Sağlık Makaleleri

Ramazan Ayında Gebelik Dönemi

Hamile kalmayı planlayan veya hamile olan kadınların en sık sorduğu sorulardan biri de Ramazan ayında oruç tutup tutamayacaklarıdır. Birçok platformda sıklıkla tartışılan oruç, anne adaylarının kafasını karıştıran bir konu. Gebelikte oruç tutmanın zararlı olup olmadığı ya da oruç tutmanın bebeğe zararı olup olmadığı gibi sorular birçok anne adayının kafasını karıştırmaktadır.

Gebelikte Oruç Tutarsam Nelere Dikkat Etmeliyim?

Hamilelik beslenme açısından çok özel ve hassas bir dönemdir. Oruç tutmayan hamilelerde bile bazen yetersiz ve dengesiz beslenme nedeniyle sağlık sorunları gelişebilmektedir. Oruç tutan gebelerde bu ihtimal çok daha fazladır. Bu nedenle, bu dönemde doktorunuzdan özel tavsiye almanız sizin ve bebeğinizin sağlığı için iyidir. Oruç tutan annelerde diğer gebelere göre anne ve bebeğin sağlık kontrolleri daha sık yapılmalı, hem anne hem de bebek sürekli izlenmelidir. Bebeğin büyümesi, gelişmesi, kilosu gibi konular çok daha yakından takip edilmelidir.

Su Kontrolü Önemli

Hamilelik bir kadın için fizyolojik bir durumdur. Gebelikte oruç tutulması, gebenin herhangi bir hastalığı, çocuğun gelişimsel bozukluğu, hipertansiyon, anormal kilo veya kilo kaybı olmadıkça anne ve fetüs için sorun oluşturmaz. Ama özellikle gebeliğin 30. haftasından sonra içtikleri su miktarı kontrollü ve dikkatli olmalıdır. Özellikle 30 haftadan büyük hamilelerin sahur ile iftar arasında bol sıvı tüketmesi gerekir. Hamilelikte oruç tutmak, sıvı alımı yeterliyse mümkündür.

İftar ve Sahurda Bunlara Dikkat!

Oruçlu hamilelerin iftar ve sahurda belli noktalara dikkat etmesi gerekir. Özellikle hamileliğin ilk 20 haftasında bebeğin beslenmesi annenin beslenmesinden bağımsızdır ancak oruç tutan bir annenin iftar ve sahur öğünlerinde değerli karbonhidrat miktarını dengelemesi önemlidir. Bu denge sağlanırsa hamilelerin ilk 20 hafta oruç tutmalarında bir engel yoktur. İleri yaşta hamilelik yaşamıyorsanız, şeker hastalığınız yoksa veya büyüme geriliği nedeniyle hamilelik izlenmiyorsa oruç tutabilirsiniz.

İftar ve sahurda dikkat edilmesi gerekenler:

  • İftarda et, sebze, mercimek, nohut ve bulgur gibi besleyici tahıllardan oluşan dengeli bir tabak tercih etmelisiniz.
  • Sahur öğününe de yumurta, yoğurt ve sütü mutlaka dahil etmelisiniz.
  • İftar ve sahur arasındaki akşam öğününde mutlaka meyve, yoğurt ve süt içeren bir ara öğün yapmalısınız.
  • İftarla sahur arasında 2-2,5 litre kadar su tüketmeli ve bu süreçte çay, kahve gibi vücudu susuz bırakan içeceklerden de uzak durmalısınız.
  • Fazla yağlı, baharatlı, tuzlu ve şekerli gıdalar da uzak durmanız gerekenler arasında.
  • Asitli içecekler ve hazır meyve suları da tüketilmemeli.
  • Doktorunuzun verdiği mineralleri ve multivitaminleri düzenli aldığınızdan emin olmalısınız.
  • Kepekli makarna, yulaf, kepekli ekmek ve tuzsuz fındık gibi glisemik indeksi düşük olan yiyecekleri tüketmeye özen göstermelisiniz.

Hamilelikte Oruç Tutmak Bebeğim Ve Sağlığım İçin Bir Risk Oluşturur Mu?

Bu konuda halen çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Kesin olmamakla birlikte birçok uzman hamilelikte oruç tutmanın hem anne hem de bebek sağlığı için iyi bir fikir olmadığı konusunda hemfikirdir. Düşük doğum ağırlıklı bebekler ile özellikle erken gebelikte oruç tutma arasında bağlantı olduğunu gösteren araştırmalar var. Uzun yaz aylarında oruç tutmakla birlikte sıvı kaybı ve böbrek sorunları olasılığı artar. Ancak sağlıklı gebelerde oruç tutmanın bebeği ve/veya gebeyi olumsuz etkilemediğini gösteren araştırmalar da mevcuttur. Hamilelik orucunun siz ve bebeğiniz üzerindeki etkilerini doktorunuz ile tartışmak ve kararınızı buna göre vermek en doğrusudur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu