Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Paramedik Nasıl Olunur?

Yaşam ile ölüm arasında adeta mekik dokuyan paramedikler, yaralanmanın meydana

Yaşam ile ölüm arasında adeta mekik dokuyan paramedikler, yaralanmanın meydana geldiği kazalarda yaralılara ilk müdahaleyi yaparak onları en yakın hastaneye ambulans ile götürülmelerini sağlayan kişidir. Paramedik olabilmek için üniversitede ilk ve acil yardım bölümünü kazanmış olmak gerekir. Ancak bu bölümü kazanmış olmanız paramedik olabileceğiniz anlamına gelmez. Çünkü bu bölümde; sağlamanız gereken fiziksel şartlar bulunmaktadır.

Paramedikler, tıbbi müdahale gerektiren acil bir durumda acil tıbbi bakım sağlamaktan sorumludur. Hastaları hekimin talimatlarına göre tedavi etmek ve tedavi edici önlemler almak için eğitilmişlerdir. Ayrıca ulaşımı organize ederler ve hastalara sağlık kurumlarına kadar eşlik ederler.

paramedik nasıl olunur?

Bulunduğunuz yere bağlı olarak, bir ambulans kullanabilir veya bir ekibin parçası olabilirsiniz. Bazı paramedikler helikopter uçuş ekipleriyle birlikte çalışır ve havada hastalara tıbbi bakım sağlar. Paramedikler, hastaların durumunu değerlendiren ve kalp, solunum ve travma durumlarını yöneten yüksek nitelikli profesyonellerdir.

Paramedikler, ayrıca güçlü organizasyon becerilerine sahip olması gereken kişilerdir. Organize tutabilmeli ve evrak işlerini verimli bir şekilde tamamlayabilmelidirler. Hızlı kararlar verebilmeli ve baskı altında çalışabilmelidirler. İş zihinsel ve fiziksel olarak zorludur, bu yüzden bir sağlık görevlisinin güçlü ve çok yönlü olması gerekir.

Paramedik Nasıl Olunur?

Paramedik olabilmek için üniversitelerin 2 yıllık ilk ve acil yardım bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Ayrıca bölüm tarafından belirlenen boy-kilo standartlarına da fiziksel olarak uygun olmanız gerektiği bilinmektedir.

Bunun için ÖSYM kılavuzunda özel olarak şartları belirtmiştir. Buna göre, 

  • Erkekler için 1.65, kızlar için 1.60 cm’de kısa olmamak
  • 17-23 yaş arasında olmak
  • Sürücü belgesi (ehliyet)almaya engel bir durumu bulunmamak
  • Boy uzunluğunun (cm olarak) son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 eksik kilo ağırlığında olmak
  • Ağırlık kaldırabilecek fiziki yeterliliğe sahip olmak