Gündem

Pankreas Kanserinde Robotik Cerrahinin Önemi ve Diğer Tedavi Yöntemleri

Pankreas kanserinin tedavisinde 30 ila 40 yıllık bilginin hala benzer olduğunu söylemek mümkün. Ancak değişen tek şey çok umut verici ve önemli. Tanı anında, hastaların neredeyse dörtte üçü tanı sırasında cerrahi yapılabilecek aşamayı geçmiş olacaktır. Ancak artık bu tür hastalar cerrahi aşamaya döndürülebiliyorlar.

İlk üç aşamada tercih edilen pankreas kanserinde en etkili tedavisi cerrahidir. Bu nedenle hastalığı değerlendirirken göz önünde bulundurulan en önemli kriter hastanın cerrahi müdahale için uygun olup olmadığıdır. Bu sorunun cevabı çok önemli çünkü tek etkili tedavi cerrahidir.

Hastalığın ilk üç aşamasında uygulanan tedavi zaten cerrahi tedavidir.

Ancak son 10-15 yılda ortaya çıkan neoadjuvan tedavi adında bir kavram ortaya çıkmıştır. Bu anlayışa göre, hastalar cerrahi tedaviye uygun olsalar bile, benimsenen yaklaşım, bir süre kemoterapi uygulandıktan sonra ameliyatın yapılmasıdır.

İlk üç aşamada uygulanan ilk iki tedavi yöntemi ya direkt cerrahi ya da ameliyat öncesi kemoterapi ve ardından cerrahidir.

Ancak Evre 4 denilen hastalığın artık bulunduğu bölgede sınırlı olmayıp uzak organlara yayıldığı durumda, sistemik

tedavi, yani kemoterapi devreye giriyor.

Geçmişte Evre 4 hastalığının tedavi edilemez olduğu düşünülüyordu; bununla birlikte, şu anda kullanılan kemoterapi ilaçları o kadar çeşitli ve etkili hale geldi ki, kemoterapi yoluyla bu hastaların önemli bir bölümünü ameliyat edilebilecekleri aşamaya geri döndürülebiliyor.

Cerrahi tedavi olasılığını artırabilir mi?

Bu en önemli hususlardan biridir. Aslında son zamanlarda yapılan çalışmalar, daha önce kemoterapi almış hastalarda onkolojik sonuçların daha iyi olduğu ve cerrahinin de teknik olarak daha mümkün olduğu görülmektedir.

Pankreas kanseri cerrahisi her zaman açık yöntem mi uygulanır? Kapalı ameliyat mümkün müdür?

Pankreas kanseri ameliyatlarında kapalı ameliyatların sıklığı artmaya başladı. Deneyimli merkezlerde deneyimli ekipler, pankreas ameliyatlarının neredeyse tamamını kapalı yöntemle yapabilmektedir.

Kapalı yöntemler laparoskopik ve robotik cerrahi  yöntemlerdir. 

Pankreas kanserine yönelik hemen hemen tüm ameliyatlar bu iki kapalı yöntemle yapılabilmektedir.

Pankreas kanserinden kurtulmak mümkün mü?

Çok iyi bildiğiniz gibi geçmişte bu sorunun cevabı çoğunlukla “hayır” idi. Şimdi, mümkün. Mevcut tedavi seçenekleri ve cerrahi tedavideki gelişmeler sayesinde hastaların neredeyse %40’ında beş yıldan fazla bir yaşam beklentisine ulaşabiliyoruz.

Yani artık bunun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.

Ameliyat dışında yöntemler kullanılabilir mi?

Ameliyat dışında tercih ettiğimiz, ameliyattan bağımsız olarak tedavinin de en önemli faktörlerinden biri olan sistemik tedavi yani kemoterapi; ve bazı durumlarda radyasyon tedavisi eklenebilir. Bunlar genel olarak pankreas kanseri için üç ana tedavidir.

Pankreas kanseri metastaz yaptığında hayatta kalma şansı var mı?

Evet, vardır. Kemoterapi ilaçlarıyla tedaviye çok iyi yanıt veren ve bu yanıtı sürekli olarak sürdüren hastaların olduğu görülmektedir. Evre 4 olsa bile çok iyi sonuçlar aldığı durumlar vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu