“Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği İki Yaşında”
Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SaHaDer) sosyal medyadan birbirini hiç tanımayan, amacı sağlık meslek mensuplarının çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi olan farklı branşlardaki kişilerin bir araya gelerek tüm sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm aramak, yasal boyutta ve tüzel kişilik olarak temsil edilmesi maksadıyla 11.11.2020 tarihinde kurulmuştu. Kurulan bu dernek 11.11.2022 tarihi itibarıyla 2 yaşına girdi.
Kuruluşunun ikinci senesinde; şimdiye kadar 39 sağlık branşının yıllardır ötelenen çalışma koşullarının düzeltilmesi, şiddetin önlenmesi, ekonomik ve özlük hakların iyileştirilmesi için sağlık meslek mensuplarını fırsat verilen her mecrada temsil etti.
Sağlık çalışanlarına yapılan haksızlıklara karşı gerektiğinde sahada gerektiğinde ise sosyal medyada konuyu gündem haline getirerek farkındalık oluşmasını sağladı. Kademeli Geçişle Unvan Değişikliği Projesi, sosyal medya entegrasyonu ile sağlıkta şiddetin önlenmesi amacıyla #BeyazKod1111 projesi gibi yenilikçi fikir hayata geçirdi ve geçirmeye devam ediyor.
“Mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi ve susmayacağımızı yeniden hatırlatıyoruz.”
SaHaDer tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği kısa adı SaHaDer olan derneğimiz sosyal medyadan birbirini hiç tanımayan, amacı sağlık meslek mensuplarının çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi olan farklı branşlardaki kişilerin bir araya gelerek tüm sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm aramak ve yasal boyutta ve tüzel kişilik olarak temsil edilmesi maksadıyla 11.11.2020 tarihinde kurulmuştur.
Kuruluşunun ikinci yılında; şimdiye kadar 39 branşın yıllardır ötelenen çalışma koşullarının düzeltilmesi, şiddetin önlenmesi, ekonomik ve özlük hakların iyileştirilmesi için sağlık meslek çalışanlarının fırsat verilen her mecrada temsil etmiştir. Sağlık sahasında, mecliste, partilerin sağlık komisyonlarında, forum ve çalıştaylarda, ulusal ve sosyal medyada gündem çalışmaları yaparak kronikleşmiş çözüm bekleyen problemlere ışık tutmuştur. Bu çalışmalarla sağlık iş kolundaki sendika ve sivil toplum kuruluşlarına yön verme, tespit yapma çözüm önerisi sunma noktasında mücadele etmeye devam etmektedir.
Yapılan çalışmalara göz atıldığında; sağlık çalışanlarına ödenen sabit ek ödemeden kesilen gelir vergisi hakkında maliyeye başvuru yapılarak mağduriyete sebep olan bu uygulamaya son verilmesi , Sendikal üyeliklerin ve istifaların E-Devlet üzerinden yapılması amacıyla kanun teklifi verdirilmesi, MobbingDer ile işbirliği yapılarak sağlık meslek mensuplarının konuyla ilgili bilgilendirilmesine öncülük edilmesi, İyi parti grup toplantısında meclis kürsüsünden sağlık meslek mensuplarının çözüm bekleyen sıkıntıları ve pandemi dönemindeki durumunun aktarılması, CHP sağlık forumunda sağlık meslek mensuplarının temsil edilmesi ve aktif olarak katkı sunulması, Demokrat parti sağlık komisyonu için problemler ve çözüm yolları ile ilgili rapor hazırlanılması, İyi parti sağlık çalıştayına aktif temsilci olarak bulunulması, Ankara’da yapılan ve sağlık iş kolundaki sivil toplum örgütleriyle beraber basın açıklaması ve mitinglerde sağlık emekçilerinin temsil edilmesi, sağlıkta şiddet, yönetici terörü, sağlık meslek mensuplarını yıpratan, üzen her olayın gündeme taşınması gibi bir çok mücadele örneği vermiştir.
Hiçbir koltuk derdi olmayan, makam peşinde koşmayan ve sahadan aldığı dönüşlerle birlikte birçok haksızlık basın yoluyla, sosyal medya yoluyla gündem haline getirilmiş ve farkındalık yaratılmıştır. Yapılan projelere bakıldığında Kademeli Geçişle Unvan Değişikliği Projesi, sosyal medya entegrasyonu ile sağlıkta şiddetin önlenmesi amacıyla #BeyazKod1111 projesi, Şiddet butonu projesi gibi birçok yenilikçi fikir hayata geçirilmiştir.
Güncel olarak giyim yardımının 30-40 TL gibi tutarların günümüz ihtiyacını karşılayacak biçimde güncellenmesi, nöbet ücretlerinin şuanda mesai ücretinin yarısına tekabül edecek şekilde ödeme yapılmasının önüne geçilmesi ve revize edilmesinin sağlanması, ek ödeme yönetmeliğindeki 0,32 ve 0,006 gibi katsayıların sağlık çalışanlarının emeğini karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmesi, banka promosyonlarının sağlık emekçilerinin lehine sonuçlandırılması gibi konuları gündeme taşımakta ve dikkat çekmektedir.
SaHaDer kurulduğu günden bu tarafa derneğin tüm misyon ve vizyonlarına göre hareket etmiş olup, sağlık kolundaki 39 branşı temsil etmeye devam etmiştir. Her haklı davanın, her eylem birliğinin ve sahada çalışan üyesi olsun olmasın tüm sağlık meslek mensuplarının yanında ve haklı davalarının takipçisi olacaktır. İki yıldır gerek üyelikleri ile gerek gönül bağları ile verdiğimiz mücadelede yanımızda olan tüm emekçilere teşekkür ediyor, mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi ve susmayacağımızı yeniden hatırlatıyoruz.”