Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sağlık-Sen Nedir? Sağlık-Sen Ne İş Yapar? Sağlık-Sen Başkanı Kimdir?

Sağlık-Sen, Türkiye genelinde sağlık

Sağlık-Sen, Türkiye genelinde sağlık ve sosyal hizmetler alanında ve bu alanla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında faaliyet göstermektedir. Ülkemizde kurulan sağlık sendikaları içinde, 250 bine yakın üyesiyle en kalabalık üye grubuna sahip sağlık sendikasıdır. 6 Haziran 1995 tarihinde, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının haklarını korumak amacıyla kurulan sendikanın ilk başkanı Dr. Ahmet AKSU’dur. Kurulduğu dönemde, Sağlık ve Çevre Sendikası ismi verilen sendika, 1999 senesinde gerçekleştirdiği tüzük değişikliği ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (SAĞLIK-SEN) ismini almıştır.

Sendikanın kurucuları arasında Dr. Ahmet AKSU’nun yanı sıra, Fuat ÇALIŞKAN,  B. Necati ŞİMŞEK, Taner GÖKÇINAR, İlknur POYRAZ, Hüseyin BALTACI, Yaşar KARAPINAR, Bülent KUTLUCA, Yaşar BAŞARAN, Bünyamin SAYIN, Nihat ÜLGEN, Kürşat DERİCİ ve Hüseyin ERENER yer almaktadır.

sağlık-sen ne i̇ş yapar? sağlık-sen ne zaman kuruldu? sağlık-sen başkanı kim?

Sağlık-Sen Hangi Amaçlar Doğrultusunda Hareket Eder? Sağlık-Sen Nedir? Sağlık-Sen Ne İş Yapar?

Sendika, temel insan hakları ilkelerine ve özgür düşünce temellerin e dayanan, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu, gerek millet iradesine gerekse milletin seçtiği idareye saygı gösterilen, katılımcı demokrasiyi benimseyen, özgür birey ve sivil toplum örgütlerine gerçek anlamda var olma ve düşünce üretip teklifler sunma hak ve imkanlarını hayata geçirmeyi amaçlamaktadır.

Kimsenin ötekileştirilmediği, hoşgörünün hakim olduğu, insani farklılıkların zenginlik olarak kabul gördüğü, ücret ve gelir dağılımında adaletin tam anlamıyla sağlandığı, sendikal hakların evrensel hukuk ilkelerine ve uluslararası sözleşmelere dayalı olarak gerçek manada hayata geçirildiği, sağlık çalışanlarının ve sosyal hizmet personelinin insan olmanın onurunu her yönüyle yaşayabildiği, çalışma hayatında saygın bir biçimde var olmalarının sağlandığı, demokratik ve sosyal hukuk devleti olmanın gerekliliği çerçevesinde her vatandaşın devlet imkanlarından eşit bir biçimde yararlandığı,

düşünce ve kanaat özgürlüğü ile din ve vicdan hürriyetinin gerçek anlamda teminat altına alındığı, başta çalışma hayatında yer alan kadınlar olmak üzere, gençlere ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılık uygulamalarının hayata geçirildiği, kadınların sivil toplumda ve yönetim kademelerinde daha fazla temsil hakkına sahip olduğu, medeniyet köklerimizde var olan değerleri idrak etmiş daha özgür, çevreye ve doğaya duyarlı, daha müreffeh ve daha mutlu insanların yaşadığı, daha güçlü, daha zengin Türkiye idealine ulaşmaya katkı sunmak, Sağlık-Sen’in amaçları arasındadır.

 

Sendikanın Misyonu ve Vizyonu Nedir?

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının, daha sağlıklı, daha huzurlu, daha yaşanabilir şartlarda çalışması, maddi olarak refahlarının, manevi anlamda huzurlarının sağlanması, özlük ve sosyal haklarının korunması, sağlık politikalarında ve sosyal politikalarda yön belirleyici olmak, ülkemiz insanı başta olmak üzere tüm dünya milletlerinin, daha özgür, daha adil ve daha huzur dolu bir dünyada yaşamasına katkıda bulunmak, Sağlık-Sen’in misyonları arasındadır.

 

2 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen 6. genel kurulu neticesinde, genel başkanlığa seçilen Semih DURMUŞ, genel başkan vekili Durali BAKİ, teşkilatlanmadan sorumlu genel başkan yardımcısı İdris BAYKAN, mali işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Mahmut Faruk DOĞAN, basın ve iletişimden sorumlu genel başkan yardımcısı Şemsettin KARADOĞAN, mevzuat ve toplu sözleşmelerden sorumlu genel başkan yardımcısı Yusuf Dural, eğitim ve sosyal işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Yasin BARUTÇU ile birlikte sendikanın yönetim kurulunda görev yapmaktadır.

Sosyal adaletin tesisinde üzerine düşeni yapmak, sağlık çalışanları ve sosyal hizmet personelinin haklarını savunmak, çalışma ahlakı ve disiplininin sağlanmasına destek vermek, Sağlık-Sen’in vizyonları arasında yer almaktadır. Mazlum ve mağdurların güvenilir limanı olmak, insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışına sahip çıkmak, empati ve hoşgörünün toplumumuzun tüm hücrelerine işlemesine gayret etmek, bütün farklılıklara rağmen bir arada yaşama çabasına omuz vermek, sendikanın vizyonunda yer alan diğer maddelerdendir.

 

Sağlık-Sen, Üyelerine ve Üye Adaylarına Hangi Vaatlerde Bulunur?

Demokratik katılımı sağlamak, şeffaf bir yönetim anlayışını benimsemek, insan merkezli ve çözüm odaklı politikalar geliştirmek, sendikanın üyeleri ve üye adayları için bulunduğu vaatler arasında yer almaktadır. Ayrıca vizyon ve misyonu içinde yer aldığı üzere, Sağlık-Sen üyelerinin her türlü hakkını savunmayı, daha adil, daha özgür, daha sağlıklı bir dünya için var gücüyle çalışmayı vadetmektedir.

Sırasıyla, Dr. Ahmet AKSU (1995-2008), Mahmut KAÇAR (2008–2011), Metin MEMİŞ (2011-2019) ve Semih DURMUŞ’un (2019-Devam Ediyor) başkanlığını yaptığı Sağlık-Sen’in genel merkezi bugün itibariyle Ankara’da olup, adresi ise Zübeyde Hanım Mah. Sebze Bahçeleri Cad. No:86 Altındağ’dır.

 

Sendika Üyeliği Neden Gerekli?

Bilhassa covid-19 salgınından sonra, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünyada ilan edilen pandemi ile birlikte sağlık çalışanları, iki seneye yakın bir süredir çok zor şartlar altında çalışmaktadır. Zaten güçlüklerle dolu bir alan olan sağlık sektörü, bu salgınla birlikte iyiden iyiye çalışılması güç bir hale gelmiştir.

Uzun ve düzensiz çalışma saatleri neticesinde, kronik uykusuzluk, trafik kazaları, yorgunluk, hafıza ve konsantrasyon sorunları, tükenmişlik sendromu, iş kazaları, duygu-durum bozuklukları, sağlık personelinin sıklıkla karşılaştığı sorunlardır.

sağlık-sen ne i̇ş yapar? sağlık-sen ne zaman kuruldu? sağlık-sen başkanı kim?

Öte yandan, hepatit, AİDS, şarbon gibi hastalıklara yakalanma riski, fiziksel ve sözel şiddetle karşılaşmak, radyasyona maruz kalmak, sağlık sektöründe görev alanların karşı karşıya kaldığı diğer büyük sorunlar arasındadır.

Özellikle ülkemizde, sağlık çalışanlarının cehaletten kaynaklı şiddet görmekten tutun da, özlük hakları, maddi şartları, sağlık alanında eğitim görmenin her bireyin harcı olmaması gibi etkenleri de üst üste koyunca, son yıllarda yoğun olarak yurt dışında çalışma isteği doğrultusunda hareket ettikleri gerçeği gözler önündedir. Bütün bu sebepler, sağlık çalışanları ve sosyal hizmet personelinin bir sendikaya bağlı olarak çalışma hayatını sürdürmesini gerektirmektedir.

Ülkemizin en çok üyeye sahip sağlık sendikası olması dolayısıyla temsil hakkını da elinde bulunduran Sağlık-Sen, sağlık çalışanları ve sosyal hizmet personellerinin, haklarının korunması noktasında tercih ettikleri sağlık sendikalarından biridir. Türk Sağlık-Sen, SES, Demokratik Sağlık-Sen, Genel Sağlık İş, Şehit Gazi-Sen Sağlık, Bağımsız Sağlık-Sen, Birlik Ve Dayanışma Sendikası, Sahim-Sen, Sağlık Hak-Sen ve Ahesen, ülkemizde sendikal faaliyetler gösteren 37 sağlık sendikası arasında en önemli olan sendikalardandır.