıca, soğuk algınlığı için etkili bir tedavi olmasını sağlayan antioksidanlar ve anti-mikrobiyal özelliklerle de doludur. Sınırlı klinik kanıt mevcut olsa da, yaşlı sarımsak özütünün bağışıklık hücresi aktivitesini arttırdığı ve soğuk algınlığı semptomlarını azalttığı görülmektedir.
Sarımsak, soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek antioksidanlar ve vitaminler açısından zengindir. Araştırmalar sarımsağın soğuk algınlığının süresini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve özellikle boğaz ağrısı olanlar için faydalı olduğunu göstermiştir. Ek olarak alınabilir veya boğaza uygulanabilir. Bununla birlikte, semptomlar devam ederse veya şiddetli ise doktora danışmak en iyisidir.
Kolesterolü düşürür
Son zamanlarda yapılan bir araştırma, sarımsağın LDL kolesterol seviyelerini ve trigliserit seviyelerini düşürdüğünü ve ayrıca HDL seviyeleri üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini göstermektedir. Araştırmacılar, altı hafta dört aylık sarımsak tüketiminden sonra HDL seviyelerinin% 15 arttığını bildirdi. Sarımsağın sağlığa birçok faydası olsa da kolesterol düşürücü etkisi kısa ömürlü olabilir.
Yeh tarafından yapılan in vitro çalışmalar sarımsağın aktif bileşenlerini ortaya çıkarmıştır. Bunlar, 11’i suda çözünür ve altısı yağda çözünür olan 17 kükürt içeren bileşiği içerir. Bu bileşikler, sıçan karaciğer hücrelerinde kolesterol seviyelerini yüzde 40 ila 60 oranında düşürdü. Bu bileşikler arasında s-alil-sistein, s-etil-sistein ve s-propil-sistein bulunur.
Bu çalışmanın yazarları, sarımsağın, kolesterol sentezinden sorumlu olan pentoz fosfat yolundaki enzimlerin ve kolesterol 7a-hidroksilazdaki aktivitelerini azaltarak LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğünü söylüyor. Ayrıca hepatik yağ asitlerinin sentezini inhibe eder. Bununla birlikte, sarımsak yağı, sarımsak özleri ile aynı kolesterol düşürücü etkilere sahip görünmüyor ve HDL-C seviyelerini önemli ölçüde düşürmedi.
Araştırmacılar, sarımsağın mütevazı kolesterol düşürücü etkilere sahip olduğu, ancak tıbbi ilaç tedavisinin yerine kullanılmaması gerektiği sonucuna vardı. Sarımsağın kolesterol seviyelerini düşürüp düşüremeyeceğini değerlendirmek için araştırmacılar sarımsak özlerinin hepatositler ve serum kolesterolündeki etkilerini analiz ettiler.