Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, dünyada ve Türkiye’de son dönemde covid-19 sonrası Post Covid ya da Long Covid vakalarının görülmeye başladığını bildirdi.
Covid-19’un artık Türkiye için mevsimsel bir duruma geldiğini, Post Covid veya Long Covid‘in yükselişe başladığını belirten Prof. Dr. Alper Şener, insan vücudundan uzun süre kalabilen Post Covid veya Long Covid‘in kalıcı hasarlar bırakabilen sendromik bir hastalık olduğunun altını çizerek, “Bu sendromik hastalığa aslında ne yazık ki tedavi anlamında halihazırda dünyanın bulduğu bir tedavi yok” söylemlerinde bulundu.
“‘Post Covid’ ya da ‘Long Covid’ tırmanışa geçti.”
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Covid-19 enfeksiyonları artık Türkiye için mevsimsel hale geldi. Özellikle son zamanlarda dünya genelinde ve Türkiye’de daha çok ‘Post Covid’ ya da ‘Long Covid’ tırmanışa geçti.
Biz bunlara covid-19 sonrası enfeksiyon tabloları diyoruz. Bu tablolar açısından baktığımızda hatırlama güçlükleri, hafıza güçlükleri, devam eden ve sürekli hale gelen hiç geçmeyen kronik öksürük, çabuk yorulma, kalple ilgili olan iltihaplar, kalple ilgili olarak ritim bozuklukları, kalple ilgili ortaya çıkan diğer tablolar onun beraberinde kas ve eklem ağrıları, uykusuzluklar gibi çok geniş bir sendromik tablo var. Saç dökülmesi bile dahil edilebiliyor.
Hormonal düzensizliklere bağlı bayanlarda ortaya çıkan adet düzensizlikleri de bunun içerisine dahil edilebiliyor. Dolayısıyla eğer covid-19 enfeksiyonu sonrasında ortalama 3 aydan daha uzun süre devam eden PCR testi negatifleştikten sonra 3 aydan daha uzun süre devam eden, baştan tırnağa kadar hatta saça kadar ulaşan başka sebeple açıklanamayan bir klinik tablonuz varsa mutlaka koronavirüs sonrası ‘Post Covid ya da ‘Long Covid’ tablosu açısından araştırmak lazım.
“Bu çünkü sendromik bir hastalık”
Bunun için bazı kan testleri var. Sitokin düzeyleri bakılabiliyor. Bu bizim için yönlendirici, bu sitokin değerlerinde belli değerlerde yükseklikler varsa bu bizim için ‘Post Covid ya da ‘Long Covid’ tablosu olarak adlandırıyoruz. Bu çünkü sendromik bir hastalık.
Bu sendromik hastalığa aslında ne yazık ki tedavi anlamında halihazırda dünyanın bulduğu bir tedavi yok. Denenen tedavi metotları var ya da semptomatik tedavi diyoruz. Bunlardan bir tanesi, öksürükle, kalple ilgili olan tedavilerde onları yönlendirmeye çalışıyoruz hastalarımıza. Unutkanlık ve beraberinde algı problemleri varsa onlara yönelik nörologların yaptığı bazı yaklaşımlar var.
Kas, eklem ağrılarına yönelik de daha çok nonsteroid antienflamatuvarları uygulamak gerekiyor. Bu semptomlardan herhangi birisi varsa ve covid-19 enfeksiyonu sonrası 3 aydan daha uzun süre devam ediyorsa mutlaka bir hastanede bu konuyla deneyimli bir hekim tarafından takip edilmenizde fayda var.” söylemlerinde bulundu.