Saçkıran (Alopesi Areata) Hastalığı Nedir?
Saçkıran (Alopesi Areata) görülen kişilerde otoimmün tiroid hastalığı, vitiligo, atopik egzama gibi otoimmün hastalıklar görülme ihtimali yüksektir.
Saçkıran, bir kişinin saçlarının veya kaş, kirpik, sakal vb. Saçlı deride meydana gelen kısa süreliğine bölgesel olarak dökülen karakterize bir hastalıktır. Zamanla, saçsız bölgedeki saçlar tekrar uzayabilir veya yeni lezyonlar görünebilir. Saçkıran esas olarak gençlerde görülür. Hastalığı olan her 100 kişiden 70 ila 80’i 40 yaşın altındadır. Erkeklerde kadınlardan daha yaygındır.
Saçkıran (Alopesi Areata) Nedenleri Nelerdir?
Saçkıran otoimmün bir hastalıktır (kişinin savunma hücreleri kendi vücut hücrelerine yabancı olarak saldırır). Savunma hücreleri, bir kişinin saç köklerine saldırır. Saçkıran olan kişilerin otoimmün tiroid hastalığı, lökoplaki, lupus ve atopik egzama gibi otoimmün rahatsızlıklara sahip olma olasılığı daha yüksektir. Hastalığın genetik bir bileşene de sahip olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca ailesinde astım, diyabet veya alerji öyküsü olan kişilerde daha sık görülür. Genetik yatkınlığı olan kişilerde bu duruma belirli tetikleyiciler neden olur.
Saçkıran (Alopesi Areata) Belirtileri Nelerdir?
Saç veya vücut kılları aniden belli bir bölgede dökülür. Bu duruma dökülen bölgeye göre saç kırılması veya sakal kırılması denir. Saçkıran ayrıca kaşlarda ve kirpiklerde de görülebilir.
Saçkıran (Alopesi Areata) Nasıl Tedavi Edilir?
Kellik için en yaygın tedavi, bağışıklık sistemini zayıflatabilecek güçlü anti-enflamatuar ilaçlar olan kortizonların kullanılmasıdır. Bunlar çoğunlukla lokal enjeksiyonlar, topikal kremler veya haplar şeklindedir.
Saçkıran tedavisinde öncelikle saçkıranın oluştuğu bölgeye topikal kremler ve emülsiyonlar sürülür. Lokal tedavi bazen yardımcı olmuyor. Farklı alopesi türleri vardır. Topikal tedaviler, her tür saç dökülmesi için olumlu bir yanıt vermeyebilir.
Bu durumda, saçkıranın olduğu bölge doğrudan cilt altına bir iğne ile intralezyonel enjeksiyonla uyuşturulur. Çok daha yaygın saç dökülmesi vakalarında, sistemik ilaçlar, yani. kortizon içeren ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca halkanın oluştuğu bölgeye özel bir tortu karışımı sürülür ve işlem yapılır.