Paul Ehrlich Kimdir?
Paul Ehrlich tarafından gerçekleştirilen en ünlü deneylerden biri, bir tavşanın zehirli bir maddeye maruz kaldıktan sonra hayatta kaldığını göstermesiydi. Ayrıca tavşanın maddeye maruz kaldıktan sonra uzun süre nasıl hayatta kalabileceğini de gösterdi. 1883’te Ehrlich, Neustadt’tan zengin bir tekstil sanayicisinin kızı olan Hedwig Pinkus ile evlendi. Birlikte mutlu bir şekilde yaşayan çiftin iki kızı oldu.
Paul Ehrlich kimdir
Salvarsan yaygın olarak kullanılan bir anti-sifilitik ilaçtır. ‘Tasarruf eden arsenik’in kısaltmasıdır ve frengi tedavisinde yaygın olarak kullanılır. İlaç Paul Ehrlich tarafından geliştirildi ve Hoechst şirketinin ürünüdür. Sonuç olarak, Ehrlich dünya çapında tanınma ve popülerlik kazandı.
914 numaralı bileşik, Ehrlich’in altmış beşinci doğum gününde geliştirildi. Kısa süre sonra Neosalvarsan(r) markası altında pazarlamaya başladı ve frengi hastalarının tedavi süresini iyileştirdiğini keşfetti. Bununla birlikte, mide bulantısı ve kusma dahil olmak üzere bazı önemli yan etkileri vardı. Ayrıca toksisiteye neden olma eğilimindeydi, bu nedenle etkinliğini sağlamak için nitrojen atmosferi altında saklanması gerekiyordu.
Paul Ehrlich Yan zincir teorisi
Ehrlich, 1897’de immünolojik araştırmaların temeli haline gelen yeni bir teori önerdi. Teorisinde hücreler, bakteriler tarafından üretilen zehirlere bağlanan ve onların hedeflerine ulaşmalarını engelleyen yan zincirler üretir. Bu moleküller daha sonra antikorlar olarak bilinir hale geldi. Ancak, Ehrlich’in orijinal teorisiyle ilgili bazı tartışmalar var.
Ehrlich’in teorileri bir dizi görünmez varlık ve kimyasal reaksiyon içeriyordu. Teorik bir temele dayanmalarına rağmen, gerçek oldukları hiçbir zaman kanıtlanamadı. Yine de, bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere belirli fenomenleri anlamak için faydalıdırlar.
Yeni hücre tipinin keşfi
Paul Ehrlich, immünoloji ve hematoloji de dahil olmak üzere birçok alanın anlaşılmasına katkıda bulunan önde gelen bir bilim adamı ve kimyagerdir. Bu alandaki çalışmaları, çeşitli hücre tipleri için yeni isimlendirme ve sınıflandırma sistemlerine yol açtı. Çalışması, hücre fonksiyonları ve morfolojisinin sağlam bir şekilde anlaşılmasına dayanıyordu ve farklı morfolojilerin, hematopoietik soylar içindeki belirli olgunlaşma aşamalarıyla ilişkili olduğunu kabul etti. İlk keşifleri, kırmızı kan hücreleri ve kırmızı hücre öncülerinin incelenmesini içeriyordu ve onları normoblastlar, megaloblastlar ve poikiloblastlar olarak sınıflandırdı.
Prusya Maliye Bakanlığı, Ehrlich’i bütçesini aştığı ve gelirini azalttığı için eleştirirken, zengin bir Yahudi hayırsever ve Lazard Speyer-Ellissen’in ortak sahibi Georg Speyer’den önemli bağışlar aldı. Prenses Victoria kanser vakası kamuoyunun dikkatini çekmişti ve varlıklı Frankfurt vatandaşları Ehrlich’in kanserle mücadele çabalarına bağış yapmaya başladı. Ek olarak, II. Wilhelm kişisel olarak Ehrlich’ten tüm zamanını ve enerjisini kanser araştırmalarına ayırmasını istedi. Kanser araştırmaları için Deneysel Terapi Enstitüsü’nde bir bölüm kurdu. Ortağı kimyager Gustav Embden de vakıfta çalıştı.
1910’ların başında Paul Ehrlich, frengiyi tedavi edebilecek yeni bir ilaç geliştirdi. Frengi, cinsel yolla bulaşan ölümcül, endemik bir hastalıktı ve hastalıktan sorumlu bakteriyi öldürebilecek bir ilacın keşfi büyük bir atılımdı. Ehrlich, bakteriyi insan konakçıya zarar vermeden yok edecek sihirli bir mermi geliştirmek için bir bilim insanı ve mühendis ekibini bir araya getirdi. Ancak araştırması tartışma ve muhalefetle karşılandı.
Ehrlich, Salvarsan’ı keşfettikten sonra, Londra’daki Uluslararası Tıp Kongresi önünde ifade verdi ve burada kemoterapinin geleceğini ve belirli hastalıkları tedavi etmek için spesifik ilaçlara duyulan ihtiyacı anlattı. 1914’te Reichstag, Salvarsan’ın kullanımını tartıştı, ancak Alman hükümeti Ehrlich’i destekledi ve ilacı sifiliz için değerli bir tedavi ilan etti. 1919’da Ehrlich, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önünde ifade verdi ve hükümeti ilaç endüstrisine karşı harekete geçmeye ve halkı korumaya çağırdı.
İnsan hakları ihlali
Paul Ehrlich, nüfus kontrolünün önde gelen bir destekçisiydi ve Amerika Birleşik Devletleri’nin diğer ülkelere vazektomi kampanyaları başlatması için baskı yapması gerektiğini savundu. Ancak, ayrımcı veya acımasız olan kısırlaştırma programlarını savunmadı. İnsan hakları ihlalleri bu programların bir sonucuydu. Sonuç olarak, Ehrlich bu politikaları desteklemedeki rolü nedeniyle eleştirildi.
Ehrlich, 1965’te “Nüfus Bombası” adlı kitabını yayınlayan bir biyolog. O zamandan beri insan nüfus artışını sınırlama ve çevreyi koruma ihtiyacı hakkında açık sözlü. Dünyanın optimum nüfus büyüklüğünün iki milyardan az, bugünkü nüfustan 5,6 milyar daha az olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, sentetik kimyasalların kullanımı nedeniyle gezegenin daha fazla kirlendiği konusunda uyarıyor.
Nobel Ödülü
Ehrlich, kariyerinin ilk yıllarında yetenekli bir kimyager olarak tanındı. Sonunda bir doktor olarak işini bıraktı ve laboratuvar araştırmalarına devam etti. Birkaç yıl sonra, çalışmaları için Nobel Ödülü’nü kazandı. Ödülün sahibi olmasının yanı sıra, Ehrlich çok sayıda fahri doktora derecesine sahipti.
Ödülü almanın yanı sıra Ehrlich, Frankfurt/Main’deki Senckenberg Naturforschende Gesellschaft’ın Tidemann Ödülü’nü ve Lizbon’daki XV. Uluslararası Tıp Kongresi’nde Onur Ödülü’nü kazandı. 1908’de Ehrlich, Metchnikoff ile Nobel Ödülü’nü aldı. Ödül ayrıca 120.000 Euro para ödülü ile geldi.